Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gregor1983

Witam, napiszcie mi, jakich dobrych lekarzy odnośnie trzustki polecacie. Pieniądze nie grają roli. U mnie sprawa wyglada tak - u mnie w USG rozpoznano trzustkę stłuszczoną. rozmiary trzustki 16mm głowa i 8mm trzon. Rzadko piłem alkohol, aktywny zawodowo, drobne problemy trawienne, gazy i wzdęcia i lekkie biegunki. lekkie pobolewania pod mostkiem przy ucusku. 4 lata temu epizod tygodniowych goraczek 40 stopni i ostre biegunki. badano w kierunku zapalenia trzustki ale wykluczono. Rozpoznano u mnie cukrzyce, nie wiem jaki typ - swieza sprawa. Nigdy wczesniej nie mialem problemow z wysokim cukrem. Napiszcie co kogo uderzyc, do jakiego lekarza.

Hej, hej:-) Witaj PIka, jak się czujesz? Monia rzeczywiście tu małych ruch, ale mam nadzieję, że nie znikniesz, jak poprzednio i nie przeczytamy, wróciłam, podpisane Monika45 *-P Jak się czujecie? Ja odpukać nie najgorzej, tylko pogoda mnie wkurza, bo zimno u nas, i tak się zastanawiam czy nie jechać gdzieś wygrzać starych kości*-) Póki czuje się ok. Oczywiście brzuch czuję cały czas, coś tam swędzi, szczypie, piecze, ale da się z tym żyć.

Hej Gaja*) U mnie ok, boli ale daje zyc*) Jestem już tydzin na antybiotyku, zapalnie migdałów - wymeczylo mnie, to i Czesi tak nie czuje*) Pogoda u mnie już piekna, wiosna - zyc się chce*) Pozdrawiam Wszystkich

Gość Monika39

Witam dziewczynki! Gaja nie zamierzam znikać:)U mnie dziś slonko,szykuję się do pracy,czasem cos ściska,dziś znów ból nad obojczykiem lewym,ale co zrobić...?Trzeba żyć i być tylko dobrej myśli:)Na forum przycichło chyba wszyscy w wolnej chwili łapią pierwsze promienie słońca???Miłego dnia wszystkim!

Dziewczyny u mnie nowa bieda.Jestem po szyciu palca,rozcielam w pracy na krajalnicy,swieza sprawa ,boli jak cholera.Wskazujacy palec u prawej reki,wiec snuje sie po domu jak kaleka,nic nie moge robic.Wiecie co,przez ten bol palca,to nawet trzustki nie czuje.Dajcie kobitki znac co u was.Pika,trzustka nie boli cie bardziej po antybiotyku?Mnie nie chca leczyc antybiotykami,jezeli by byla koniecznosc to zastrzyki...

M69 serdecznie ściskam i życzę zdrówka. Niestety rany cięte długo się goją. Ja za to jakieś 3 mięsiace temu wbiłam sobie nóż w bok kciuka i o ile rana zagoiła się migiem to kość już nie i do dziś mam twardą gule w środku. Ogólnie u mnie bez zmian. Czasem boli mocniej, czasem mniej, kupa różna, ale nigdy na piątkę i zdecydowanie bolesna perystaltyka jelit i silny ucisk w pętlach jelitowych. Apetyt mam ale co z tego jak ilość stolca jaj bym jadła 3 x tyle. Ostatnio już mam tak tego dosyć, że zdarza mi się wypić czasem pol butelki wina. Wtedy przynajmniej nie mam zaparcia. W pracy mam wciąż apokalipsę więc w weekend nadrabiam zaległości domowe, a że u mnie porządek musi być to zostaje wolna niedziela, którą staram się przespacerować, bez względu na aurę. Także jeszcze żyje Kochani ... czytam w wolnej chwili i jestem sercem z Wami.

Basik nigdy mnie nie bolała .. nie ma specjalnie znaczenia co jem czy pije. Gdybym odnalazła klucz to bym odstawiła produkty, które mi pogarszają stan. Poza tym ilość 2 x 150 ml to nie kosmos, choć i piłam po 2 butle wina z rok temu i było ok. Napewno mój żołądek bardziej reaguje i wcale nie jest powiedziane, że przyczyna nie leży w trzustce ..drapie mnie refleksowo w gardle i ssie .. mam też takie uczucie surowizny w środku. Choć i tak nic nie przebije grejpfrutów i czekolady. Po tym jest najgorzej. Po grejfrurach mi jeszcze jest niedobrze. Inną sprawa to toaleta, która po alku od razu się rozluźnia i trawienie marne ... pacia i resztki. I to po tak małej ilości. Także ogólnie nie pije większych ilości. Następna okazja może za miesiąc ...

Także w tym całym koszmarze najgorsze jest to, że mogę zdychać po gotowanych ziemniaczanych i marchewce a świetnie się czuć po schabowym z kapustą. Nie ma reguł. Pewniek jest jeden, absolutnie najgorzej czuje się w okolicach i w trakcie miesiączki. To by pchało diagnozę ku endometriozie ... ale ogólnie ja już nawet nie kombinuje co mi jest. Po prostu życie się zmieniło i za chwile będą 3 lata jak to trwa.

Dziewczeta zyje i ja:) mamy awarie sieci, moze to potrwac do konca m-ca:/ Pogoda cudooowna, typowo barowa, tylko grzanca brakuje*) Deszcz ze sniegiem i gradobicie ale nic to, grunt, ze trzewia nie daja mocno popalic. M69 przykro mi, kuruj sie, a obowiazki solidarnie rozdziel miedzy familie i wypoczywaj:* Swieta za pasem, zdazysz sie urobic po pachy:) Caluje wszystkich watkowiczow, aby do wiosny:)

Meg ja mam to samo, najgorzej czuje sie na restrykcyjnej diecie i przyslowiomym oplatku i wodzie. Im *podlej* jem w tym lepszym jestem stanie. Zaczynam sie sklaniac ku problemom z woreczkiem i rozwazac pozbycie sie go definitywnie. W koncu skads mialam to ostre i nie byl to blad dietetyczny w stylu golonka i cysterna piwa. Ponoc pecherzyk zolciowy nie znosi drastycznych glodowek (czytalam w swoim czasie nt. kilka publikacji niezaleznych) a u mnie mozna ten epizod podciagnac pod glodowke, plus rzyganie jak kot. Do tego wczesniej nie mialam zadnych zlogow, polipow etc. wiec konkluzja jest jedna- woreczek musi odejsc i chyba wydam w koncu na niego wyrok. Zemsta bedzie slodka*-)

Hello, M69 kuruj się*) współczuje niby palec a może dokuczyć bardziej niż inna rana. Pytasz o antybiotyk, nie boli mocniej , powiedziałabym ze mniej, ale za to głowa bardzo boli*( Pytałam o zastrzyki ale nie chcieli mi dac*( U mnie jakby nie te plecy byłoby normalnie, idealnie, ale plecy ciagle mecza. Taki urok.

Gość Monika39

A mnie też jakby bark do szyi i lewa łopatka znać daje:(i jem prawie wszystko obecnie,ale nadal kuracji z antybiotykiem+metronidazol nie wziełam na helico ,bo jak trzustkę podrażni?Choć ona tak ładnie*w badaniach wygląda...M69 współczuję-życzę,aby się szybciutko wygoił paluszek:)

Hallo, pisałam o tym, ze antybiotyk nie szkodzi mi chyba, ale już taka pewna nie jestem, doba po ostatniej dawce zaczęłam mieć ból i ciagnie się 2 dzień, kurcze chyba musze odchorować Jak nie urok to ....*)

Witajcie, jestem tu nowa ale czuję się jakbym Was znała od dawna. Od paru dni czytam ten wątek bo sama zmagam się z podobnymi problemami jak Wasze. Jedno mnie uderzyło w tym wszystkim - niesamowita ignorancja lekarzy. Więc na początek słowo do was, lekarze, jeśli tak pilnie studiujecie ten wątek. Studiujcie go nadal tak pilnie bo może w końcu się czegoś nauczycie. Na przykład umiejętności dedukcji, słuchania pacjenta, zadawania wnikliwych pytań i wyciągania wniosków. Bo to co piszący tutaj prezentują to wy chyba tylko w filmach widzieliście. Niejeden cierpiący człowiek znalazł przyczynę swojej choroby dzięki temu forum a nie dzięki wam. Jeśli więc śmiejecie się z tego forum to świadczy to tylko o waszej kulturze. Bo o nie o wiedzy chyba, prawda? A może po prostu brakuje wam tego czegoś co sprawia, że o lekarzu mówi się Doktor a nie konował? Moja peregrynacja po gastrologach trwa już 1,5 roku i jedno mogę powiedzieć: praca gastrologa polega na przepisywaniu omeprazolu w różnych wariantach, leczeniu mitycznej helicobacter a także wmawianiu wszystkim IBS. A wszystko to za nasze ciężko zarobione pieniądze. To na razie tyle ode mnie. W wolnej chwili postaram się napisać więcej o sobie. Tymczasem chciałam Wam wszystkim piszącym tutaj wyrazić moje uznanie bo wiem co to życie w bólu i zupełna samotność w tym wszystkim. A mimo to nie poddajecie się i szukacie i znajdujecie. A wam drodzy gastrolodzy powiem jedno: jeśli macie tzw. ból dupy i musicie go uśmierzyć naśmiewaniem się z tego forum to...Leczcie się na IBS!