Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

O! Niejolę wywołałam:)Właśnie nie wiem,czy będę mieć jakiegoś głupiego jasia?Coś lekarka mówiła,że chyba tak....Zwykła gastro miałam z psikaniem gardła Lidocainą to spoko,przeszła rura,ale ten sprzęt grubszy chyba?A wynik od ręki jest,czy oni coś nagrywają i dopiero potem oglądają i opisują?

Ja mialam od reki zawsze wynik (x2) jeden w szpitalu po OZT a drugi tam gdzie Dejv robil (MSW), ale u mnie narkoza raczej w gre nie wchodzi. Nakrecalam sie jak glupia a oba badania przeszlam lajtowo (bez lidokainy bo biore betablokery i mialam kiedys reakcje krzyzowa przy sciaganiu kamienia nazebnego*p) najlepsze, ze nie pale nawet ale co tam, kamien mam:) chyba od tych herbatek roznych*-) Nie pije, a mialam Ostre:) O raku nie wspomne, swieta nie jestem ale nikomu nie zrobilam jawnej krzywdy i co?*-) ano nic:) Dziewczynki, jak sobie cos tam kiedys wypilyscie to na zdrowie, nie obwiniajcie sie kurde.. Ja zaluje ze nie pilam nie palilam i ogolnie mam blade pojecie o tych sprawach. Tzn. monitoruje jakies wiadomosci ale nie ogarniam. Ciesze sie, ze moje dzieci uniknely tej *nowomody* bo gdyby nie TVN, to nawet bym nie wiedziala, ze mozna alkohol wsadzic wraz z tamponem w odbyt albo wlac w oko albo wziac cynamon i cos tam z nim zrobic..

Niejola wersja z pielgrzymką lepiej brzmi na forum, ale pewnie obie o tym samym myślałyśmy*) Mąz mówi, że to niemożliwe, ale co on tam wie*) A poważnie to stara jestem i się sype*) Niejola, Basik to fajna babka i się na pewno nie uraziła*) Monia tabsy Ci słuza, podrzuc kilka i mi się humor poprawi*) ciesze się ze lepiej sobie radzisz z głowa*) Meggi gdzie Cie wywiało? Wracaj i pisz co i jak*) Niedziele ogłąszam dniem , bez narzekania, dziś tylko głupoty piszemy*) już i tak forum za niepoważne uchodzi to mu nie zaszkodzi*) Ale rymy*) Pisac mi tu cos smiesznego, głupiego, cos co nas trochę ruszy*)

Tabsy były potrzebne i trochę mnie wyciszyły :)Niejola cóż to za metody z tamponami i cynamonem?????Córę mam w liceum,ale nie słyszałam.....Wódkę przez odbyt...?Może na trzustkę mniej szkodzi?! Hi,hi!

Objawy mi najbardziej pasują. Tak jak pisałem alko nie było problemem u mnie, ale juz niezdrowe żarcie i w dużych ilościach tak. Naprawdę nic innego nie pasuje w moich bólach. Kupy tłuszczowe tez były:/, chyba tak, bo nie wiem z czym to porównać.

Karol z tego co piszesz to raczej objawy mogą być od żoładka( ból w mostku) i jelito grube(lewa strona pod zebrami), jeśli chodzi o kupy to przy szybszym pasazu mogą się cuda robic. Robiłes kolonoskopie? Brałes leki na ibs? Probiotyki? Bole masz cały czas czy po jedzeniu? leki Ci jakies pomagają? Wyniki z krwi masz książkowe, ja mam zaniżone zawsze ok 10 a norma od 28 , nie ma to podobno znaczenia. A badanie na nietolerancje laktozy i fruktozy robiles? Jak pewnie sam zauwazyles diagnoza trzustki jest na końcu jak już wszystko inne się przebada, mielismy tu kilka osob z takimi objawami jak ty i jelita były winne tym objawom. Kupy tłuszczowe - robiles badanie na elastaze w kale?

Wiesz co czytałem, ze jak wyniki sa niskie to moze to świadczyć o dużym zniszczeniu wysp trzustki odpowiedzialnych za lipaza w organizmie. Dlatego tak mnie niepokoją niskie wartości lipazy. Jesli chodzi o żołądek to tak jak pisałem gastro nie zobaczył żadnych zmian po za dodatnim testem na hpyroli. Myśle, ze sama bakteria nie boli..., dlatego trzustka. Zastanawia mnie czemu tak wysoko w tych żebrach boli. Wychodziłoby ze trzuche mam na wysokości płuc. Elastaza nie robiłem, bo wszyscy, którzy piszą o tym badaniu, a bóle sie zaczynaja maja wyniki powyżej 500. Myśle, żeby elastaza wyszła to trzeba trochę pocierpieć...

Monia, a powiedz mi prosze Ty mialas do czynienia wczesniej z asentra tak? Nie bylo problemu przy odstawieniu? Boje sie lekow, tzn ich odstawienia pozniej. Milam za soba epizod z lekami uspokajacymi i typowo nasennymi i odstawienie to byl koszmar, jak narkoman na glodzie sie czulam kilka tygodni. Nie wiem jak to jest przy typowych a/depresantach ale jak tak dalej pojdzie to chyba bede musiala sie czyms wspomoc by nie oszalec z tej niemocy i nie doprowadzic rodziny na skraj zalamania nerwowego. No i Was, Kochani*-) Ta hustawka jest niedopuszczalna i nie znam siebie takiej, wole sie wiec wyciszyc zawczasu nim wykoncze siebie i innych. Zastanawiam sie nad sulpirydem, lek. mi kiedys wypisal ale przeczytalam ulotke i nie wykupilam. Ma ktos z nim doswiadczenie? troche na forum jelitowym czytalam i ludzie z roznymi bolami flakow sobie chwala, no ale ulotka powala, choc wiem ze w ulotkach pisza wszystkie mozliwe objawy uboczne i schorzenia na ktora pomaga, jednak wlos sie jezy. Jak sie czujecie? Mnie wczoraj znosnie bolalo, moze znow sie wycisza czeska, a ja razem z nia sie wycisze, bo jestem ostatnio klebkiem nerwow a nie mam ku temu zadnych powodow (oprocz tych cholernych boli trzymajacych od swiat:/) Pika pytalas czy bylam na Sor, nie nie bylam, ale owszem, wyslalam M zeby sprawdzil ile jest ludu- cos ok. 40 osob oczekujacych bylo wiec drobno liczac 12-16 godzin by zeszlo, a tak zdrowa to ja nie jestem zeby czekac na zmilowanie. Hej Karol, z elastaza to prawda, nie znam ani jednej osoby ktora mialaby nieprawidlowy jej wynik. Chyba trzeba nie miec organu wcale albo byc martwym zeby wyszla ponizej 500.

A wgl, to mysle, ze jako najdluzszy watek na calym tym forum powinni nam z urzedu oddelegowac jakiegos psychologa i zrobic grupowa terapie za free*-) Tylko obawiam sie, ze specjalista sam podupadlby na umysle po dluzszym z nami obcowaniu:D Meg zyjesz? M69? kolejno odlicz dziewczynki:)

Karol mi sie wydaje ze to badanie jest celowe jedynie przy mukowiscydozie (elastaza). A zakazenie HP (helikopterem) moze dawac b. nasilone objawy bolowe w odosobnionych przypadkach - warto przeleczyc, choc to jest tak powszechne w populacji, ze predzej czy pozniej pewnie wroci, o ile ma sie sklonnosc. Ja mam to zawsze pomimo kilkukrotnej erradykacji wiec zostawilam w spokoju bo zle metronidazol znosze i nie lubie walczyc z wiatrakami, z kolei nikt inny u mnie tego nie ma, a nie czarujmy sie, zdarza sie wypic z jednej szklanki, zjesc jedna lyzka itd. wiec sadze (ekspertem nie jestem) ze trzeba miec sklonnosc jakas i predyspozycje albo taki niefart i juz:) A wyniki masz b. dobre i nie ma sie do czego przyczepic choc to marne pocieszenie, bo w kilka godzin potrafia diastazy pojsc w tysiace przy wczesniejszych idealnych wynikach, ale co ma byc to bedzie, i tak nie masz na to wplywu wiec sie nie zadreczaj.

Monia dzieki:* ja bym wolala jakas cudowna pigulke, ktora w dzien daje zyc, poprawia nastroj, daje kopa a w nocy wycisza bo problem z bezsennoscia mam od zawsze. Cudow nie ma, a nie chce skonczyc jako chodzaca apteka. Karol, musze teraz zalatwic kilka spraw ale wieczorem przepisze Ci dokladnie wartosci parametrow trzuchowych z kolejnych Sorow z jednego tygodnia. Pamietam, ze byly modelowe, w srodku widelek sie miescily- idealne, patrzyli na mnie jak na hipochondryczke, pyralgin nospa i adios. Parenascie godzin pozniej mialam w tysiacach i OZT, kilkukrotnie powtarzali wynik i nie chcialo wyjsc inaczej:/

Jestem dziewczyny, niestety mam duze przeboje zyciowe i mniej bede tu pisac, Niejolu w zyciu sie nie gniewam :) co do elastazy to o dziwo tym ludkom tam na tym forum co siedze wychodza zle wyniki wszyscy jak jeden maz tzn rozne ale duzo ponizej 500 i mysle czy to nie kwestia kijowej diagnostyki tego badania u nas po prostu. Z czegos kurka musi to wynikac. Ogolnie niby do 200 norma ale jak ktos ma ponizej 500 typu 300,400 to juz co lekko nie halo mam wrazenie.

Hejka Kochani...jestem..żyje...czytam, ale mam taki zapier... w pracy, że jak wracam to marzę by iść w kimę, bez względu na to czy jest 17ta czy 21sza. Co do samopoczucia, to coraz bardziej utwierdzam się, że ten ucisk zupełnie z boku ( punktowy ) to albo przepuklina albo jakiś guz lub zastój w jelicie grubym. Nasila się to gdy jelito jest pełne. Cała reszta oczywiście w stanie stałym... jedynie znów ta kupa pomarańczowa. I nie ma tu bata na zwalenie na perystaltykę, bo 5 dni nie byłam w toalecie a i tak taki kolor. Biorąc pod uwagę, że od czasu do czasu ostatnio mam wrażenie ucisku wątroby to już sama nie wiem co o tym myśleć. Moje ostatnie poczynania, a raczej brak poczynać powinny zdecydowanie służyć temu narządowi. Wczoraj magicznie się zapomniałam i pożarłam 3 jabłka...oczywiście od razu uczucie surowizny w żołądku aż po przełyk. I to niesamowite uczucie suszenie po jabłku. Dosłownie jakby mi wysychał język. Jabłka to zdecydowanie nie moja bajka. Oczywiście to mój żołądek ale ten ból też daje popalić i uwierzcie, że czuć go również w plecach. Karol co do żarcia, to nie wiem co w Twoich ustach znaczy *nie zdrowo*...ale wątpię by to doprowadziło do zniszczenia trzustki...no chyba, że masz już z 70 lat. Pika dawaj znać co i jak w TK.

Meggi podejrzewam trzustkę, bo to osłabienie i brak łaknienia miałem po imprezie... niestety sporo wypiłem i zjadłem. Od tego czasu ból juz został i ćmi. Przeczytałem juz wszystkie fora ta temat trzuchy i różne opinie. Nawet widziałem filmik gdzie boli trzucha i niestety miejsca bólu pasują. Nie wiem chciałbym, żeby to nie było to. Doktor, która robiła mi TK i pytała dlaczego robię tomograf powiedziała, ze coraz więcej ludzi ma ten problem w młodym wieku. Ja mam 30*lat i powiedziala, ze juz nie jednego 22-24 latka diagnozowali po OTZ i potem juz PZT. Dlatego uważam, ze wszystko jest możliwe. Poza tym my młodzi to słabej d..y jesteśmy:), tak tez doktor powiedziała. Po badaniu odetchnąłem z ulga i sobie odpuściłem, ale niestety ćmienie i dyskomfort juz nie. Naczyniem sie ze na początku PZT to nie widać nic TK, dopiero po 4-5 latach. Eus jest dokładniejszy.

Karol ale to nadal chyba pojedyncze przypadki bo ja znam mnostwo ludzi cale tony i 1 osobe z ozt tylko. Pozatym kiedys sie tak tego nie diagnozowalo bo tomograf nie byl szeroko dostepny. Simon a masz jakis inny pomysl? Ja sobie tylko gdybam przecie :)