Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Basik ja zawsze marnie się czuje po herbatach owocowowych a po malinowej to już katastrofa. Od razu mnie ssie i dławi ale to nie wina trzustki a błony śluzowej żołądka. Te herbatki strasznie pobudzają wytwarzanie kwasów żołądkowych. Bywa, że po kilku łykach jest mi niedobrze i wtedy pomaga właśnie zjedzenie czegoś. Także o ile nie weźmie mnie jakaś hiper chęć trzymam się z daleka od wszelkich owocowych tworów. Ewentualnie bardzo rozcieńczone i nie na gorąco.

Gość Monika39

Hej dziewczyny i chłopaki! Nie mam celiakiii,jedynie duodenitis cchronica non activa levis-w wolnym tłumaczeniu chyba przewlekłe nieaktywne zapalenie sluzówki dwunastnicy:(więc moje ściśki i pobolewanie mostek+łopatka chyba od Cześki,która w badaniach wygląda bardzo zdrowo*:))))))

Dziewczyny bylam na kontroli z paluchem,niby goi sie prawidlowo ,ale szwow mi jeszcze nie zdjeli,bo moglo by sie rozejsc,jeszcze co najmniej tydzien,wiec dalej siedze na zwolnieniu.Ja wlasciwie to nie rozcielam ale wycielam cala kostke,do kosci,i jest duzy ubytek ciala,niby lekarz posciagal to wszystko do kupy,ale trzeba czasu zeby sie to odbudowalo.Tak wogole to przez ta reke jestem na bakier z gotowaniem,podjadam to co maz ugotuje dla reszty familii,wczoraj akurat zrobil grochowke,wiec pomoczylam troche w niej chleb,naprawde troche wszystkiego bylo moze ze trzy lyzki,ale dzisiaj nad ranem myslalam ze mi brzuch i du...e rozniesie,brrrrr..katastrofa.Na szczescie jest juz troche lepiej.U mnie bratki juz rosna,bylam tak zdesperowana,ze jedna reka posadzilam.

M69 uuuuuu to grubo... z tym palcem. Pracujesz w jakiejś fabryce/produkcji? Współczuje raz jeszcze i oby szybko i ładnie się goniło. Z grochówką to zaszalałaś..mi bez choroby rozsadzało to i owo po tej zupce ... No ale pewnie wyjdzie i przejdzie A bratki to i u mnie już są posadzone ... także łącze się wiosennie z wszystkimi

M69, Jezu, az mi ciarki przeszly, to Ty Kochana oskalpowalas dlon a nie *drasnelas sie*. Nie wyglupiaj sie prosze z sadzeniem czegokolwiek w ziemi, wda sie jakies zakazenie tfu tfu i nie dosc ze masz kikut Czeski to jeszcze protezy dloni Ci brakuje.. Zastrzyk p/ tezcowy Ci zaaplikowali? Normalnie az mnie zmrozilo, na drugi raz pojade i posadze Tobie te bratki*]

Dziewczyny, co Wy macie z tymi bratkami?? Wychodze na wiosenna ignorantke, az wstyd. Na swoje usprawiedliwienie mam to, ze reki nie mam, nawet jak kotu trawe wysieje to jakas taka marna, a konwalie maz kradnie i mi przeszczepia na ogrodek*] On udaje ze mi sie udalo cos uhodowac a ja udaje ze jestem z tego faktu dumna*]

Ja nawet kaktusy z Chorwacji ususzylam, a przywiozlam wraz z podlozem i sobie egzystowaly kilka lat. Mloda wyjechala na wakacje i miala tylko jedna prosbe - mamo nie ususz mi kaktusow.. Smialismy sie.. A jednak mozna? mozna! Oj tam kaktusy, skalniaka tez ususzylam:( Ma sie talent. Zganiam na promieniowanie ale prawda jest taka, ze nie mam reki albo serca do badyli:(

A ja dziewuszki kocham wszystkie kwiaty,znajomi zartuja ze mi kwiatki rosna nawet jakbym w zolty piasek wsadzila,byl taki okres ze w domu [w doniczkach]mialam ok. 80 sztuk.Teraz sie troche przezedzilo.A w fabryce nie pracuje,tylko w markecie,palucha ciachelam na stoisku miesnym na krajalnicy.Pocieszam sie ze do malowania paznokcie zostaly wszystkie. A wiecie co jest najlepsze,ciachnelam z rana ok godz 9,a przepracowalam z ta dziura w palcu i bandazach do konca zmiany czyli do 14 i dopiero po pracy pojechalam na pogotowieBrawo Ja.

M69 to jesteś twarda sztuka! Ja o ile kocham oglądać flaki i operacje, to na widok własnego oskalpowanego palucha pewnie bym zemdlała. No ja z kwiatami też mam tak, że pewnie i ananasy by u mnie wrosły. Kwitnie mi to, co u nikogo nie kwitnie a sadzonka zmienia się w drzewo w trymiga. Jednoroczne kwitną mi latami. Także fasoli nie posadzę, bo może być jak w bajce :) A ogólnie to dziś znów latanie do kibelka i ściskanie od rana. Ze dwa metry już w toalecie zostawiłam ... dosłownie i w przenośni przesrany dzień.

No ja też jestem kwiatolubna*-) W domu najlepiej rosną mi kaktusy, bo dla większości kwiatów jest u mnie za gorąco, ale za to balkon i ogród zarówno w mieście, jak i w domu na wsi jest pełen przeróżnych kwiatów i roślin. Kocham grzebać w ziemi, a rośliny się odwdzięczają. Szkoda tylko, że u nas takie krótkie lato jest, a czasami prawie go nie ma.

Gość Monika39

M69 podziwiam!Jakbym do kości palec rozcięła to lężę na deskach na taki widok! Nie grzeb w ziemi lepiej,jak Niejola radzi*)Odpoczywaj!:)Ja też z tych niestety co reki do kwiatów nie ma...:(,a zresztą moje koty wszystko co wystaje z doniczki zaraz by zjadły:)))))

Gdzie glownie odczuwacie ból.? Lewa/prawa/środek? Większość zdjęć poglądowych z zaznaczona lokalizacja bolu to środek . Czy przy boku trzustkowym bolą was plecy? I na koniec czy robiliście diagnostykę pod kątem lamblii one dają bardzo podobne objawy a przy tym mogą *drażnić* narządy w tym trzustke

Ja ... mam przewlekłą lambliozę. Niestety przewlekła może powodować pzt. Lekarz mi powiedział, że raczej wyleczyć tej paskudy się nie da, jeśli jest w drogach żółciowych. Można jedynie nie dopuszczać do nadmiernego przyrostu populacji pasożyta, co jakiś czas robiąc kuracje antybiotykiem. Regularnie będzie też dokuczać i powodować niedobory witamin. A ogólnie to chyba każdy ma taką ilość badań, że poza bardzo inwazyjnymi jesteśmy przebadani od A do Z.

Basik z krwi przeciwciała mi wyszły. Powinnam powtórzyć jakoś na wakacje, bo miną trzy lata od badania. Z kału raczej mało prawdopodobne jest wykrycie lambli. Można też z dwunastnicy ale do jest potrzebna gastroskopia przy laboratorium bo giną błyskawicznie. Ogólnie ostatnio mi gorzej znów .. dziś co prawda nie ma latania do kilbla ale kłuje mnie obok pępka i na lewo jak diabli plus w plecach poniżej lini wolnych żeber z lewej strony. Ach ... szkoda gadać ... ja już nie liczę, że to się kiedyś zmieni

Ja idę w przyszłym tygodniu na biorezonans ze soba i Córką, na odrobaczanie, pomimo że mi lamblie nie wyszły z krwi to czuje w kościach że jej mam!, poza tym u mnie zaczely się p roblemy od zarażenia bakterią *Jelitowa*

U mnie objawy pasują książkowo do przewlekłej lambliozy. Także cokolwiek by nie było z moją trzustką to lamblioza na pewno jest. Poza bólami brzucha, stolcami na rudo z resztkami, są bóle woreczka, stawów, spadki cukru, chroniczne zmęczenie i problemy z cerą i to nie tylko na twarzy.

Gość Monika39

:( Dziś dowiedziałam się ,że Frost z forum PZT pierwsze objawy miał kilkanaście lat przed pojawieniem się zmian w obrazie trzustki! I co mi EUS,jak i tak dopiero za pare lat może Czeska coś odsłonić???:(((((Ciągle niepewność i strach.....

Monia no właśnie to jest najgorsze, takie myślenie przez lata trzustka czy jednak nie trzustka, co za głupi narząd*-) Dlatego ja odpuszczam na razie wszystkie badania, bo to NIC nie daje, postanowiłam, że nie będę myślała co będzie za parę lat, będę żyła tu i teraz, a TU i TERAZ nie jest źle. Są dni dobre, ale i są dni gorsze, że gniecie, swędzi, kłuje, mędzi, ale na razie nie jest to ból, który by nie pozwalał funkcjonować. Z nadejściem wiosny mam postanowienie żyć normalnie, bez lęku i nie dać się zdominować Czesi, a na ile to się uda to zobaczymy*-)