Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Pika próbowałas leczyć się ziołami tzn wspomagać tą trzustke żeby lepiej pracowała? A tobie codziennie daje popalić ta trzustka? Współczuję Ci 3 lata i dalej cierpisz.. że nie umieją lekarze pomóc.. megi chyba też długo szuka diagnozy i cierpi dalej..Ale z tego co.czytałam jest silna i się nie poddaje tak jak i reszta osób tutaj na forum..

EUS miałem, lekarze twierdzą, że to nie trzustka... Mówią o przeroście flory bakteryjnej bo 2 lata ładowalemw siebie multum antybiotyków na borelioze i koinfekcje... Co kału to się zmienia pomimo że jem to samo lub prawie to samo: od zwartego brązowego, po miękkie i rozwolnienie. Teraz resztek raczej nie widzę oczka tłuszczu nie pływają za to wg mnie jest ona błyszcząca. Brzuch pobolewa, łapią kurcze pobolewa po posiłku lub bez też trudno to opisac Niekiedy jak by się to rozszerzalo na bóle sercowe... Staram się nie nakręcać. PIKA jakie badanie robisz?

Forseco a Ty nie masz nawrotu lamblii przypadkiem? Bo dla nich bardzo charakterystyczne sa bole pepka i okolic pepka. Trzustka lupie raczej wyzej w okolicach mostka i promieniuje do plecow plus pod zebrami ? Sprawdz te lamblie one moga tez trzustke podrazniac bo tam sie gniezdza w drogach zocliowych, SIMON miales test na SIBO? jak ladowales w siebie antybiotyki mogles doprowadzic do tego, mogles tez podraznic trzustke ale po lekach da sie ja uspokoic z tego co wiem zazwyczaj.

Pikus no bez jaj musza Ci to zrobic do jasnej ciasnej niech sobie tam nie wymyslaja ze beda jakies wielkie decyzje podejmowac bo to nie jest ercp gdzie sa takie powiklania niefajne bo rezonans jest niegrozny a sama sekretyna raczej nie powoduje skutkow ubocznych ew. troche moze trzucha zabolec i tyle. Ja mam wrazenie nadal ze u Ciebie to SOD moze byc bo mam kolezanke wypisz wymaluj Twoje objawy z SOD, a na to sa leki i zabiegi tez.

Robiłam lamblie z kału i nic nie wyszło... Dzisiaj mi niedobrze cały dzień i kłuje mnie z 5 cm nad pępkiem lekko na prawo. Czuje że mnie ssie ale jak jem to jestem napompowana i nie jem za dużo.. te mdłości są okropne nawet w ciąży takich nie miałam..

Witam! Jestem w ...domu! Kuźwa mać.Pika ja mam chyba takie samo szczęście do badań jak Ty....Pojechałam do szpitala,idę do lekarza na odział,lekarz ze mną do odziałowej,ona mi co gdzi rzeczy i że na izbę przyjęć mam iść,powiedzięć ,że z ordynatorem uzgodnione(bo dziś komendant szpitala msw wydał zakaz przyjęć planowych,tylko z sor przyjmują w związku z grypą panującą)to idę mówię na izbie,a Pani,że ma zakaz i dzwoni do ordynatora,ordynator,że nie,że tylko przez sor! Wróciłam na odzdział lekarz dwoni do komendanta,łóżko jest,ale tylko dla pacjentów z zagrożeniem życia!!!!!Ku...wa mać! Lekarz bardzo mnie przeprosił,zostawiłam mu moje dwie tk i poprosiłam,żeby pierwszą u nich w szpitalu z 2011 r mi odkopał i porównał wszstkie trzy chociaż to! Powiedział,że zobaczy co się da zrobić,bo nie bardzo chcą w szpitalu oglądać i opisywać innych badania,ale obiecał spróbować i powiedział,że jak EPCW się boję,to możemy rezonans dróg żółciowych zrobić tylko znów musi poczekać na zielone światło z góry...O tym rezonansię mowa dopiero po mojej sugestii była...Nie wiem co myśleć o tym wszystkim,no jakiś żart!!!!

Burdel na kółkach! I dziwić się,ze zdrowe nerki ludziom wycinają....Ja mu mówię,że jak nie może porównać,niech mi chociaż płytkę z 2011 roku załatwi,bo ja gdzieś zgubiłam ten wynik z ich szpitala,on mówi no ja nie wiem,czy po 5 latach jeszcze mają....No jak nie? Przecież w archiwum jakieś minimum 20 lat muszą trzymać dokumentację medyczną!!!Ręce opadają!

Co do SIBO to akurat podejrzewa jedna z lekarek i raz miesięcznie wybija mi część flory antybiotykiem. Wiesz ale SIBO by nie dawało takich efektów bólowych po jedzeniu. Generalnie staram się nie napędzać co diagnozy trzustki... bo i tak nie ma na to lekarstwa... Więc trza żyć oszczędnie i cieszyć się tym co teraz mamy...

Simon bole jak opisujesz raczej nie na trzustke wskazują, a na jelito cienke, a tam się lubia gnizdzic rozne stworki*( a boreliozy nie miałąes? Forseco mam mieć mrcp z sekrentyna, podobno lepsze od eus, zobaczymy*( Mnie boli od porodu czyli od marca ciagle, zwieksza się nasilenie i obszar bóli wiec jest progres i to mnie martwi*( tu na forum chyba mam najwięcej badan tych obrazowych, bo mniej na robale i inne atrakcje. Ja urodziłam 2 dziecko już majac te bole, wiec i Tobie się uda*)

Ja z innej beczki, mysle często co u Tomali, Mirry, Luisy? Już tak dawno nie pisały, a były tu przez dłuższy czas, mam nadzieje ze ich bóle się wyjaśniły i przeszły i dlatego ich tu nie ma. Licze po cichu ze się ktoras odezwie i powie co u niej. Macie może do którejs jakiś kontakt? Chyba w wolnej chwili forum przelecę i zobaczę czy dawały namiary, do Luizy mam, nie odpisuje niestety*( Meggi masz może do Tomali i Mirry?

Przeczytałam sporo stron i różne fora , i tak się zastanawiam czy te wasze , tzn. nasze problemy nie są od lambli.. niby robiłam badanie kału i nic nie wyszło ale pisze że nie zawsze wyjdzie, ponieważ wydalane są z kału raz 8-10 dni... objawy ostrego zakażenia są takie jak połowa z was tu ma.. lamblie mogą doprowadzić do.zapalenia wątroby , trzustki, pęcherzyka i innych narządów.. boli i swędzi brzuch, kłuje, stolce przeróżne nawet i.tłuszczowe, niestrawiony pokarm.. zapalenie jelit, arytmie , nadczynność i wiele wiele innych.. A ciężko je wykryć.. co o tym myślicie?? A ludzie piszą na forum że ciężko się ich pozbyć z organizmu..

Pika i dałaś radę z tymi.dolegliwościami urodzić dziecko... gratuluje to nie lada wyczyn.. ja na codzień ledwo chodzę , chudnę , skąd dziecko miałoby być silne jak mama ledwo się trzyma i ma anemie.. ta wcześniejsza wypowiedź o lambliach jest moja .. coś mi się nie wpisało do końca

W ciązy schudłam, miałam anemie, dostawałam kroplówki bo wymioty i to ze mało jadłam dawało zle wyniki, od 33 tyg już leżałam w szpitalu, syn urodził się naturalnie, mało wazył, ale zdrowy, po 3 miesiecach wazył już dużo) nadrabiał wage*) jest kochany, spokojny, wesoły i ma się dobrze*) mam tez 4 letnią córke.

Dziewczyny zadam może kretyńskie pytanie , ale już jestem tak zestresowana że zapytam jeśli jem twarożek który w/g opakowania zawiera w 100g 6% tłuszczu to jak zjem 50g twarogu to dostarczę organizmowi 3g tłuszczu.Sorry jeśli uznacie to za idiotyczne pytanie.

Moje bóle dziś znów inne jakby wewnątrz pleców i po bokach jakby raz do jednej raz do drugiej pachy ciągnęło.Taki tępy ból nie stały,ale co jakiś czas. Kiedy te cierpienia się skończą? A czasem boli mnie i rwie tylko prawy bark i cała ręka.Dosyć mam tego wszystkiego,czasem mam ochotę coś połknąć,żeby wreszcie nic nie czuć,ale co? Apap trochę tylko łagodzi,a Tramal nawet nie można przy Asentrze, ten lek co biorę p/depres.

Basik możesz mi napisac jakie objawy ma ta kolezanka z dysfunkcja zwieracza oddiego? Nie oglądam raczej tv a dziś wlaczylam żeby cisze zagłuszyć, i leciał jakiś tasiemiec i było o dziewczynie z rakiem trzustki i az mnie scieło*( ja nawet na ten temat słuchac nie mogę bo się zaraz boje*(

Pika ja też wszędzie widzę i słyszę jeden temat:)Człowiek już o jednym tylko myśli,wszystko się kręci wokół trzustki,ale Pika nie piłaś,nie masz kamicy,ani anomalii w budowie.Masz naprawdę minimalne szanse na pzt kochana,ja to się martwię,bo mogłam sobie *wypracować* problem.....inaczej raczej bym się nie martwiła chyba wcale....

Pika, leczenie jest trudne ale w wiekszosci przypadkow przynosi ulge, podaje sie leki pod jezyk ktore rozluzniaja miesien i powoduja ustapienie bolu oraz robi sie ercp gdzie nacina sie miesien - wielu osobom pomaga i bol znika jednak nie jest to gwarancja.