Gość anna Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jestem po resekcji nowotworu jelita grubego, w trakcie leczania paliatywnego Avastin+Folfox4+5FU z przerzutani na wątrobę oraz mam przepuklinę po operacji. Zastanawiam się czy jest sens w moim przypadku starać się o zoperowanie jej, czy mogę robić jakieś ćwiczenia wzmacniające mięśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 W takim przypadku, kiedy przyjmuje Pani chemioterapię paliatywną na pewno nie leczy się przepukliny brzusznej w bliźnie pooperacyjnej. Nie ma ćwiczeń wzmacniających mięśnie w przypadku przepuklin brzusznych, a wręcz takie ćwiczenia mogą wywołać powikłania ze strony tejże przepukliny. Trzeba zakupić sobie i nosić pas przepuklinowy, który zabezpieczy przed powikłaniami. Najlepiej w tej sprawie bezpośrednio skonsultować się z chirurgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi