Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Złamanie wieloodłamowe nasady dalszej kości ramiennej

Gość rikg

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry W lipcu uległem upadkowi na rowerze w wyniku , którego doznałem złamania nasady dalszej kości ramiennej prawej oraz doszło do porażenia nerwu promieniowego (według ordynatora 95*% na odzyskanie pełnej sprawności). Posiadam na płycie zdjęcia tego złamania przed operacją i po operacji.Operację miałem 17.07.2013 a ze szpitala wyszedłem 23.07.2013r. Zastosowano leczenie płytką LCP i noszę tę rękę w szynie gipsowej.Po 7 dniach zgłosiłem się do Poradni Ortopedycznej w/g zaleceń. Zdjęto mi szwy. i kazano wykonywać serię ćwiczeń rozciągających. W razie potrzeby mogę wysłać na maila zdjęcia (mam je na płycie CD). W związku z tym mam pytanie: 1.kiedy mogę rozpocząć rehabilitację i z jakich zabiegów mogę skorzystać żeby jak najszybciej zaczął działać nerw 2.jakie leki zastosować w tym celu (obecnie przyjmuję urydynox i vitrum calcium, wcześniej milgamma i nivalin) Z góry dziękuję za odpowiedź.

Miałem otwarte złamanie II stopnia trzonu kości ramiennej z porażeniem nerwu promieniowego prawie 2 lata temu. Sprawa była bardziej skomplikowana ponieważ uszkodzone miałem także pozostałe kończyny. Sytuacja wyglądała tak że nosiłem gips przez 13 tygodni. Miałem zagipsowany drut w gipsie a na nim były zawieszone gumki, palce były w tych gumkach tak by były cały czas wyprostowane. http://emedyczny.pl/p/10/15662833/aparat-thomasa-mn600-emo-ochrona-nadgarstka-stabilizatory-i-ortezy.html Tak to mniej więcej wyglądało. Po ściągniecie gipsu mogłem unosić dłoń choć nie do samego końca. Pełna sprawność dłoni wróciło po około 4-6 miesiącach nie pamiętam już dokładnie. Jeśli chodzi o rehabilitacje to niestety mnie omineła z powodu innych problemów, ale ręka działa bardzo dobrze, nie licząc tego że nie mogę się podciągnąć na drążku bo czuje jak by płyta miała się oderwać. Brałem milgamme i nivalin, jak dla mnie ten pierwszy lek był o wiele lepszy, natomiast ten drugi do niczego. Zdrowia