Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo:) tylko zamiast cieszyć się utratą wagi to ja się zastanawiam dlaczego ciągle po jedzeniu boli mnie brzuch i to już od 2 mcy. I skąd na litość boską te tłuste stolce.

Tak naprawdę to wszystko zaczęło się ok. 5 lat temu jak znajomy moich rodziców zmarł na raka trzustki. wtedy zaczęły pojawiać się bóle pod lewą łopatką ból brzucha i tak w kółko Macieja i ciągle podniesione OB Crp. Od tego czasu wędrówka po lekarzach badania krwi zresztą same wiecie jak to jest. Wyniki ok ale ciągle boli. Lekarze już się że mnie śmieją i twierdzą że sobie sama wkręcam chorobę. Wprawdzie miałam okresy że jak wyniki były ok to umysł się uspokajał i były chwile spokoju. Jednak dieta odchudzająca i jedzenie codziennie mięsa gotowanego zrobiła swoje i brzuch ciągle boli a do tego te tłuste stanie że hej:( pozdrawiam

Olu badanie kalu warto zrobic, to groszowe sprawy, czasem to nasze subiektywne odczucie ze stolec jest tlusty a tluszczu w probce nie stwierdzono. Mowisz o smudze takiej a*la benzyna na powierzchni czy masz na mysli *upackana muszle* i niemozliwosc splukania tej *draski*. Jezu jak to brzmi.. Na marginesie nie jestes pierwsza osoba, ktorej dieta jak dla krolika nie sluzy, cos w tym jest.

Poza tym jest jeszcze kwestia *przebialczenia*. Radykalne diety typu atkins*a, dukana i inne powoduja spektakularne spadki wagi jednak uboczne skutki sa dlugofalowe i niekoniecznie korzystne dla organizmu. Zakwaszenie itd. Moze organizm oszalal i domaga sie chabaniny a nie zielska i owocow, tu mozna spekulowac bez konca.

Wiesz ten stolec to taka smuga na wodzie tak jak Meggi opisywała że benzyna na kałuży. Błyszczący ale da się spłukać. Mam żreć 5 razy dziennie warzywa do posiłków. Kurna ja tyle warzyw nie wpieprzylam przez całe swoje życie jak przez ostatnie 3 miesiące. Postaram się jakoś oddać ten kał do badania tylko jakoś tak ostatnio to same biegunki. Ale wzięłam wczoraj i dziś stoperan więc może tą biegunkę zatrzyma. Boże tak mi się marzy pizza albo tort czekoladowy a tu zero przez ostatnie 6 miesięcy&#128549* w niedzielę odprawiam młodemu urodziny i mam pozwolenie od dietetyczki na zjedzenie tortu. Mam tylko nadzieję że ze szczęścia przy stole nie padne!

Olu ja rozumiem 5xdziennie warzywa do wlasciwego posilku, ale to moze byc objetosciowo zarowno lacznie 200gram na dobe jak i 2 kilo *-0 Nie jestem dietetyczka zawodowa i zakladam, ze specjalistka wie co robi, tylko nie wiem o czym mowimy, czy o garstce zieleniny do posilku bez dipow zasmazek itd czy o glowce kapusty na przystawke*-) bo to i zdrowego by pogonilo (blonnik). Gdybys miala chwilke, i przykladowy dzienny jadlospis przytoczyla tak oczywiscie pi razy drzwi bez wagi aptekarskiej powiedzmy w zaokragleniu do +-50 gram to mozna sie wtedy pokusic o jakies wnioski, w kazdym badz razie cos z dziewczynami zaradzimy a nawet jak nie, to podtrzymamy na duchu:)

Więc tak dziewczyny mój schemat żywienia wygląda tak: 1 posiłek warzywa + jaja/mieso/podroby/ryby + ew. Tłuszcz gdy mięso jest chude. 2 posiłek: owoce + warzywa + tłuszcz 3 posiłek warzywa + jajka/mieso/podroby/ryby + ew. Tłuszcz następnie przekąska w postaci warzywa bądź owocu 4 posiłek warzywa niskoskrobiowe + kasza bezglutenowa + tłuszcz. Ogólnie dieta ok można cuda tworzyć tylko ja już na mięso i warzywa nie mogę patrzeć. Na początku mojej drogi z odchudzanie mogłam pić do woli rosołu na kościach bo to podobno zdrowe na jelita. Ale taki naturalny bez kucharka i innej chemi jadłam tylko mięsa do woli a z owoców jabłka i gruszki marchew szpinak i cukinia. Obecnie po pół roku mogę już wszystkie warzywa i owoce. Oczywiście wszystko było stopniowo wprowadzone. Acha mam totalny zakaz mącznych rzeczy oraz nabiału poza jajkami.

Dziewczyny a co sądzicie o przeciekajacym jelicie? Na początku mojej drogi o wagę pani kazała mi zrobić badanie w laboratorium na zonuline na szczelność jelita.ale koszt to chyba przeszło 100 zł więc sobie podarowalam a może szkoda że tego nie zrobiłam. Poczytajcie o nieszczelności jelit to większość pokrywa się z naszymi dolegliwościami.

Ola tluste stolce tez moga byc? Nawet upackane nie musza swiadczyc o tluszczowym, moja mama od lat ma ibs i ma straszne upackanie i sie nie splukuja dobrze a tluszczu jej nie stwierdzili badala kilka razy. Ja z racji na swoje popijanie sie juz nie ludze, ze to cos innego niz trzustka :(

Jestem po konsultacji, 15 mam rezonans. Ogolnie okazało się ze poza zanikiem w głowie, mam zwapnienia w ogonie , nie opisane przez radiologa. Wizyta konkretna, lekarz wie o cym gada, wszystko sprawnie. Będę badana w kierunki pzt lub immunologiczne zapalenie trzustki. Czekamy na rezonans. Pytajcie co was intersuje bo ja w natłoku nie umiem teraz zebrac wszystkiego. Dziewczyny z Trojmiasta potrzebuje pomocy*)) Namiary na dobre eud prywatnie, na usg i na gastrologa - najlepszych jacy sa*) To samo Warszawa jeśli wiecie kto jest warty polecenia

Gość Monika39

Basik, czy Ty piłaś nałogowo już w... liceum*)))))?Daj spokój,jeśli o tę wersję chodzi,to u siebie możesz wykluczyć. Jeżeli Twoje bóle są znośne i masz biegunki,to może być naprawdę ibs. Sama wiesz ,ze jedna cecha w skali pzt to ,nie pzt. Nie wiem jak sie czujesz,ale moje bóle są takie dziwne,że nie biorę najczęściej p/bólowych,bo one przychodzą i odchodzą,ale to takie kilkusekundowe prądy,że właściwie nie wiem jaka tabletkę na to można wziąć,właściwie,żeby zasnąć łykam 3 tabl Pozityivum i kubek melisy-zasypiam,ale budzę sie 2 albo 4 w nocy i do piątej się wiercę:( Czasem pół dnia ściska mnie w mostku i plecach i apap na to,też nie bardzo działa,czasem trochę no-spa...Generalnie nie ma na to tabletki cudownej po,której na kilka godzin nie czujesz pieprzonej trzustki w gardle,albo du...ie !!!!Mnie ta franca boli naprawde na kilka sposobów!!!!! Niejola też od 2009 roku ma takie bóle,że leży i kwiczy,a dalej nic badania nie wykazują!!!!A nawet jak pokażą to tyle to zmieni,że wpiszą pzt i dalej nic....Ile mamy cierpieć?

Gość Monika39

Pika ja Cie kręcę! Czyli ten radiolog od TK jakiś całkiem do dupy był?Jeśli nie miałaś badań na autoimmunologiczne istnieje szansa,że masz taką przyczynę,a to się leczy!!!:)

Pika kochana,naprawde mi przykro...Ty dzisiaj to mialas tylko konsultacje i z tych poprzednich plytek ci to wypatrzyli czy robili ci cos nowego[jesli wczesniej pisalas to przepraszam ale nie doczytalam],Jak duze masz te zwapnienia w ogonie?Acukry to ty masz ok?Bo zazwyczaj przy zmianach w ogonie cukry szwankuja.Tych lekarzy i radiologow przez ktorych przeszlas to powinno sie do jednego worka wsadzic i w kosmos wyslac,zeby juz nikogo nie skrzywdzili.Poprostu brak mi slow.Czy chociaz kreon ,czy cos przeciwbolowego to ci dali?Dotarlas juz do domu?

Kochani, spotkałam dziś w tej klinice Polaków*) tez szukają przyczyny boli, ta kobieta ma takie jak my, ma torbiele na trzustce, ale mowia ze to nie jest przyczyna jej boli*( Widziałąm tam takie osoby jak my, szukające pomocy od roku, 2 lat, ja bylam najdłużej szukajaca bo 3 lata*) Jedno mogę powiedzieć. Obiecałam sobie ze nie będę gadac głupot, mówic o pzt jak o wyroku, to bzdury - trzeba się brac w garść. Widziałam dziś na własne oczy jak w kilka minut komus w moim wieku konczy się swiat, wchodzi do gabinetu z nadzieja a wychodzi zgiety w pól z takim jekiem jakiego nie umiem opisac*( Wyrokiem jest na dzień dzisiejszy rak, a jego nie mamy, cieszmy się tym i doceniajmy to. Jest mi ciężko, nadal się boje, martwię i nie umiem patrzeć w przyszość. Ale ja ta przyszłość mam, mam szanse zrobić z nia co tylko zechce, i postanowiłam nie dac chorobie mnie zdominować, mam dla kogo zyc. Tak jak powiedziała mi dziś lekarka, to trudna choroba ale znam gorsze, nie ma co demonizować. Nie chce żeby to brzmiało ze się wymądrzam, bo mam takie same jak wy obawy i leki, ale dociera do mnie powoli, ze nie mam już na to wpływu , chora jestem i będę i tylko to jak się naucze z tym radzic zależy odemnie.

M69 dziś robili mi krew tylko. Te zwapnienia wyczytali z wtorkowego tk. Mam brac kreon i przecibolowe które mam. 15 mam rezonans z sekrentyna. i wtede cos więcej powiedzą. Lekarka byłazła ze wykonują tk na trzustke, mri ejst lepsze, oni wykonują tylko mri. I eus. Dalsza diagnostyka to ercp, euc z biopsja, i mrcp z sekrentyna. Tak wygląda schemat. Ale postawa to mri z kontrastem, usg nie jest zbyt mało czułe. Pisze do mówiła profesor. Każdy kto dziś był miał robione mri, i dopiero po nim dalsze badania. Cukry miałam ok, ale kazała zbadac. Mam tez odesłać kał. Kał ma być stały nie biegunka - taki nie jest dobry. Poza tym mam mieć zrobiony u rodzinnego pełny panel badan krwi, żeby na kolejna wizyte zawieść. Pani profesor mowila ze na temat opisu tk się nie wypowiada*( wywróciła oczami*) Podała dużo informacji ale na raz nie umiem posegregować*) Pytajcie postaram się pisać jak będę pamietac czy cos o tym mowila. .

Pika a jak sie wgl czujesz? Jestes w domku juz czy do 15tego beda Cie trzymac? Nie ukrywam ze jestem w szoku, jak diametralnie rozne te opisy. Niestety nie znam lekarzy z w/w miast. Wiem jedynie, ze dr Degowska ma dobre opinie ale nie pamietam czy ktos od nas u niej byl. Trzymaj sie Kochana, jak przyjelas te wiadomosci? i co na to lekarz? Olu, nie dziwie sie Tobie ze slinotoku dostajesz na widok pizzy, to organizm wegli sie domaga a tych prawie w diecie nie masz (za wyjatkiem owocow) no ale jablko to nie to samo co pyszna chrupiaca buleczka. A rozmawialas z dietetyczka o ostatnich problemach? Moze jakas dyspensa raz w tygodniu na maly grzeszek, jak umiesz sie oprzec pokusie by nie zjesc calego giganta na raz*-) Utrata wagi piekna i szkoda zaprzepascic wysilek wlozony, z drugiej strony wiecznie na glodzie czlowiek jest smutny, ech.

Pikus ,no wlasnie mimo wszystko pozytywne nastawienie i glowa do gory,Zyjemy i musimy walczyc dla siebie i swoich bliskich,bo oni nas kochaja i potrzeboja.Mam nadzieje ze trafilas w koncu w dobre rece i wreszcie sie porzadnie toba zajma.Sciskam cie mocno.

Dziekuje Kochane*) Jestem od 2h w domu. Powiem Wam, ze to zupełnie inne podejście do pacjenta, nikt nie negował ze mam chora trzustke, ze mnie tu czy tam boli, lekarz wie z czym się przychodzi i konkretnie wyjasnia co dalej. JEdyna obawe jaka mam to taka ze dla nich jestem lekkim przypadkiem i po tym mri dostane zalecenie diety, kreon i kontrola. Ale sama wiem, ze więcej nie można zrobić*)

Dyspenze będę miała w niedzielę. Mogę zjeść kawałek tortu a od poniedziałku powrót do rzeczywistości. Pika nie znamy się jeszcze z forum ale głowa do góry!!!! Najważniejsze że wreszcie coś się ruszyło w tej twojej diagnostyce!! Bo przecież każda z nas walczy o zdrowie własne zdrowie.