Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani u mnie też cały czas gorzej. Zawsze wiosną jest marnie ale teraz jest bardzo marnie. Do tego bardzo dokuczają mi jelita. Budzę się o 4ej rano z mega uciskiem w lewym podżebrzu i czuje każdy najmniejszy ruch jelit. Zawartość przesuwa mi się i powoduje ból całej jamy brzusznej. Bardzo boli mnie z przodu z lewej obok pępka. Stolce są jasne i bardzo obfite. Już mam krew na papierze od podcierania. Do tego ból w plecach i takie mimowolne skurcze brzucha i ruch jakby mnie ktoś kopał od środka. To widać gołym okiem. Jak bym obcego w brzuchu miała. Apetyt mam normalny i nie mam jakiś mdłości itp ale ból mnie rozkłada. Nie wspominam już nawet o typowo żołądkowej surowiznie. Załamka

Generalnie mam dobry apetyt i toaleta raz -dwa dziennie,ale bywa,że mnie mdli,albo odbijanie częste.W nocy wstałam siku nie bolało,ale położyłam sie do łóżka,chyba napiłam wody łyka i zaczęło się,Ból po jednej i drugiej stronie pleców,raz dół raz góra i okropny ten trawiący w śródbrzuszu:(Dziś w robocie zaraz badania zrobiłam-OB mam 21,a norma do 12,ale amylaza nadal na środku normy,neutrofile i limfocyty też poza normą,czyli stan zapalny.Za to hemoglobina i żelazo ładnie wzrosły po tej kroplówce ze szpitala.I jak bóle będą silniejsze to nawet nie ma z czym do poradni bólu iść....To jakaś paranoja z tą trzustką! Co z tego ,że badania ok???Do tego w nocy jakby mnie telepały dreszcze,jakby rozpalona taka jestem ,ale gorączki nie mam,a cała spocona.Na 300% trzustka:((((((Nie wiem,czy cieszyć się,że zmiany niewidoczne,to wczesne pzt,czy pewnego dnia wyjdą na raz wszystkie w jakimś badaniu.

A mam pytanie do M69 i Niejoli oraz Piki,chodzi mi o osoby,u których kiedykolwiek zdiagnozowano coś wspólnego z trzustką,czy przy zaostrzeniu bólu też ob miałyście podwyższone? Bo nie wiem czy może być zaostrzenie(mój ból w nocy) i ob skacze a amylaza nadal w normie...Pika mało się po diagnozie odzywasz na forum,albo takie mam wrażenie? Czy bierzesz cały czas leki p/bólowe i czy tylko bolą Cię plecy(tak jak np. po długim schylaniu),czy masz inne objawy też? Ja najbardziej boję się bólu w nocy,bo potem nijak niewyspanym funkcjonować:(Dziwne też mam odczucie,bo jak zjem to przez jakąś godz jakby mniej ściska i lepiej mi.Chyba głodu nie lubi Cześka...Pozdrawiam.

Monia a Ty masz te bóle na tyle silne, że nie pozwalają spać, w sensie sam ból, czy jak boli to nerwy i ta cała machina co się nakręca w głowie spędza sen? Monia moja Cześka też nienażarta jakaś, najlepiej jak nie jest głodna. Dziewczyny co tam u Was? U mnie Cześka ok., ale w sobotę się narobiłam w ogrodzie, jak koń, wszystkie mięśnie mnie bolą, o plecach nie wspomnę, to i tej francy nie czuję, bo głowa skupia się na czym innym. Nawet lubię, jak mnie coś innego boli*-)

A Monia i ja bym jednak tego helico przeleczyła. Ja jak miałam w ubiegłym roku to zdecydowanie gorzej się czułam. Po przeleczeniu jest o niebo lepiej. Bóle brzucha nie zniknęły całkiem, bo gniecie, swędzi, kłuje dalej, ale nie ma porównania. No i zdecydowanie stolec mi się poprawił. Wcześniej miałam rudy, papkowaty, strzępiasty, teraz mam modelowy*-)

Gaja mam czasem tak w nocy,że chcę zasnąć i coś nagle mnie zaczyna ściskąć w brzuchu mimo,ze kładę się bez bólu i dzieje mi się to w momencie jak już prawie zasypiam i wtedy zaczyna się wiercenie i tak pare godzin.Nigdy nie wybudził mnie ból ze snu jeszcze...Np. wstanę siku,albo zawoła mnie dziecko i jak już się ruszę z łóżka i położe to wtedy się zaczyna,ale nie wiem o co chodzi...Jestem znów pewna,że to trzustka:(ile lat na diagnozę można czekać?Jak nabieram powietrza w płuca to czuje ból w mostku i pod zebrami

Od jakiegoś czasu w czasie zaostrzenia i nasilenia bóli robie badania krwi i zawsze sa ok, ob. tez w normie. Plecy bola mnie na codzien miedzy łopatkami i pod nimi, w zaostrzeniu bola od srodka w doł. Moja Czesława nie lubi głodu, mocniej wtedy boli. Na codzien zyje na mniejszej lub większej mieszance przeciwbólowych, roznie bywa. Zerkam tu codziennie, jeśli umiem odpowiedzieć na pytanie albo pomóc to pisze, a tak to nie chce marudzić i pisać tego samego*) Jak z Czeska bywa, łatwo nie jest, ale tragedie mam mało kiedy bo na sor nie jezdze.

Mój mąż krzyczy na mnie ,że *mądrzejsza* od lekarzy jestem i nie leczę się tym co mi zapisują.Ale boję się Metronidazolu szczególnie,czy nie podrażni Cześki,ale chyba muszę zaryzykować....

Monika ja też tego nie rozumiem... szczególnie, że przewlekłe zapalenia żołądka czy dwunastnicy są często przyczyną niedomagań i zapaleń trzustki. Także Twoja filozofia zaprzecza logice. Jeśli jest podejrzenie, że przyczyną bólu jest heliko to zaczynasz od likwidacji heliko ... proste. Nie kumam Ciebie ... ja bym się łapała szansy popoprawy. No chyba, że wolisz się trzymać teori podrażnienia trzustki ... bo jak iść tym torem to lepiej sobie trzasnąć w łeb ... bo życie eksploatuje trzustkę ... jakkolwiek byś żyła *)

Witam,, Związany jestem z tą dietą ponad rok, śledzę w wykłady Pani Ewy, wymieniam z nią e-maile. Dietę chwali bardzo wiele osób, ja też się na niej dobrze czułem i wróciłem do niej. Z dietą zapoznać się można słuchając wykłądy na YT: DDP Ewa Bednarzyk Witoszek i strona Pani Ewy: http://www.dietaoptymalna.com/dieta_dobrych_produktow_ksiazka.php Takie coś mi odpisała Pani Ewa: Dzień dobry, Pani Ewo mam pytanie Czy DDP można stosować przy problemach z trzustką? np w Przewlekłym zapaleniu trzustki? ................tak, likwiduje podwyższoną amylazę już PO 3 dobach. Ewa Bednarczyk-Witoszek