Gość Marysia Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czy ktoś mi może przetłumaczyć poniższe wyniki USG mojej mamy... Niestety ona zrobiła to badanie na siłę i nic sobie z tego nie robi a z tego co mówi i co ja słyszę czasami tak *zachodzi jej w gardle* i *chrząka* żeby dalej funkcjonować normalnie. Głos niezmieniony. Oto opis badania: W badaniu usg gruczoł tarczowy położony typowo w całości powiekszony o wymiarach LP 5,94x2,62x2,48cm oraz PP 4,9x2,69x2,64cm. cieśń 0,68cm. niejednorodny echogenicznie, w obu płatach obecne liczne o mieszanym ukrwieniu (z przewaga brzeżnego) zmiany ograniczone. Najwieksze w części przyśrodkowej płata lewego - normoechogenny, otoczony echogeniczną obwódką o wym: 2,74x1,74cm. drugi analogiczny powyżej o wym: 1,07x0,69cm. W płacie prawym kilka mniejszych połozonych równiez przyśrodkowo (najw. o wym: 1,69x1,17cm) z przewagą zmian bezechowych. Okoliczne węzły chłonne niepowiekszone. Zaznaczony niewielki ucisk na tchawicę. Węzły chłonne niepowiekszone. Bardzo proszę o opinię eksperta... Czy jest to coś bardzo poważnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Witam! Opis badania wskazuje na liczne zmiany w obrębie gruczołu tarczowego. Dyskomfort może być powodowany przez ucisk na tchawicę. Konieczne będzie rozszerzenie diagnostyki m.in. o badanie poziomu hormonów tarczycy. Z otrzymanym wynikiem badania należy udać się do specjalisty endokrynologa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi