Gość Anna Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Witam, Dziś miałam wykonaną gastroskopię gdzie stwierdzono stan zapalny błony śluzowej żołądka tj. żołądek w części przedodźwiernikowej linijne nadżerki rzekome. Reszta w skrócie bez zmian. Od stycznia 2013 r. rośnie mi marker Ca 125 i wynosi obecnie 445 a do tego od lipca marker Ca 19.9 od 55 obecnie 69. Czy stan zapalny błony śluzowej i nadżerki w żołądku mogą być przyczyną markera Ca 19.9? Dodam że wykonałam wiele badań diagnostycznych w tym rezonans jamy brzusznej, laparoskopię ginekologiczną i wiele innych. Nic nie stwierdzono. Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 W tak niewielkim stopniu podwyższony poziom markera Ca 19-9 może być właśnie związany ze stanem zapalnym, nadżerkowym błony śluzowej żołądka, a nie z jakimś procesem nowotworowym. Leczeniem powinien zająć się gastroenterolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź, ale czy marker Ca 125 który jest bardzo podwyższony i wynosi 445 też może być przyczyną stanu zapalnego błony śluzowej żołądka? Dodam że niedawno miałam wykonane badanie PET w celu wykluczenia zmian nowotworowych i nie stwierdzono nowotworu tylko drugi stan zapalny tym razem dwunastnicy, SUV wyniósł 2,7. Czy marker Ca 125 może stale podnosić się od roku do tak wysokiego stanu i nie wykazywać żadnych wahań w górę czy w dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Mam ten sam problem, tzn leczę refluks w żołądku i marker mam od ponad 3 lat podwyższony. Od 47 po 75 i znów 59 i 95 i tak w kółko. Tez nie wiem o co chodzi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi