Gość GOSZKA69 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam. Mam 45 lat. W wyniku silnych bólu odcinka szyjnego mój neurolog po zapoznaniu sie z wynikami TK odcinka szyjnego skierował mnie na konsultację do neurochirurga. Czy jest ona konieczna i czy w grę wchodzi zabieg? Wynik badania TK kręgosłupa szyjnego: na poziomie C4/C5 centralno prawoboczna przepuklina krażka międzykręgowego uciskająca worek oponowy i prawy korzen nerwowy,zwężająca kanal kręgowy w wym.AP do 7mm-stenoza. Na poziomach C5/C6, C6/C7 zwężone przestrzenie międzytrzonowe, płaskie wypukliny krążków międzykręgowych oraz progi kostne na tylnych krawędziach trzonów z następowym zwężeniem kanału kręgowego w wym.AP do 8-9mm-stenoza. Zmiany zwyrodnieniowe w odcinku szyjnym C5-C7 w postaci osteofitów na krawędziach trzonów kręgowych. Mam silny ból barku, pleców i łopatek. Drętwieje mi lewa ręka od barku do dłoni, dretwieją palce,brak czucia, mam problemy z wykonywaniem czynnośći manualnych. Ból promieniuje do prawej nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lek. Jacek Ławnicki Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Witam! Opisane zmiany oraz występujące dolegliwości z pewnością pozwalają na skierowanie do specjalisty neurochirurga. Specjalista po zapoznaniu się z wynikiem badania oraz zbadaniu zadecyduje o ewentualnym zabiegu. Zdecydowanie powinien Pan udać się do poradni neurochirurgicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aniol Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Witam ,odebrałam własnie wyniki rezonansu i jestem załamana.Mam 33 lata a kręgosłp w stanie nieciekawym.Napisze może cały wynik. Rdzen kregowy w badanych zakresie od C1 do Th3 izointensywny,prawidłowej grubosci.Wypuklina krązka C3 C4 uciska worek oponowy,obustronnie,czesciowo przeweza kanały nerwów modeluje korzenie nerwów rdzeniowych.Wypuklina krązka C4 C 5 modeluje worek oponowy.niewielka centralno-prawoboczna przepuklina krążka C5 c6 obustronnie przeweża kanały nerwów z przewaga po stronie prawej i uciska nieznacznie na rdzen i korzenie nerwow rdzeniowych po stronie prawej Mała przepuklina krazka C6 c7 uciska worek oponowy obustronnie czesciowo przewęża kanaly nerwów oraz modeluje korzenie nerwow rdzeniowych .Uwidoczniono przepukline krążka Th2 Th 3 jesli kots zna taki przypadek prosze o porade co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi