Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczynki gastroskopie i usg oraz EPCW(na ,który chyba się nie zgodzę bez wyraźnych wskazań tylko tak zwiadowczo)mają mi zrobić na odziale u lekarza,który dzwonił jak Wam pisałam ostatnio,ale źle numer sobie ode mnie wpisał!!!Gamoń jeden! To już starszy lekarz tak przed 70-ką na moje oko,ale 2 razy mu powtarzałam,albo tej znajomej co załatwiała taki kit wcisnął,że dzwoni ma miejsce ,a pacjentka nie odbierała...Juz sama nie wiem...Ma dzwonić do mnie w tym tygodniu.Zobaczymy....Miałam już kiedyś bóle,a gastro nic poza helico nie pokazało,no i drobne polipy zapalne,które nie bola(usuniete).M69 a jak Ciebie boli brzuch(nie mówię o łopatce),to jak?Skręca,ściska,gniecie?Bo mnie martwi,że ja to mam chyba najróżniejsze te bóle i najgorsze na tym forum i zaraz myślę,że to coś gorszego niż pzt,,,,Chodzi o to,że nie mam diagnozy pzt jak Ty M69 ,a moje samopoczucie i funkcjonowanie jest o wiele,wiele gorsze...To co będzie dalej?Wydaje się mi,że ludzie po usunięciu części trzustki lepiej się czują? Mniej organu bolącego?M69 oczywiście nie myśl,że zazdroszczę operacji tak poważnej,ale patrz znajomy Meggi po takich tarapatach,a teraz jak diety pilnuje to żyje normalniej niż ja.Odnośnie Kreonu: wczoraj nie brałam i dziś rano normalna toaleta. To o co chodzi w tym wszystkim? Brać,nie brać?Zobaczymy co dalej? Dziś w nocy nie mogłam spać na lewym boku,bo ból przeszywający od serca do szyi i ręki. Ja często miałam tak jak pisała M69 bez zwiazku z bólami własnie taki dziwny rwący ból między pacha,szyją a obojczykiem i nieraz myślałam,ze może jaki zawał sie szykuje,ze od serca,a to Czeska mogła dawać znać.To taki ból jakby węzły chłonne,albo żyły...

Monika ja Ciebie tak czytam i czytam... mam wrzazenie, że Ty sobie ta trzustkę wmawiasz. Sproboj diety zasadowej i zobaczysz czy przejdzie. No i nie powiniennem tego pisać, ale walnij sobie 50 czystej- tylko czystej, bo jest zasadowa i sprawdź jak będziesz się czuła. Gorzej nie będzie, a warto spróbować. Tak czytam Was cały czas:), ja wyluzowalem z trzustka i czekam

Hej dziewczyny. Współczuję wam że macie takie dolegliwości,których nikt nie umie zdiagnozować.. U mnie w rodzinie w październiku pochowaliśmy moją babcię, zmarła na raka trzustki.. Tak mi jej brakuje... no ale nic wiem,.że tak miało być.. Chciałam się was doradzić.. od września zaczęły się moje bóle brzucha i biegunki z zaparciami ale jakoś mi to aż tak nie przeszkadzało.. od listopada boli mnie brzuch codziennie.. kłuje, piecze, rozciąga się.. jest mi niedobrze, podchodzi mi często jedzenie do gardła.. Mam uczucie pełności w brzuchu i zalegania pokarmu.. dodatkowo mam albo zaparcia albo biegunki tluszczowe.. w kale wyszły liczne krople tłuszczu i pojedyncze włókna miesne i roślinne.. miałam usg i wszystko w porządku.. amylaza i lipaza są przy górnej granicy..schudłam już 10 kg i chudne dalej.. za 2 tygodnie mam iść do szpitala na gastroskopie i kolonoskopie.. Mnie kłuje brzuch nad pępkiem w nadbrzuszu i na lewo pępka i pod żebrem.. Ale często boli też z prawej strony.. Chciałam się was zapytać czy mogę mieć uszkodzoną trzustke w 90% skoro mam te biegunki tłuszczowe , chudnę, kłuje i coś mi nie trawi.. nie.mogę jeść tlusto bo zaraz mam ostre bóle ale jak i jem lekko to też pokłuwa ale nie aż tak.. Mam 27 lat.. nie palę i nie pije.. tzn winko adwokat się zdarzało no i słodycze uwielbiam .. Ale ostatnio mi ciągle niedobrze po słodkim.. Przepraszam za takie pisanie ale na telefonie to normalne..

Monika powodzenia, oby się cos wyjaśniło*) Forseco, niepokojące jest chudniecie, ale może wynika ze starty bliskiej osoby? Objawy o jakich piszesz, mogą wynikac z wielu chorób. Zrób badania i zobaczysz, bo tak gdybyc to sobie możemy, ale więcej z tego strachu nic pożytku, czytając forum wiesz już pewnie jak ciężko z diagnoza trzustki i jak wiele my już mamy za sobą. Mam nadzieje ze badania wyklucza trzustke i znajda przyczyne*)

Ja nadal co kilka dni mam nocno-poranne biegunki, budzi mnie silny bol podbrzusza i mam biegunke, w kolorze ciemnym, ale mam wrazenie ze blyszczaca. Nie wiem co się dzieje, często mam ból z prawej strony jak woreczek, już się nie mogę doczekać tk, i tego rezonansu. Głupia, zaczynam się stresować czy na tk mi jakiś guz nagle się nie pokaze*(

Dobrze .że udało mi się zwolnić z pracy tak od ręki na dziś lekarz ,że miejsce ma.Laptop ma córa,a stacjonrnego nie wezmę....:))z tel ciężko mi będzie,ale może uda się pisać.Jak coś pa,pa dziewczynki! Paweł bardzo ym chciała wmówioną mieć tą trzustkę:)Alko do ust juz nie wezmę!

Wiem i rozumiem że to mogą być różne rzeczy.. zastanawia mnie tylko to że już nie pamiętam kiedy miałam zbitą normalnej konsystencji kupę.. zawsze ciapa,tłusta i niestrawiona.. A powiedzcie mi bo jest chyba możliwość zrobienia mr jamy brzusznej za 350 zł bo od marca.750 zł czy mr jest dokladne?wykrylo by uszkodzenie trzustki? Monika oby Ci nic nie wyszło w tym szpitalu ,powodzenia. Są jakieś naturalne zioła żeby wspomogly trzustke?? A czy wy też macie Pika ,Megi i inne dziewczyny mdłości codzienne??

Forseco, RM może a nie musi coś pokazać tak samo jak TK czy EUS. Większość z nas już jest po tych badaniach i bez uwidocznionych zmian na nich*-/ Taki wlaśnie jest problem z trzustka. Co do zniszczeń 90% trzustki tak aby powstały problemy z trawieniem, tłuszczowy stolec, rozwolnienie itp. nijak się to do zmian w obrazowaniu. Zam się zastanawiam nad ułomnością mojego trawienia vs brak zmian czy to w obrazie czy to w wynikach krwi*-/

Simon dzięki za odpowiedź. No bo wszędzie piszą że jak jest ponad 80% zniszczenia trzustki to są biegunki tłuszczowe, chudnięcie, mdłości i bóle brzucha.. A jak jest z ekstaza w kale , myślałam sobie zrobić ale drogie to badanie. A czy wy wszyscy tutaj co leczycie się już tyle lat próbowaliście oczywiścic sobie ta trzustke ? Tzn najpierw wątroba później trzustka. Wiem że trzustka nie regeneruje się jak wątroba ale można ją spróbować oczyścić i wspomóc naturalnie... choć niektórzy twierdzą że nic nie potwierdziło regeneracji trzustki, tylko dieta i enzymy pomagają.. ciekawe co na ten temat miałby do powiedzenia Jerzy Zięba.. Mam jednak dla was coś pocieszajacego moja babcia od młodych lat miała problemy żołądkowe , jadła delikatnie, ciągłe bóle brzucha.. miała.nerwice żołądka ale i różne zaburzenia typu helicobacter, pecherzyca i inne.. dożyła z tymi dolegliwościami 72 lat.. A rak najprawdopodobniej rozwinął się od przyjmowania przez 20 lat sterydy na mocne zwyrodnienia.. Wiem że lepiej byłoby.żeby was nic nie bolało.. Ale Pan Bóg chce dla nas widać inaczej.. Jakoś damy radę wszyscy..

Forseco, mnie złapało 2 miechy temu... generalnie jest lepiej niż było na samym poczatku, trzymam dietę, zero alkoholu. Co do badan ja już zrobiłem na *cito* wszystko... i nic nie wskazuje trzustki za wyjątkiem objawów. Co do elastazy to czekam na wynik... ale to działa tak: jak elastaza niska to masz problem z trzustką, jak dobra to nie ma dowodu że masz problem z trzustką*-/ i bądz tu mądry. Dodatkowo łykam kreon 10 i 25k. plus jakiś srodek na spowolnienie pracy jelit dzięki czemu stolec jest bardziej brazowy. A kto to ten Zięba?

Jerzy Zięba zajmuje się naturoterapią uważa ze na wiele chorób jest lekarstwo i daje różne porady.. Ale ile w tym prawdy i ilu osobom pomógł nie wiem.. zastanawiałam się nad zakupem z jego z strony tabletek Eko z soku z kapusty kiszonej która zawiera 1000 różnych dobrych bakterii ale narazie wykupili i czekam na dostawę.. on uważa że wszystko jest w naszych jelitach.. jak one chorują to i reszta.. Mnie złapało 3 miesiące temu i leczyłam się lekami.. I niestety jest gorzej.. A powiedz mi Simon czy twoje stolce esa normalne , zbite czy może takie papkowate otłuszczone z niestrawionym pokarmem? Boli Cię brzuch albo kłuje?

Forseco, nie zrozum mnie zle, ale czy Twoje objawy nie zbiegły się z choroba babci? Czytalam kiedyś o chłopaku który się tak wewnętrznie wystraszył raka u taty ze sam miał objawy, łaził po lekarzach, ogrom badan, i nic, w końcu poddal i lykał leki na depresje i one mu pomogly powoli wujsc z tych boli. Pamietam, ze miał biegunki tłuszczowe bole dokładnie jak w trzustce. Z dwojga złego lepiej mieć to z nerwów niż naprawdę z choroby*( Co do obrazowania, to ja mam wszystko zrobione, i nie pokazuje nic, ani mri ani eus, czekam teraz na najdokładniejsze badanie zobaczymy jak to jest z tym obrazowaniem. Jeśli masz możliwość robienia tk lub mri to zrob dla pewności i spokoju. KOlonoskopia powinna juz cos wyjasnic. Z tego co dociera do mnie po tych 3 latach diagnozowania to nie ma poza objawowymi, jednoznacznych badan potwierdzających trzustke*( Szlag człowieka trafia*(

Pika to Ci wykluczy/potwierdzi bo poza wygladem trzustki to rowniez badanie tzn czynnosciowe czyli idealnie zobrazuje jak ona na prawde funkcjonuje :) spytasz ile kosztuje prywatnie jak tam bedziesz z ciekawosci? Pewnie fortune ale warto spytac :)

Basik nie wiem ile w tym prawdy ale ok 5 tys, tak mi cos kobieta w przychodni mowila, ale nie była pewna bo ona ma niepelne ubezpiecznie i musi doplacic tyle, ale nie wiem czy to całkowity koszt, i ona miała na oddziale lezec wiec nie wiem jak to jej rozliczali. Zapytam, jak będzie możliwość*) Basik, ja się boje ze mi tego nie zrobia, bo na tej konsultacji jak uznaja ze nie ma podstaw to się wsiekne, 1000km tyle zamieszania i dupa*( Mojego rodzinnego lekarza to chyba wycałuje, zalatwil mi szybkie tk, krew i skierowanie na ten rezonans, na 3 luty to bardzo szybko, az mi się nie chce wierzyc, boja się ze cos się zmieni, bo mówili ze jak się cos dzieje u nich i nie ma czasu to przekladaja termin*( Oby było ok i się udało

Pika też o tym myślałam czy to nie ma związku z babcią , ale raczej nie ma.. bo ja nie myślałam o chorobie, nie wmawialam jej sobie.. w ogóle to leczyłam 2 lata temu nadczynność tarczycy, dodatkowo lamblie.. miałam też pożądanie stopy tj.uszkodzenie nerwy strzalkowego.. tachykardia i arytmia.. wada serca.. wycięte migdały.. trochę już przeszłam.. i problemy z brzuchem też miałam już dawno, ale przechodzilo A teraz mnie trzyma i jest gorzej.. zaczęło się to wszystko od robienia prawa.jazdy...stres, biegunki , jadłam nieregularnie albo wcale i tak zaczęły się moje problemy od ssania w żołądku, bóli brzucha, biegunek.. lekarka mówiła że wrzody i leczyłam ale nie pomogło.. teraz kłucie nad pępkiem w nadbrzuszu, okolice pępka i pod żebrem lewym, mdłości, biegunki tłuszczowe, chudnięcie.. oby mi to przeszło.. życie daje mi w kość.. cały czas pod górę.. Ale nie poddam się bo chciałabym drugie dziecko..