Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny a wy tez tak macie, ze toaleta latwiej wam przelatuje? To chyba z nadmiaru tluszczu :/ oprocz tego mam duze ilosci takich bialych kropek i mysle czy to niestrawiony tluszcz? Czesc to ziarenka ale reszta to takie biale kropki sa.

Jestem*) Badanie potwierdziło zanik w głowie trzustki, zwapnień w ogonie nie*) Badanie wykazało niewielką niewydolność trzustki. Za ok 2 lata mam wrócic na badanie. Innych badan nie robic bo nie ma sensu. Dieta, kreon i poradnia bóu w celu ustalenia leczenia przeciwbólowego. Moje diagnozowanie zakończone. Teraz ucze się z tym zyc*)

Pika Ty miałaś to badanie MRCP secretin czy coś innego, bo już się pogubiłam:-( Wyjaśnili skąd ten zanik? To już tak zostanie czy będzie postępować? Napisz coś więcej, wszystko co Ci powiedzieli:-)

Tak , miałam mrcp z secretin. Zanik jest wynikiem stanu zapalnego. Ale taraz nie ma już zapalenia. W nich nie jest to pzt. Tak, to będzie postepowac, za 2 lata mam mieć badanie, żeby zobacżyc co się dzieje. Mam mieć diete, kreon i przeciwbólowe. Mam początkowy moment choroby i nie da się nic zrobić więcej. Mam wyniki krwi ok, elastaza kał tez norma, wiec to ok. Ogolnie mi lekarka powiedziała ze wie ze to boli bo nie ja jedna tu z tych przychodzę, ale nie ma na to ratunki, tylko objawowo lecza. A i jak nie trace na wadze to znaczy ze mnie jeszcze mocno nie boli, bo jak innych boli już mocno to nie jedza wcale i sa przecinek*) Badanie nieprzyjemnie, po podaniu tej sekretyny boli, nieprzyjmnie jest*( Ale warto robic, pokazuje wszystko. Mam widoczna niewydolność, wiec brac kreon, ale wg nich to nie straszne na razie*)

Gość Monika39

Gadalam z pa ia co ma wielki kamien w przewodzie wirsunga ie wiedza od czego jak m69 nie do operacji i byla w tej klinice w Wiedniu porobili jej badania ktore mogla w polsce powiedzieli ze w cenie konsultacji to a potem na 500 euro rachunek przyszedl jej kobieta co pol roku.musi proteze wymieniac ale zyje pracuje

Pika fajnie, że się wyjaśnili co Ci jest. Czy pytałaś co spowodowało u Ciebie stan zapalny trzustki? Nie pijesz ... kamyków nie masz... kojarzysz jakąś sytuacje, która mogła to wywołać. Jeśli przyczyną zaniku był stan zapalny coś musiało się do tego przyczynić. Antybiotyki, świnka, pasożyty? Ciekawa jestem. Ogólnie życzę jak najlepszej terapii i znalezieniu klucza w walce z bólem. Monia udanego eus, bo takie na pewno będzie. Trzymam kciuki by nic tam nie wyszło. Na nudę polecam dobrą książkę. Ja mam sobotę jak co tydzień ...właściwie w moim kakendarzu to nie powinna być sobota tylko srabota *) U lekarza mogłabym się pochwalić regularnym wypróżnieniem.... co sobotę Ogólnie załamka. Nawet kawa na czczo nie pomaga.

ja po wizycie u radiologa, koles super, zrobil mi usg - wypatrzyl od razu naczyniaka, ktorego nie widzialo ani TK ani 12 innych ludzi na usg na ktorych bylam, wiec ufam, ze dobrze widzi. Trzustke opisal mi jak na EUS - mega. Powiedzial, ze to, ze ona dobrze wyglada, nie znaczy ze dobrze funkcjonuje. Jednym slowem sugeruje mi funkcjonalne zaburzenia Czesi. Mowi, ze daja objawy jak pzt ale tym samym co pzt nie sa. Sama nie wiem co o tym myslec :)

Meggi, nie mówiła co może być przyczyną, wzruszyła ramionami , podobno często nieuchwytna jest przyczyna. Ja jedynie co kojarze jako przyczyne to leki na odchudzanie, meridia ok 10 lat temu. Nie brałam nigdy antybiotyków bo mam uczulenie, swinke miałam w wieku 16 lat wiec już daaawo*) A moja zmiana jest niewielka, okrezliła to jako na bardzo wczesne stadium. Czyli ten stan zapalny nie jest ok 10 lat? boli od 3 czyli tak by wyglądało, ze wtedy cos się stało*( nie kojarze nic*(( Zadreczam się ze ta meridia sobie tak narobiłam*(

Gość Monika39

Nie mam zwapnien tylko w ktoryms usg lekarka nie byla pewna ale jakby pojedyncze zwloknienia widziala 4 lata temu teraz w usg nic niepokojacego nie widac zobaczymy czy zrobia zwylke usg w szpitalu... ale chyba nie jak eus w pon.sluchajcie nie chcialam mowic tego glosno ale po ok mies brania Asertin bole odeszly stajac sie z kazdym dniem mniej dokuc