Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Helllo, *) Jestem, czytam, zerkam*) Mam od 3 tyg chore dzieciaki, Sajgon jakiś*( i w takim kieracie żyjemy. Dodatkowo gości prawie codziennie, a wekeend to już murowany, bo na prace sezonowe przyjechali , na zmiane 7 osob, wiec tez zajecie mam*) Bole mam nadal, noc nowego*( Ale staram się jakos funkcjonować. Pozdrawiam

Czesiek mozliwe ,mozliwe..U mnie kiedys lekarz[rodzinny],zdiagnozowal duza torbiel w glowie trzustki ,a to byl poprostu prawidlowy,najnormalniejszy w swiecie echerzyk zolciowy.Naprawde duzo zalezy od tego kto to usg robi.

Pika,trzymaj sie kochana.Wyobrazam sobie jak trudno funkcjonowacz bolem na codzien,przy dwojce maluchow.Zauwazylam,z tego co nieraz piszesz ze dzieciaki ci czesto choruja,wspominam o tym dlatego ze moja wnusia odkad poszla do przedszkola tez lapie infekcje za infekcja.Corka sie wkurza,bo dzieci sa kazdego dnia bez wzgledu na pogode yprowadzane na plac zabaw i czesto odbiera mala prosto z dworu przemoczona od stop do glowDzieciaki robia co chca[nawet polewaja sie woda z weza]W waszym przedszkolu jest podobnie?Bo w Polsce to jednak to tak nie wyglada. Niejola,jeszcze TY sie nieodmeldowalas,czekamy.

Odebrałam wyniki krwi i wyszła mi za niska insulina i bardzo podwyższony poziom żelaza. Dodam, że we wszystkich poprzednich badaniach przez 20 lat, miałam w okolicach 60. Teraz mi wyszło 195. Nie pije alkoholu więc tym bardziej to dziwne. Akurat ferytyny nie badałam tym razem, ale muszę powtórzyć te badanie wraz z ferrytyną, bo wynik jest niepokojący. Jak jeszcze dodać do tego za niską insulinę to trzustka jak nic.

Wszystkie wyniki wątrobowe mam perfekcyjne, lepsze niż miałam. Do tego jeszcze obniżyły mi się wszystkie cholesterole i profil lipidowy wygląda pięknie, spadł cukier do 85 a ostatnio ciągle miałam w okolicach setki 92-98. Nawet tsh mi poszło w dół o jest w końcu poniżej 2. Idę na usg to zobaczę co z tą wątrobą i powtórzę też to żelazo razem z ferrytyną. Nie wiem .. może coś s diecie jest nie tak. Strasznie dużo kapusty i buraków jem ostatnio.

Witajcie, Pikuś jak dobrze, że się odezwałaś. Nie znikaj na tak długo, bo się martwimy. A Ty bierzesz jakieś prochy przeciwbólowe cały czas czy od czasu do czasu? Ja czuję się różnie, kilka dni jest ok., a potem ze 2-3 dni mnie gniecie, swędzi, kłuje. Raz z prawej strony, raz z lewej, z tym, że jak gniecie z prawej to w jednym miejscu, tak jakby w głowie trzuchy, a z lewej obszar jest znacznie większy, od biodra po szyję, albo i nawet po ucho*-P Meggi, a gdzieś Ty tę wiosnę u nas widziałaś? W ubiegły weekend śnieg sypał:-( Co prawda byłam 70 km od Gdańska, ale jak wróciłam do Trójmiasta to nie było nic lepiej. Dziewczyny ja się z Wami pożegnam, ale nie na zawsze*-) Tak mnie wkurza ta jesień u nas, że postanowiłam pojechać wygrzać stare kości, trochę stracha przed jakimś atakiem mam, ale stwierdziłam, że na rezygnacje z wyjazdów przyjdzie jeszcze czas. Wracam 17 maja. Może jeszcze zajrzę przed wyjazdem, a jak nie to miłego majówkowego weekendu, nie myślcie za dużo o Czesi:-) Jola, dlaczego tak długo Cię nie ma? Odezwij się.

A dziewczyny a propos zawartości alkoholu w winie bezalkoholowym, po naszej dyskusji tutaj dałam w pracy kolegom z katedry leków do badania i było rzeczywiście bezalkoholowe. Zawartość alkoholu 0,00000% . Nie wiem, może już wywietrzał*-), bo butelka była jakiś czas otwarta, ale jakby co etykietę zachowałam.

Dziewczyny ja tu zerkam, pilnuje*) I jestem w stałym kontakcie z Basik, wiec na bieżąco z info jestem. M69, moja corka poszła w sierpniu do przedszkola i od tego czasu mamy katastrofę, aktualnie przerabiamy szkarlatynę*( Nie polewają woda, ale mam kuzynke w Islandii i tam tak robia*) U nas dziecko ma dodatkowe ubranie na deszcz w przedszkolu, i nie ma znaczenia jaka pogoda , oni wychodzą - dziś o 12 był grill*)) i jedli na dworze, a pogoda szałowa nie jest. Licze, że się uspokoi - najgorzej syn bo on najmniejszy i jego mi żal*( Dzis od rana mam bol nieciekawy, nie z tych codziennych, i już słabszy nastrój mam, a pracy sporo bo jutro goście. Gaja zycze udanego wypoczynku*)) nie martw się niczym będzie wsio ok*) Meggi a kiedy masz usg? Nie znam się wogole na tym co pisałaś wiec się nie wymądrzam*( Daj znac jak będziesz cos wiedzieć więcej. Niejola gdzie jesteś???

M69 to jest białko odpowiedzialne za gromadzenie żelaza we krwi. Badając żelazo robi się to wspólnie z badaniem ferrytyny. Wtedy wynik jest bardziej wiarygodny. Samo żelazo jest zmienne, ferrytyna już nie. Zawsze robiłam oba badania ale teraz jakoś nie zauważyłam, że nie mam ferrytyny. Także muszę to zrobić. Usg mam za miesiąc.

Gość niejola

Hej dziewczeta, zyje, zyje, nadal mam problem z siecia i jak sie okazalo, jest nierozwiazalny:///////////////// zwodzili mnie kilka m-cy az sie od neta odzwyczailam. Po majowce zmieniam operatora i nadrobie lekture:) mam sie odpukac niezle jak na wapniaczke. Buziaki dziewczynki:*

Basik kompletnie nie wiem jakie objawy są w nadmiarze żelaza. Znaczy wiem ale nie zauważyłam by coś się zmieniło jeśli chodzi o brzuch. Biegunki raz są, raz nie ma. Jak mnie przyciśnie to jest strasznie - ilość stolca z kosmosu i jelita i odbyt minie bardzo bolą. Aż krew mi się pojawia. Czyli hemoroidy mi się porobiły. Sam brzuch boli jak bolał. Gniecie, rozpycha, kłuje aż do pleców. Jedynie co jest nowe to ciagłe kłucie zupełnie w lewym boku. Tak jakby mi coś tam przeszkadzało. Nie wiem czy to guz czy przepuklina. Ten ból się nasila jak mam pełne jelita. Ogólnie bardzo mi dokucza te zagięcie śledzionie, choć ten ból w boku jest niżej. Totalnie w bok od pępka. Nie jest promieniujący. Absolutnie miejscowy i mam wrażenie jakby przyczyna leżała nie w jakiejś chorobie narządu a w ucisku czy położeniu. Coś mi tam przeszkadza i boli. Trzyma czasem godzinę czasem cały dzień. Ból jest stały i dokuczliwy. Pojawia się i przechodzi bez jakiejś przyczyny. Siedzę w pracy i ciach ... jest. Nasila się przy ruchu. Dlatego myśle, że to przepuklina jelitowa. Bo jakby mi coś wlazło za otrzewną i przeszkadzało a jak wskoczy spowrotem na swoje miejsce to ból mija. Miałam też fazę totalnego zmęczenia ale to chyba przesilenie wiosenne było. Właściwie to co roku tak mam. Parę razy bolało mnie jakby w woreczku żółciowym, ale to też miałam od czasu do czasu. Apetyt mam dobry i chyba ze dwa kilo nawet przybrałam. Czasem łupie mnie w kościach ale też tak miałam od dziecka. Powtórzę badania i zobaczymy. Na razie dieta uboga w żelazo. Pije więcej kawy i zielonej herbaty, nie wcinam wołowiny, choć kocham steki, buraków też nie jem na razie. Szpinak też odpuszczam. Bez kapusty żyć nie mogę niestety.

Ogólnie jak mam iść na toaletę to jestem przerażona, bo ból odbytnicy jest ciężki. Do tego nie kończy się po wypróżnieniu tylko trzyma długo. Ktoś coś poleca na hemoroidy?

Gość Monika39

Meggi ja poszłam do proktologa u siebie w robocie i od razu zaznaczyłam,że na razie tylko opowiem o problemie,a pokazywać nic nie będę!!!!!I zeby tylko coś mi przepisał,a on już na leżankę i chce badać! Ledwo mu uciekłam z gabinetu,a wczesniej z objawów moich podejrzewał szczelinę odbytu i,że może nawet zabieg konieczny być!Na razie kupiłam maść,ale nadal podczas wypróżniania jakby szkło mi z jellit wychodziło:( i kora dębu też w użyciu :(Ja się tylko zastanawiam,jak ten arab w szpitalu mi opisał kolonoskopię b/z skoro już miałam tę dolegliwości???Dziwne jest to,że nie mam ani biegunek,ani zaparć,raz ,czy dwa po zażyciu żelaza,i skąd szczelina.Czy to nie jakiś Crohn-początki....Wizyty w toalecie sprawiają,że mam wrażenie iż z niej żywa nie wyjdę:(

Gość Monika39

Podobno w tej okolicy stan zapalny powoduje po jakimś czasie mimowolne skurcze miesni zwieraczy,a to powoduje pogorszenie stanu i błedne koło,ja stosuje na chwilę obecną maśc Fitoroid,może jest ciut lepiej,ale zobaczymy,czy i tak nie czeka mnie wizyta u wstydliwego lekarza:(I skąd to cholerstwo się bierze???Od siedzenia w pracy????Niejola cieszę się ,że wrociłaś:)My to chyba dziewczyny prosto do nieba pojdziemy po smierci,bo same *przyjemności* nas spotykają *)))))Jak nie Czeska,to boląca dupa!!!!!

Ogólnie podsumowując do dupy to wszystko. Bo nie dość, że od biegunek wszystko obolałe i obtarte między pośladkami to teraz jeszcze ten ból od środka odbytu. Ja mam niestety prace siedzącą bo nawet jak gdzieś jeżdżę to też siedzę na dupie. Co tylko pogarsza sprawę.

Od tygodnia trzyma mnie ból, zmienia się ale trzyma*( dziś od łopatek w gore boli, dziwne uczucie*( ciężko cos robic, leki nie pomagają. W głowie już mam myśl ze cos się pogorszyło, cos rosnie no cuda*( niedługo jade na urlop i już się boje jak on będzie wygladac jak nie mogę w domu sobie poradzić to co zrobie na wyjeździe? Staram się myslec pozytywnie ale jak mnie tak długo boli to mam złamke(, nie wiem co robic, rodzinny tez nie wie, i tak się tułam*( nie ejst tak zle żeby na szpital jechać, ale nie na tyle umiarkowanie żeby jakos życ. Kurcze ciężkie czasem takie zycie*( Do tego dzieci poza szkaratyna dostały zapalenia spojówek - wygladaja jak 2 wampiry*) Troche spokoju bym sobie życzyła*) Jak u Was? Gaja się opala*) Niejola dokopałaś się do kabla sąsiada? masz już net? Megii robiłaś badania? jak się czujesz? Basik*))) My w kontakcie to tylko pozdrawiam*) Monia jak się trzymasz? Tomala zerkasz tu jeszcze? No i Panowie jak się macie?

Wiecie Kochani ... dziś sobota więc było wycie na kiblu po 5 dniach posuchy ... a wczoraj jeszcze ostre jadłam, więc podwójny ból. Na szczęście już jelita czyste i jest ok. Badań jeszcze nie miałam ... czasu brak, plus majówka więc wszystko pozamykane. Ostatnio po raz kolejny potwierdziło mi się z pomidorami. Po sphagetti rano parcie jak cholera i w kiblu totalnie tłusta dmuchana mazia w ilości z kosmosu. Dosłownie jak bym załatwiła się czekoladowym fondue. Lejące błyszczące klejące. Moje jelita nienawidzą pomidorowej pulpy. Nie wiem jaki składnik pomidora to sprawia ale na pewno w dużej ilości zawsze jest to samo następnego dnia. Ogólnie w końcu pogoda, po tej beznadziejnej majówce. Gaja Ty to masz dobrze, ciągle na wakacjach. Chyba masz swoją działalność, bo raczej na tyle urlopu w pracy nie ma szans. Zazdroszczę ciepełka. Gdzie się wygrzewasz? Ja to już nawet o solarium myślałam, choć nie cierpię się opalać, ale jestem tak blada, że straszę.