Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje, Basik*) Staram się codziennie jakos zyc, ale jak przychodzą chwile nowego bólu, czy nasilenia to się rozpadam na kawałki*( dziś pod wieczór takich bóli w lewj łoptce dostałam az po sam bark, polozylam się czekałam ze minie, największy ból przeszedł ale nadal to czuje, nie wiem już co myslec*( wiem tyko ze to nie są bóle z którymi można normalnie zyc*( Zaczynam się bac tk, jakiś mam lęk ze tam już coś będzie*(

Pika NIC tam nie będzie. NIC a NIC! Nie możesz tak myśleć. Monika przykro mi, że Cię do szpitala nie przyjęli, ale widocznie tak miało być*-) Niedługo masz eus i przekonasz się, że Cześkę masz zdrową:-) Ja miałam parę dni spokoju (względnego), ale przecież nie może być za długo dobrze:-( Dzisiaj mnie napitala lewa strona, i tak, jak najbardziej nie lubię, takie krótkie bóle, w środku brzucha, dość głęboko, niemocne, ale takie jakby strzał prądem, od środka po lewą stronę aż na lędźwie, aż się słabo przez sekundę robi:-( Wolę, jak mnie gniecie, szczypie, piecze. Tego prądu się boję*-(

Gaja , dziekuje*) Wczoraj wieczorem o Tobie myślałam, że możesz jeść w miare, że nie masz jeszcze tak zle, a tu masz dziś Cie boli*( przyrzekam nie umiem rzucac uroków*) nie zyczyłam zle*) Do mnie powoli , tak bardzo powoli dociera ze już tak może wygladac moje zycie, ze będę się rozbudzać godzine, sprawdac jak boli, tak ze się da zyc czy tak e będę się zwijac, mam podobnie jak pisała kiedyś M69, jeden bol meczacy i on umie dokuczyć, drugo może mocniejsze ale latwiej je tabetka uspokoić. U nie najgorsze są te plecy, one mi tak daja popalić, najwięcej mam bóli od nich*(

Byłam wczoraj u mojej rodzinnej która jest gastrologiem i mówiła mi że zapalenie trzustki to są okropne bóle ,które są ciężkie do wytrzymania.. bo ja jej powiedzialam że boli mnie po jedzeniu i kłuje , biegunki tluszczowe , niestrawione A ona na to że jeżeli już coś by było to lekkie podrażnienie trzustki.. W następna niedzielę idę do szpitala na gastroskopie i kolonoskopie i się boję że coś złego wyjdzie, bo przecież bez powodu nie boli codziennie , nie chudnie się , nie jest niedobrze i nie ma się biegunkę tłuszczowych.. jem lekko A jak zjem więcej to od razu kłuje.. jakie to wszystko jest dziwne A jeszcze w wakacje nic mi nie było.. Ale wszystko niestety do czasu... Jeszcze do tego wszystkiego nie mam okresu od 5 dni.. I jak ja pójdę do szpitala jak dostanę wtedy okres? Zawsze regularne coś mi się popieprzyło..

Hehe Pika wierzę, że uroku na mnie nie rzucasz*-) Mnie plecy jakoś specjalnie nie bolą, tzn. ja mam czasami taki punktowy ból pod łopatką, czasami blisko kręgosłupa, czasami mocno z boku, ale to jest raczej takie ćmienie, lekkie pulsowanie bardziej niż ból. I trwa krótko, kilka minut i to nie cały czas, tylko w ciągu tych kilku minut parę razy zakłuje lub populsuje. Na razie mnie to nie denerwuje, jeszcze*-) Czasami pod łopatką czuje też lekkie pieczenie i ciepło, ale tez nie cały czas. Natomiast brzuch mnie boli cały czas. Raz piecze raz szczypie, swędzi, kurczy się, rozpiera mniej lub bardziej, ale nie ma w zasadzie chwili, żebym brzucha nie czuła. A Ciebie Pika te plecy bolą cały czas? Czy są dni, ze nic nie czujesz?

Forseco mocne bóle to są później, na początku pzt może nie dawać w ogóle żadnych objawów. A często pierwszymi objawami są bóle brzucha. I jak tak właśnie mam:-( Mnie boli już tak ponad półtora roku, gdybym ją wtedy podrażniła, a było czym niestety, to po takim czasie kiedy już jej nie drażnię to by się uspokoiła. Bóli nie mam silniejszych niż na początku, tylko dochodzą inne i w nowych miejscach. Niedługo to mnie chyba już duży palec od tej głupiej trzuchy będzie boleć*-)

Gaja mnie z roznym nasileniem ale zawsze bolą plecy, i często tak jak dziś swędzą, miedzy łopatkami i pod nimi, chodze i się wyginam jak głupia bo się nie daje rady podrapać*( Brzuch na srodku mnie boli najmniej, częściej mam punktowe uczucie bólu tak jak worek i symetrycznie po lewej stronie to samo w plecach. Mam tez takie odczucie ze jak scisne nadbrzusze to czuje bol, nie konkretnego miejsca tyko ucisk jakby tak byo cos co uciskam przy nacisnieciu.

No ja też mam niestrawność mega.. wszystko ląduje w ubikacji.. powiedziała że jeżeli nic nie wyjdzie w kolonoskopi.I gastroskopi to będzie to zespół jelita wrażliwego czyli klasyk.. Nie możesz Basik w żaden sposób sobie pomóc? Próbowałas oczyścić jelita i cały organizm? Może masz za Mao kwaśne ph w żołądku i stąd też słabe trawienie.. ja czekam do szpitala.. jak po szpitalu nic nie wyjdzie i nie przejdzie mi to zacznę od ziołolecznictwa i.zagranicznych probiotykow.. I zmienię lekarza na prywatnego chyba..

Monika no pisalam przecie ze tak mi gastrolog wpisal: podejrzenie wczesnego pzt. Forseco kup sobie enzymy trawienne i wyprobuj polecam Ci, ja uzywam Enzymedica - zobacz czy bedzie poprawa po tym i nie sluchaj baby z jelitem drazliwym ono nie powoduje tluszczowych biegunek.

Simon nie moga to byc konskie dawki bo w US glupi kreon 1000 jest na recepte wiec te jednostki maja inna wartosc zapewne skoro ludzie biora je na zwykle niestrawnosci :) ja biore Enzymedica Digest 1 ale jeszcze maja Digest Gold ten jest drozszy i ma wiecej enzymow jest tez cos ala Kreon i wersja Basic z najmniejsza iloscia. Niestety cena powala bo 1 opakowanie kosztuje 180 zl ten Gold jeszcze wiecej bo jest z jakims probiotykiem ale bezposrednio z US chyba taniej zamowic mozna :)

Basik Ty tak serio?? ktory *gastro* sie tak pod *rozpoznaniem* podpisal? bo znam osobiscie ciezsze przypadki wlacznie ze swoim i zaden *specjalista* nie byl na tyle odwazny, by na podstawie niestrawnosci i konsystencji kup wpisac wczesne PZT - na marginesie niczym niepoparte. Wyluzuj troche, bez urazy, bo ciezko sie to czyta i czesto - gesto wprowadzasz w blad ludzi roznymi teoriami z palca wyssanymi wlacznie z tymi pseudo medycznymi wywodami z jakis stron. Sorry, musialam to napisac, wybaczcie.

Niejolu On mi tego nie wpisal na podstawie kup tylko mojego EUS plus dodal do tego znaki zapytania ale wpisane mam :) oprocz tego o jakich teoriach mowisz? Diecie niskotluszczowej? Wypisalam wszystko to co robilam i wszystkie mozliwe informacje jakie znalazlam siedzac godzinami w necie zeby sie z Wami tym podzielic bo stalyscie mi sie bliskie, nie zeby wprowadzac kogos w jakis blad :( nikogo nie mam w tej chorobie i tez mi ciezko :(