Gość Dariusz Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Witam serdecznie! Mam problem i nie ukrywam jestem pełen obaw co do stanu mojej wątroby. Ostatnio zrobiłem badania krwi na m.in. Aspat, Alat, Bilirubinę. Niestety wyniki przedstawiają się następująco: Aspat - 79 (norma 5-35) Alat - 244 (norma 10-35) Bilirubina - 0,44 (norma 0,2-1,2) Ponadto miałem robione usg jamy brzusznej- wynik wątroba obtłuszczona dł. 17,5 cm. Robiłem również badania HCV i HBs i są ujemne. W związku z powyższym mam pytanie co mam robić? Oczywiście zarejestrowałem się do Przychodni Hepatologicznej ale dopiero na 20.04.2009r.!!! Czy takie spustoszenie wątroby może być spowodowane przebyciem w 2002r. gruźlicy płuc i jej leczeniem farmakologicznym? Dodam, że wyniki te robiłem w związku z *nabyciem* (niestety) dny moczanowej. Czy ona też może mieć wpływ na taki stan rzeczy? Bardzo gorąco proszę o wyczerpującą odpowiedź. Pozostaje z wyrazami szacunku i gorącymi pozdrowieniami - Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2009 Powodem może być m.in. alkohol, zaburzenia w przemianie lipidów. Raczej nie leki przeciwgruźlicze, ale nie jest to wykluczone. Sama dna też nie jest powodem stanu wątroby, a jedynie może być jednostką wpółtowarzyszącą zaburzeniom lipidowym. Trzeba poczekać na wizytę, a do tego czasu jeżeli występuje nadwaga to ją unormować, unikać alkoholu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lejla Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Za wątrobę odpowiada alat, a aspat odpowiada za metabolizm. Niech Pan jeszcze zrobi cholesterol i cukier. Dużo zdrowia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość barbarela Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Proszę zrobic sobie wyniki na HCV i HBV jeżeli pan nie był szczepiony. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 17,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 ggtp 15,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi