Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Pikuś skoro amylazę raz masz trochę zaniżoną, raz trochę zawyżoną to statystycznie jest w normie*-) Znaczy nie ma się czym przejmować*-) A tak serio też mi przyszło do głowy, że ta sekretyna czy jak jej tam Cześce się nie spodobała i stąd podwyższony wynik. A skoro tyle osób tak myśli to musi być prawda*-) I tego się trzymajmy. Dziewczyny ja się teraz nie odzywam, bo mam tyle pracy w pracy, że padam na ryj. Do końca marca będę taka zarobiona, potem już z górki. Kocham swoją pracę, ale na razie mam jej dość i zazdroszczę bezrobotnym, ale tylko czasami*-) Jola cieszę się, że wszystko dobrze i jesteś zdrowa, a starość no cóż, powiedzenie, że starość nie radość widać nie zawsze jest prawdziwe*-P Monia wiedziałam, że w eus nic Ci nie wyjdzie. Cześka zdrowa i już. Ja odpukać czuję się ok., a nawet bardzo ok., aż mnie to niepokoi*-) Od ostatniego bólu po tym ostrym żarciu prawie wcale mnie nie boli, ale też przez ten zapierdziel nie mam czasu skupiać się na gnieceniu i mędzeniu to i mniej czuję, bo łeb skupia się na czym innym.

A co do tycia to ja się zaokrągliłam o całe 5 kg, a jakby przymierzyć do najniższej wagi podczas całej tej cześkowej historii to aż o 8, ważę teraz 58, a 53 to jest dla mnie w sam raz. No w każdym razie w bikini to nie wyskoczyłabym teraz*-)

Gość Monika39

Pika myślę,że ta amylaza po badaniu z sekretyną(w końcu to badanie jakby nie było drażni Czesię*),tez się cieszę,ze starości Niejoli*)(żartuję oczywićie kochana,wiesz co mam na myśli...)Gaju żyję na co dzień prawie jak zdrowa,ale z Cześką na 100% nie wiadomo*(,chyba,ze za pięc lat tez nic nie wyjdzie:))))))I powiem Wam,a niech tam! Dziś 40-cha mi stuknęła i świętuję ją na trzeźwo!!!!:)Modliłam się o zdrowie i przysięgłam,że już więcej kropli nie wypiję ,czy zdrowa ,czy nie....Ale nie na piciu życie się opiera:)Picolo kupiłam i flaszkę dla tych co za moje zdrówko wypiją:)Jeśli o bóle chodzi coś tam czasem ściśnie i zapiecze,ale o wiele rzadziej i krócej:)Życzę Wam,aby Cześki i Niecześki były grzeczne i nie dokuczały żadnej z nas!*)

Gość niejola

Monia sto lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a to Ci sie nick zdezaktualizowal Moniko 40:))) wznosze toast actimelkiem:))) Dziewczyny, ja z tej euforii zapomnialam, ze mam miesiecznice dostac, i dostalam wlasnie, a ten fald, to nic innego jak zbieranie wody, ale co sie nacieszylam pelnym cycem i boczkami to moje:))) moze chociaz z 1kg mi zostanie po zajadaniu stresu:) Gaja super ze masz lepszy okres:)) Pika faktycznie krzywa by sie przydala, choc ostatnio ogladalam jakis program, i generalnie normy dla cukru sa od kilku lat zanizone przez wzglad na prewencje i choroby cywilizacyjne zwiazane z badziewna zywnoscia etc. M zdrow jak ryba, a zdarza mu sie na czczo miec stoparenascie jednostek odkad magiczna czterdzieche przekroczyl. A jak juz podleje piwkiem 1-czy dwoma i zagryzie golona to hoho. Jest honorowym krwiodawca to czesto sie bada, i to sa zawsze jednorazowe wyskoki po bledach dietetycznych, wiec nie ma co dramatyzowac w sumie, aczkolwiek reka na pulsie zawsze wskazana:)

Monia,100 lat.....Dobre wyniki to chyba najlepszy prezent na urodzinki. Pika te zawyzone diastazy to moze rzeczywiscie po badaniu,bo zawsze to jakies podraznienie,najlepiej powtorz i sprawdz co wyjdzie.Chociaz z ta trzucha to nigdy nic nie wiadomo,u mnie bylo czasami tak ze nic mnie nie bolalo a wynik zawyzony,a innym razem turlalam sie z bolu a wyniki dobre,wiec cholera wie o co chodzi.Wiecie co,najbardziej to sie jednak ciesze z tego ,ze u Niejoli z cyckami okazalo sie wszystko ok.Niejola ,jak Ci w cyckach cos tam wapnieje od starosci,to moze moja trzustka tez wapnieje od starosci,od dzisiaj tak bede myslala w ramach samopocieszenia.Aco mi tam....Gaja ciesze sie ze samopoczucie lepsze.

Gość niejola44

Zabrzmialo jak w klubie AA, hej jestem niejola44, stara d..a ze mnie i wapnieje:) Dziewczyny, jak dzis dzionek? Ja jestem przygnieciona, pogoda fatalna, reszta parametrow zyciowych zaskakujaco ok:)

Monika mam masakrycznie niski poziom vit d plus czuje jakbym sie miala zlamac haha na wizycie dietetyczka powiedziala mi ze moje kosci sa strasznie lekkie i moge miec poczatki, wiec we wtorek mam badanko, ponoc mlodzi tez maja, wole wiedsiec zawczasu.

Monia wszystkiego najlepszego, sto lat! Ja też witam w klubie 40+*-), chociaż mi się ciągle wydaje, że mam 30+*-) Basik mi jeden lekarz powiedział, że mam kości, jak 80-letnia staruszka, a nie miałam wtedy jeszcze 30-tki, a jak widzisz, żyję do dziś, choć metrykalnie wapniak już ze mnie, w życiu nie byłam połamana, a okazji ku temu miałam wiele. Nie raz się wyrypałam, a i pod samochód parę razy wlazłam. Więc nie ma się czym przejmować. Ja to nawet się cieszę, bo dzięki temu mało ważę i BMI mam zawsze za niskie*-) a wałeczki to by się znalazły, ale zawsze mi wychodzi, że mam niedowagę*-)

Witam, Mam 34 lata, badanie kontrolne - cukrzyca zrobilem USG - wyszla mi trzustka mała 16mm w Głowce i 8mm w ogonie Stłuszczenie miąższu gruczołowego. Niedługo jade na TK i sie cholernie boje w 2013r mialem tydzien ostrej biegunki, wysoka gorączka - diagnozowany w kierunku zapalenia trzustki - ale wykluczyli. w 2014 i 2015r robilem USG i bylo niby wszystko dobrze na USG Czy moja trzustka to cos bardzo groznego? chodzi o rozmiar . Dlaczego sie stluszczyla? Nie naduzywam alkoholu, w zasadzie poza pojedynczymi okazjami w roku to nie pije. Nie pale...

Gość niejola

Hej wapniaki*-) hej mlodziezy, hej Nowy. Gregor, przyznaje bez bicia, ze latami czytalam o trzustce tak mi franca dokuczala, jak biblie przed paciorkiem studiowalam i nic podobnego do Twojego przypadku mi sie nie obilo o oczy.. Przewaznie jako anomalie wystepuja pogrubienia. Moze dziewczynom cos sie obilo. A co na to lekarz? Wczesniej nie miales problemow z cukrem? Na zmiany toksyczne nie wyglada to, skoro nie pijesz, moze taki *wariant budowy* ze mala, tylko skad stluszczenie w takim ukladzie.. Pozdrawiam. Dziewczyny u mnie ok, mam taki apetyt, ze konia z kopytami bym wtrusiala. Niedlugo do rozlicznych schorzen dorzuce nadwage*] Milego weekendu.

Gregor, rozumiem ze twoja trzustka jest mniejsza w wyniku stłuszczenia? To się nazywa atrofią trzustki, ja na nią cierpie, mam atrofie w głowie trzustki. Jest ona najczęściej wynikiem przebytego zaplenia, piszesz ze miałeś podejrzenie w 2013 r, być może miałeś lekkie ozt i to sa pozostałości. Inne przyczyny nie są do końca poznane - jak to bywa w przypadku trzustki*( Leczenie to kreon, dieta, przeciwbólowe i kontrola - badanie trzustki co jakiś określony przez lekarza czas, kontrola cukru, kontrola parametrów trzustki i wątroby, zbadaj pozniom witamin czy masz ok wchłanianie. Sama niewiele wiem, bo mam diagnozę od miesiąca, ale o ile to atrifia to tylko tyle możesz zrobić.

Gregor poczytaj o trzustce zanikowej, o atrofii, wydaje mi się ze o tym piszesz. Odpowiadam na pytanie czy groźne? Do grobu się nie szykuj*) da się nad tym zapanować o ile nie pijesz*) Masz bóle? dolegliwości na codzien? Lekarz robiący usg cos sugerował?

Moniu wszystkiego naj naj naj ... 40tka nie jest zła ... hehe. Ja też 40 plus także jakoś da się żyć i tak jak Gaja, absolutnie nie czuje się stara i gdyby nie ten brzuch, konie bym kradła. Niestety ostatnio mam pogorszenie, jak to zwykle na wiosnę. Wróciło też głośne burczenie i przelewanie od rana. Obiecałam sobie, że w końcu w tym tygodniu pójdę do lekarza i zrobię jakieś badania, także jak się uda, to dam znać co wyszło. Przez pracę nie mam czasu kompletnie na nic... nawet na zdrowie. Padnę w końcu jak koń na Wielkiej Pardobickiej i dadzą mi kulkę w łeb na szybszą drogę, na tamten świat. Niestety mimo apetytu nie przytyłam ani grama. Kłuje mnie w plecach i poniżej lewej pachy a także w dolnej granicy żeber po lewej stronie. Mam tam sztywną gule ... kluske i boli przy ugniataniu. Czasem mam już dosyć tego wszystkiego.

Gość Monika39

A ja tak sobie przypominam,jaki kiedyś dawno,dawno jak robili mi usg to mówili ,że taka ta trzustka u Pani jak u dziecka....i ,czy to nie zanik był?,ale co teraz by miała normalne wymiary?Podobno tez z wiekiem się zmienia trzustka,ale ja już sama nie wiem co myśleć....

Czesław bez większej ilości informacji ciężko mowic co oznaczają ziarna skrobii w kale, może to być jednorazowy incydent o niczym nie swiadczący*) Może wskazywać na złe wchłanianie, mogą to być pasożyty, może być celaklia, mogą być problemy z jelitem cienkim bądź grubym. Może napisz jakie amsz objawy, badania i co sugeruje lekarz- pod jakim kątem się badasz. Inaczej zasypiemy Cie ogolnymi informacjami*)

Gość niejola

Gaju, moze jak bysmy Czeskom po gozdziku i rajtuzach jak za PRL-u to bysmy je udobruchali*-) Co one winne tak naprawde, ze maja podly charakter. Jak ktos sie Czeska urodzil to Czeslawem nie umrze*]. Hej Czeslaw, apropo.. Ziarna skrobi w qpalu moga znaczyc wszystko i nic. Jak jest przyspieszony pasaz to moze tam byc wszystko. Ja potrafie oddac pigulke wraz z otoczka w niezmienionej formie, kiedys nawet zrobilam test, i lyknelam kilka M&M*s, niestety zapomnialam przyfilowac qpala*D ale groszki, kukurydza, marchew, skorki od bobu (no lubie te skorki najbardziej) czastki pomidora wraz ze skora to u mnie norma i zyje. Juz nie zagladam do muszli bo w paranoje mozna popasc*-) A tak btw, ale tu bezruch, zagladnelam rano, a tu ostatni post przedwczorajszy!!!

Gość Monika39

Nie,no musze(nieskromnie*))stwierdzić,że jak ja nic tu nie skrobnę to na forum*jak makiem zasiał*!:))))))))))))))))))))))))Cisza,aż w uszach dzwoni.Wszyscy czują się dobrze?To super! Pika jak u Ciebie?Meggi zapracowana pewnie...?Niejola mam nadzieję,że ok u Ciebie nadal i tak zostanie?