Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś coś poradzi*( Miałąm antybiotyk, niestety angina wrociła i dostałąm 2 na 10 dni, mowilam ze się boe bo już mnie boli trzustka, ale kolejny raz usłyszałam ze antybiotyk nie ma wpływu na trzustke*( Jak mogę sobie pomoc, nie ma mojego lekarza wiec na zastrzyki nie mam co liczyc*( co brac żeby ochronić tą trzustke? zaczynam się bac, bo mnie piecze w lewym boku dość mocno i jak wytrzymać 10 dni? Kurde zaczynam się stresować i bac*(

Niestety nie mam wyboru, już bylam u 3 lekarzy i każdy to samo, ze nie ma zagrozenia, a bol to zbieg okoliczności*( Naprawde się zaczynam martwic, bo boli mnie od soboty i nie zanosi się na poprawe, a tu jeszcze tyle dni*( poza tym najmocniej mnie bolało jak już skonczylam antybiotyk, wiec teraz pewnie tez odchoruje po zakończeniu leczania*( Szlag mnie trafia,

Pikus a oslonowe bierzesz? Dalabys rade plukac gardlo sola morska? Mi pomaga prawie zawsze a przynajmniej skraca chorobsko. 3maj sie Kochana:* M69 goisz sie? Co u reszty Ludkow? Witaj Nika.

Płukaj gardło wodą utlenioną a nie antybiotyki *-) TEraz ludzie na wszystko dostają antybiotki, Ja antybiotyku nie brałem z 10 lat albo dłużej Pika po jakim czasie od jedzenia, czy innych wywołujących objawy czynności zaczyna CIe boleć ?

Jeśli chodzi o antybiotyk to ja mam 1 od ok 15 lat, dostałam w ciąży na zapalenie pluc ale uczulenie i nie brałam. Tej anginy bez antybiotyku się nie wyleczy, plukam oscenisept i jest poprawa, ale antybiotyk musi być*( Mam amoksyciline, nie znalazłam nigdzie wzmianki ze możesz szkodzić na trzustke, ale boli mnie a nie jem nic zlego, uważam wiec to antybiotyk. Co ciekawe to zaczelo bolez jak pzrestalam brda po ok 12 h po ostatniej tabletce, u mnie zawsze to co mi zaszkodzi pojawia się po tym czasie. Bole upierdilwe mam ciagle, bez względu na to co jem czy pije, ale ten bol mocny mam tylko po czyms szkodzącym, wiec obstawiam ten antybiotyk. Niejola jak się masz? Dziekuje za rade*) Jak się czujesz? Simon ale hardcore! borelioza to cholera, wytepic ciężko*( udało się? Harii, witaj dziekuje za rade*) wyżej odp po czym mnie boli*) Remonty zaczelam i czasu brak, a najchętniej bym lezala*)

Niejola,chyba powolutku sie goje,mowie chyba,bo od czasu wizyty na pogotowiu i szycia,ja tego palca nie widzialam.Lekarz przylozyl jakims przyspieszajacym gojenie opatrunkiem i mam tego nie ruszac do zciagniecia szwow.Tak wiec chodze z tym zabandazowanym paluchem od tygodnia i nie wiem co sie tam w srodku dzieje,jutro wizyta kontrolmai chyba zdejma mi szwy.W kazdym razie boli mni mniej,wiec chyba nie jest zle.Pika,ropnej anginy rzeczywiscie nie dasz rady wyleczyc bez antybiotyku,sprubuj,przynajmniej diete zaostrzyc przez ten czas,zeby dodatkowo nie obciazac trzustki,nic innego nie przychodzi mi do glowy.

Pika trudno u Ciebie znaleść dzień bez bólu, także trudno ocenić czy to antybiotyk czy po prostu kolejny gorszy dzień. Na pewno antybiotyki nie są dobre ale nawet przy ozt często się je podaje by zapobiec zakażeniu wewnątrz organizmu i infekcji. U mnie był dzień a właściwie noc apokalipsy ... i oczywiście na równi z pierwszym dniem miesiączki. Taki ból w plecach poniżej lewej łopatki, że myślałam o najgorszym. Miejscowy, tępy i absolutnie bez jakiekolwiek różnicy przy zmianie pozycji. Ciekawe było, że bolało jak w zegarku ... sekunda przerwy ból sekunda przerwy ból ... jakby ktoś włączył metronom. Koszmar. Nigdy nie miałam takiego kłucia ... co lepsze... przed ciotką jem delikatnie ... klopsiki gotowane itp. Z przodu też bolało. Jak ugniatalam to jak bym kulkę pod lewym żebrem

Meggi niestety w moim przypadku jest tak ze ból pleców mam stały, do niego już przywykłam i jakos z nim daje rade. Bol jaki wiaze z zaostrzeniem jest inny bo boli mnie nadbrzusze, stad wiem ze cos zle zjadłam. Dlatego i tym razem podejrzewam ze cos się dzieje bo to nie jest mój typowy ból. Byłam ostatnio w poradni bólu, i lekarka mówiła ze wszystkie przypadki chorej trzustki jakie zna to ból pleców, albo miedzy łopatkami albo w dole, ze to standard i codzienność, pytałam czy ma pacjentów którym ból mija, to mówiła ze raczej nie, ze raczej się ucza z tym zyc i nie doprowadzać do ataków. A i o akupunkturze mowila ze na ten bol pleców dobre efekty przynosi. Dostałam nowe leki, i doraźnie uspokajające, podobno w czasie zaostrzenia warto brac bo zmniejsza ból. A i rozmawiałyśmy chwile o Kreonie, bo mi w klinice mówili żeby nie brac jak mi się biegunki koncza, chyba ze zmniejsza mi bol, a ta lekarka mówiła żeby brac cały czas ze z czasem powinien zmniejszac ból.

PIKA a jak wyglądają Twoje stolce? mówiąc biegunki masz na myśli wodniste? czy papkowate? kolor? Ja często mam papkowate, okresowo zółte i bywają kawałki resztek, kiedyś wyszło mi w badnaniu kału bardzo liczne krople tłuszczu

Ja od niedawna mam biegunki tłuszczowe kolor toffi i wyraźnie widać tłuszcz. Mialam robiona elastaze ale kazli mi dac do badania nie biegunke a normalny kał, bo podobno wtedy jest wynik prawidłowy, i wyszło mi ze mam ok. Wiec skad te biegunki? Ja mam biegunke jak tylko zjem cos co mi szkodzi, w tym czasie 3 *at diagnozowania to dopiero od ok 4 miesięcy mam często biegunke, wcześniej miałam tylko po tłustym jedzeniu, np. grill. I od niedawna mam nudności i wymioty. Ciagle czekam ze naucze się tak jesc i ze ból pleców zniknie*) bo to na codzien jest uciążliwe.

Pika*-) jak na wapniaczke to sie czuje..*] Zle nie jest, cudow nie oczekuje, mocno nie boli (a jak wcale nie boli to sie wacha kwiatki od spodu w moim podeszlym wieku*) Przykro mi ze sie marnie czujesz, kurde, jeszcze do kompletu Ci mdlosci brakowalo, wrrr. Ja sobie z nimi nie radze, o ile do bolu mozna sie przyzwyczaic jakkolwiek glupio to brzmi to mdlosci powoduja we mnie zlosc, frustracje i inne zle emocje ktorych u siebie nie lubie. Wyprobowalam juz wszystkie dobre rady typu ssij imbir, gozdziki etc i za przeproszeniem g.. to daje, a zoladek do gardla jak podchodzil tak podchodzi. Ekstremalnie posilkuje sie aviomarinem- srednio zdrowe, zamula ale to awaryjna opcja jak nie chce puscic spektakularnego pawia w miejscu publicznym:/ Ogolnie w calym tym galimatiasie najbardziej wkurzaja mnie wlasnie te mdlosci.Pal licho, ze mnie mecza, ale jestem wtedy upierdliwa i utrudniam domownikom zycie, no ale co zrobic jak mdli na sam zapach otwartej lodowki. O jakimkolwiek pichceniu w kuchni nie ma mowy wtedy, bo sam brzdek sztuccow wywoluje torsje:/ posilkuja sie na miescie a ja wciskam jakas papke dla niemowlat zeby nie pasc z glodu. Wciskam to duzo powiedziane*] Lyzka, polknac, zapomniec, jak nie zwroce to znow lyzka i tak do skutku. Normalnie jak jakas anorektyczka albo bulimiczka ale tak to obrazowo wyglada. Kurde, to sie wyzalilam a mialam napisac, ze u nas w koncu wiosna:))) Pikus, mi w szpitalu dawali metoclopramidum w kroplowie, wlasnie zgooglowalam i jest w tabsach, moze by nam pomoglo, zapytam lek. przy najblizszej wizycie bo jakos wtedy funkcjonowalam i udawalo sie przemycic pokarm bez *cofki*.

Meg ma racje, przy ostrym to i 4 antybiotyki na raz pakuja w pacjenta, jak jest mus to trzeba brac. Ja w sumie sie ciesze, ze nie mam przewleklych bolow plecow (tzn. mam ale te zwyrodnieniowe ale to pieszczota w sumie*) U mnie promieniowanie na plecy (ledzwia) rozwija sie etapami. Jak mnie rypie nadbrzusze non stop dluzej niz dobe - dwie to wiem, ze mam gora pare godzin zanim przejdzie w opasujace i wtedy minimum tydzien a raczej 2 - 3 wyjete z zyciorysu, ale chociaz moge cos zaplanowac pod brzuch, a Ty Pikus masz je non stop, plus niemowle i Corcie, jestes bohaterka:* A wlasnie, Synek chyba jakos roczek bedzie mial na dniach? Jakos tak na wiosne sie tu ujawnilam. Masz kontakt z Agus nadal?

Przepraszam, ze pisze na raty ale mam nadal nierozwiazany problem z siecia i zdarza mi sie, ze napisze elaborat i zniknie wiec pisze jak siec ma zasieg:) Pika, akupunktura jest dobra, ale to trzeba miec czas i pieniadz.Akupresure mozna zrobic sobie samej w wolnej chwili. Przeslalabym link, ale mam za slaba predkosc, wiec wpisz prosze fraze: akupresura mdlosci i jak bedzie takie zdjecie z lewym nadgarstkiem, to bingo. Albo to sila sugestii, albo *placebo* ale czasem pomaga. Jak nie pomoze, to raczej nie zaszkodzi i nie zdrenuje kieszeni jak szamani i pseudo uzrowiciele*]

No to uwazajcie na moj hit, kilka dni temu bolal mnie brzuch po herbacie malinowej, gniotlo nad pepkiem i pieklo, wkur sie i zjadlam kawalek pizzy i popilam cola, przeszlo... ktos mi to umie wyjasnic?

Witajcie, Pika wiadomo, że antybiotyki na trzustkę nie są dobre, zresztą one na nic dobre nie są, ale jak trzeba czasami brać to trudno. Ja do dziś pamiętam słoja jednego lekarza, że organizm po antybiotykoterapii wygląda, jak las po pożarze*-( A ja już nigdy nie będę chwalić dnia przed zachodem słońca*-) Ostatnio pisałam, że czuję się dobrze, chyba w złą godzinę, bo 3 dni mnie potem tak brzuch napitalał, że bez prochów przeciwbólowych nie dało rady. Teraz mam spokój, ale boję się pisać, że jest ok. Pogoda dzisiaj u mnie ładna, ani jednej chmurki, poczułam wiosnę i mam zamiar w weekend sadzić bratki&#61514* Znów będę pierwsza na mojej ulicy*-) M69 rozcięcie palucha jest okropne, ja w grudniu ciachnęłam sobie bardzo ostrym nożem opuszek palca, bardzo głęboko i po całości, ale nie na tyle, żeby szyć, krew lała się jak z zarzynanego barana, zrastało to mi się cholernie długo i bolało. Do dzisiaj jak mocniej przyciskam palcem czuję ból w miejscu rozcięcia, a minęło ponad 3 miesiące. A takie niby nic.

Moze bylas glodna, zoladek i woreczek nie lubia glodu, wydzielaja sie soki itd. zarzucialas kolokwialnie mowiac na ruszt i przeszlo:) To dobry, budujacy objaw*-) Trzucha raczej by sie zbuntowala przy takim menu, ale tez reguly nie ma. Co zjadlas to Twoje, grunt, ze nie zaszkodzilo a cola to dobry odrdzewiacz i czasem pomaga:)

Niejola TY bys mnie nie adoptowała?*))) Przecudna Jestes*) Syn miał rok 1 marca, imprezy odbębnione*) Synek chodzi od 8 miesiąca, wiec wesoło jest, teraz to już interesuje go chodzenie po meblach- siostra go uczy*) Ja w domu gotuje na 2 sposoby, dla rodziny i dla mnie. Jakos się da ogarnąć*) Gaja ja już posadzone kwiaty, donice, krzaki, ozdoby swiateczne już u nas na tapecie*) Ale u nas inna pogoda, wiec dużo wcześniej się wiosna zaczyna. Niejola akupunkturę mam za free na ubezpiecznie, wiec może skorzystam*) Lekarka mowila ze take bole plecow jak mam są czeste w początkach choroby, ze z czasem się zmienia, a może zanikną? raczej nie zna takiego przypadku ale kto wie*) Kazda Czesława jest inna, może moja łaskawa? Mam kontakt z Aga, jej synek ma kłopoty zdrowotne i maja zmartwienie, ale powoli na prosta wychodzą. TEz szykuje im se roczek. Aga ma się dobrze poza bolami kręgosłupa nie dolega jej nic. Maja tez jakas chorobę w rodzinie i martwi się tym, wiec mowi ze nie ma czasu myslec o sobie i wsluchiwac się bole. Niejola ja bohaterka? Dziekuje ale daleko mi*) Nie mam już kontaktu z Anet, nie odpisuje na wiadomości wiec i ja jej już nie mecze. Może się odezwie*) Licze na to*)

Ups, to ja pokickalam Wasze szkraby, bylam pewna, ze Twoj Synek mlodszy od Agusiowego a tak mi muli internet, ze czego nie doczytam bo sie buforuuuje to sobie dopowiem*] Pika, jak za darmo to inna inszosc, koniecznie skorzystaj, wszak to wschodnia medycyna ludowa od zarania dziejow a oni slyna z dobrego zdrowia mimo, ze tej sake hektolitry pija*] Moze inne te Czeski maja, jakies skosne czy cos*]