Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Pikuś Kochana nie wiem co napisać. Z jednej strony dobrze, że coś się wyjaśniło. A co to znaczy zanik głowy trzustki? Próbowałam coś znaleźć w necie, ale nic na ten temat nie ma. To jest od zawsze czy to postępuje? I od tego miałabyś te bóle pleców? A co do lekarzy to widać wszędzie są tacy sami:-( Skoro to było widać już wcześniej to czego tego nie napisał? Pikuś, ale wiem jedno, NA PEWNO nie możesz zniknąć z tego forum!

Pikus, widzialam Twoj wpis poznym wieczorem i nawet probowalam napisac cos madrego a ze nic do glowy mi nie wpadlo (a glupot wolalam nie wypisywac znow) to napisze tylko jedno: nawet sie nie waz stad zniknac!!! bo Cie i tak znajdziemy i sila doprowadzimy. Posuniemy sie nawet do tortur!!! Nie rozumiem jednego, czlowiek sie bada latami, nierzadko przemieszcza sie *tysiace mil swietlnych* z dziecmi u cyca po to, by zrobic badania na ostatnich nogach a ktos sobie nie opisze tego co widzi, bo jego zdaniem to jest nieistotne? Szkoda slow. Ja mam nadzieje ze mi w koncu mozg zaniknie, bo to co wyprawiaja ci, co przysiegali na Hipokratesa zeby chociaz nie szkodzic to o pomste do nieba wola:/ Pika trzymaj sie:***, draz temat, masz jakis punkt zaczepienia a to juz cos.

Gość Monika39

Ale co lekarz mówi,że przy takiej zmianie nie powinno boleć?Jak właśnie większośc pacjentów na początku tylko boli,bo zmian jeszcze nie widać w narządzie.....więc podejrzenie jest na podstawie objawów....

Dziekuje Dziewczyny, wynik miałąm dość wcześnie ale nie pisałam tutaj bo nie wiedziałam co, i bałam się o Monie*) Przyznaje się ze mnie trzepneło, bo trzustka , te przepukliny, kolano do zabiegu, jakos powietrze ze mnie zeszło. W tej chwili mam do diagnostyki dalej ta trzustke, i te przepukliny, bo to one daje ta przeczulice o jakiej wam wiele razy pisałam, Pisałam ze chyba znikam, bo nie chce tym co mam bolami wywolywac paniki, bo będziecie się do mnie porownywac i się martwic, a tego bym nie chciała*) i tak macie zmartwienie*) Mam jeszcze jedna sprawę*) BASIK - KASIU, dziękowałam już prywatnie ale tu powinnam, Dziekuje gdyby nie Twoje wpisy nie zmobilizowałabym się i nie uwierzyłabym ze dam rade się dowiedzieć co mi dolega, gdyby nie to badanie z sekrentyna nie ruszyłabym do przodu*) Dziekuje. Będę się starac dopwiedziec na jakich warunkach Wy możecie to badanie zrobić, jakie sa wymogi, koszty i tak dalej, obiecuje bo wiem ze to ważne i może komus pomoc. Tyle moich ckliwych wyznan, A odp Monia, tak wg radiologa taka zmiana nie ma wrtosci, nie powoduje boli, i nie ma znaczenia. Przepulkina która ciagnie się pionowo od most do podbrzusza tez nie boli, a ze wyczuwa się ja pod skora, taki urok*( Mysle ze wczoraj ten radiolog nie miał pomysłu jak to wyjasnic wiec tak odpowiadał, bo jak usłyszałam ze zanikajaca głowa trzustki jest norma w wariancie, czy jakos tak to mało nie padłam*( Co dalej, tego lekarze nie wiedz, uczciwie przyznają ze nie mieli z tym do czynienia i nie podołają wyjaśnieniom i pomocy, gdybym nie była wysylana do tej kliniki to i tak po tym tk szukali by kliniki i mnie odesłali, bo w moim regionie nie ma nikogo kto by się tak dobrze znał. Niejola, Ty cokolwiek napisze jest super*)

Gość Monika39

No ja wyczytałam,że trzustka w zaniku może być przy pzt.....,ale jaka przyczyna pzt u Ciebie?I,że lekarz wcześniej w tk coś widział ,ale nie opisał...Czyli zależy od lekarza opisującego?No widzisz mi niby pogrubienie wyszło minimalne,ale było też tak 4 lata wcześniej i tamten nic nie mówił...

Pika.......,mowe mi odebralo.a nawet resztki tego mojego nieudolnego pisania.naprawde nie wiem co powiedziec.Nie wiem co prawda co znaczy zanik glowy trzustki,ale w polaczeniu z twoimi bolami,to ma chyba znaczenie,wiec jak wczesniej lekarz mogl to olac?A te przepukliny to gdzie ty masz ?,w srodku brzucha?Pozytek z tego chociaz taki,ze moze chociaz dolsza diagnostyka sie teraz zajma porzadnie.Ipomyslec ze madry medyk kazal ci diety nie trzymac.o alko nie wspomne.Rece opadaja.Myslami jestem z Toba.Niejola ,mam nadzieje ze u Ciebie lepiej....,w kazdym razie dobrze ze do nas wrocilas.

Dziekuje M69*) Tak przepukliny mam wewnątrz, 2 duże i ok 3 małych skad? ] Ja nie nalerze do tych pan o się oszczedzaja, wiec sama jestem sobie winna, ostatnie remonty wynoszeni kanap i wnoszenia, szafy moje i dzieci, wnosiłam sama z mezem, mowilam ze ciężko ale powoli, glupota i wyszła*(

Ja nie rozumiem jak radiolog moze nie opisac tego co widzi bo wg jego widzi mi sie to nie ma znaczenia!!! On chyba nie jest od diagnozy tylko od opisu do jasnej ciasnej, nie?!?! Rece opadaja...

Żeby było ciekawiej to radiolog opisujący jest tez gastrologiem, i stad ma przekonanie ze nie ma możliwości żeby to bolało od trzustki, mało tego wyśmiał mnie ze ból w plecach nie ma związku z trzustka. Byłam u niego 2 krotnie na konsultacji, ma praktykę gastrologiczną i radiologiczna, robi eus, gastro i kolono, uznany na specjaliste. Mój rodzinny mnie umawiał specjalnie do niego, bo sa sąsiadami, kolegami i uważa ze jest jednym z lepszych z lekarzy w okolicy. A tu taki klops*( On jako gastrolog nie widzi nic złego w takiej trzustce*( Ja nie wiem czy on głupa pali teraz, czy naprawdę tak myśli. U niego bylam i był skłonny mi ercp robic, dobrze te badania krwi wyszły dobre i kazal powtórzyć. Bo jakby mi to badanie tak jak te tk robił to żal*( Niewazne, już się stało i nie da się cofnac. Dzis wieczorem jade do kliniki, długa droga przed nami, ciężko mi bo synka zostawiam u koleżanki, niegdy nie zostawialiśmy dzieci z nikim obcym, zawsze jedno z nas jest z nimi, i mam stres*))) Corka pojedzie z nami. Trzymajcie za mnie kciuki, oczywiście jak wroce odezwe się napisze, postaram się dowiedzieć najwięcej, będę dopytywać o wszystko, zapisze, nagram, żeby wam jak najwięcej przekazac, może to nam pomoze .

Pikus trzymaj sie kochana:*** wiem ze ciezko szkraba zostawic ale nie zostawiasz go na pastwe losu a z bliska osoba i jedziesz tam PO POMOC ktorej w koncu CI UDZIELA!!! ja w to wierze i Ty tez musisz. Dla siebie, dzieci, meza. I dla nas. Jak Tobie pomoga to i nam bedzie lepiej na serduchu i wstapi w nas nadzieja ze moze nas tez zdiagnozuja za zycia doczesnego*-):) Wystarczajaco juz sie nacierpialas i starczy, basta! teraz moze byc tylko lepiej i pamietaj, ta podroz jest po lepsze zycie Twoje i bliskich:** Sciskam z calych sil, wracaj do nas ozdrowiona.

Gość Monika39

Dziewczyny sorry za pesymizm,ale taka prawda:Czy z tą chorobą może być cos jeszcze lepiej?Ale co?No przecież nie usuną trzustki bez zagrożenia życia.....Perspektywa jest taka,że w bólach czekamy jeszcze kilka lat na diagnozę,a potem na ewentualne powikłania:(Przecież na to nie ma lekarstwa.....Tu nie ma końca!Tzn jest jeden:(

Pikuś, Kochana trzymam kciuki i ja . Z całych sił. Wiem, że serce Ci się ściska, że zostawiasz Synka, zwłaszcza, że jest jeszcze taki malutki, ale w końcu Ci pomogą i o tym myśl. Trzymaj się i odezwij się, jak wrócisz. A o tym gastrologu-radiologu, jak pomyśle to mną trzęsie, jak nie wiem co. Jak plecy nie bolą od trzustki? Gdzie on medycynę studiował, eeeech.

Gość Monika39

Widzę właśnie co ze mną zrobiła choroba....Przepraszam Pika,bo moja wypowiedź zabrzmiała okropnie jak odczytałam własny post,ale w tej chorobie to najgorsze,ze żadnej nadziei na lepsze jutro,ani w diecie,ani ziołach,ani w lekarzach...:( Przecież już nie jeden powiedział mi,ze na to nie ma lekarstwa....

Gość Monika39

Ja jadę dziś złożyć wniosek o wydanie płytki z 2011 roku i tez nie wiem,co myśleć o radiologach ,którzy raz opisują jako norma raz nie.....I co z tego,ze nawet wyniki piękne jak cos doskwiera człowiekowi:(

Monia tak, on twierdzi, ze nic nie ma w moim EUS ale co z tego jak czuje sie okropnie? Brzuch boli, napiety, w srodku jakby cos gniecie, powiedzialam mu, ze uwazam, ze mam pzt to on ze uwaga: jestem za mloda....... szkoda tylko, ze nawet dzieci maja heh :/