Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, lipaza z krwi, amylaza w moczu. Amylaza w krwi ok. TK i USG bez zmian, ale w kale liczne kryształy tłuszczowe :-/ No i gniecenia brzucha po lewej stronie i okropne wzdęcia.... Nie wiem już czy moge sie łudzić że to nie trzustka..

Kasia, a stolec jaki? czujesz ulge po wypróżnieniu? masz zgage? Objawy o jakich piszesz nie musza wynikac z trzustki. Wyniki jak bardzo masz przekroczone? Tłuszcz w kale może być wynikiem szybkiego pasazu, nie koniecznie trzustki. Sama wiesz ze to takie gdybanie, bo trudno powiedzieć, bole o jakich piszesz pasuja do zapalenia i refluksu, wyniki z krwi mogą wskazywać na trzustke, ale tez na inne rzeczy, a co na to lekarz?

Podniesiona lipaza może wynikac np. z choroby wrzodowej, czyli z kłopotów żołądkowych, podobnie jest z amalyza, tłuszcz a kale może być wynikiem zlego trawienia, z powodu żołądka, jelita, nawet w przebiegu zespołu jelta wrażliwego. Oczywiście warto pilnować badan i diety ale nie byłabym nastawiona na 100% ze to trzustka*)

nie mam biegunek, ale często jestem w toalecie tylko nie załatwiam sie jakoś obficie... Jak zjem cos mniej dietetycznego to sorry za szczerość ale no.. nie wiem jak to ująć, jest problem zeby sie podetrzec do czysta (mam nadzieje ze nikt nie je czytając to). No i raczej na brązowo, chociaż jasniej niz kiedys... czasami czuje tez ucisk jakby przy sercu, wiec wysoko, czasem w plecach. Elastaza *500, wiec ok. Lekarz obstaje przy tym że to na 99% nie trzustka, ale mi moje bóle bardzo pasują do opisów które znalazłam. No i wydębiłam w końcu to skierowanie na EUS, ale z tego co czytam to i tak nie da mi to żadnej pewności. No najbardziej to ta lipaza mnie niepokoi. Przy okazji wielu badań które mi zrobiono znależli mi złogi w sliniankach, więc to mogłoby mi tłumaczyc podwyższona amylaze, ale nie lipazę...

Kasinska amylaza przy śliniankach ponad normę tak,lipaza już nie bardzo,ale....kamica ślinianek może być spowodowana hiperkalcemią wtedy problem może dotyczyć nerek oraz trzustki tam mogą się tworzyć również złogi...(sprawdź przytarczyce i poziom wapnia)Pisałam o tym M69.....

Kasia ale jest stan zapalny i reflux przy tak niewielkich odchyleniach to może być powodem, zastosuj leczenie i po jakims okresie sprawdz. Moja mama ma zjechany zóladek i tez ma amylazę i lipaze lekko podniesione a trzustke ma ok, ma cisniecie pod lewa piersią, jeśli nie masz innych niepokojących objawów to szła bym w ta strone, przelecz zoladek i zobacz co się dzieje, jak nie minie albo się nasili, dojdzie cos nowego to wtedy szukaj*) Zycze zdrówka i trzymam kciuki żeby to *tylko* było to*)

Moje bóle jakby krótsze,ale znów takie inne jakby drętwiało mi pasmo brzucha na wysokości trzustki,az do pleców,barków i łokci...uczucie szczypania i prądu....trudno opisać....nie mam złudzeń....unerwienie trzustki jest złożone i tak już będzie ,że co kilka dni nowy typ bólu?Zwariować idzie....do tego okropny kaszel,4 lekarzy dziś odmówiło przyjęcia dodatkowo mojej osoby i dzięki urokowi mojego męża Pani w okienku zapisała po cichu na jutro rano,inaczej stój od 5 ej rano pod przychodnią w gorączce! U mnie w robocie internista dopiero w pt.....Od końca zeszłego roku w naszym domu tylko choróbska....:(Mąż o września 3 urazy, ja brzuch i non stop przeziębiona....Urok ktoś rzucił????

Czy lekarz mówił,że ta dobowa zbiórka moczu rozstrzyga sprawę? Złogi jakiego typu są?Przez coś się tam zrobiły....,ale lekarze nie drążą tematu,bo po co?Czy ktoś ma drętwienia po bokach i na wysokości trzuchy?

Monika, zbadam jeszcze raz może dla pewności ten parathormon i wapń. Juz po prostu nie wiem czego sie można przyczepić.. Z tymi wynikami które mam byłam u endokrynologa i praktycznie mnie wysmiał...

no ja mądrzejsza od lekarza nie będę,ale skąd kamyczki w śliniance odpowiedział? Kasinska,a jak z bólem u Ciebie teraz?Kamyczki w usg ślinianek wyszły rozumiem?Czy dokładniejsze badania-sialografię np.robiłaś? OZT nie miałaś nigdy? A lipidogram robiłaś?Często hiperlipidemia powoduje zmianę składu żółci i zapalenia trzustki?

tak robiłam: Cholesterol Wartość 187,00 Jednostka mg/dl Norma 115 - 190 W normie Cholesterol HDL 92,00 mg/dl - Cholesterol LDL, wyliczany 74,34 mg/dl - Trójglicerydy 103,30 mg/dl - 150 W normie OZT nigdy nie miałam. Sialografii nie miałam, dostałam jeszcze raz skierowanie na drugie badanie usg, bo te slinianki wyszly przypadkowo w trakcie usg tarczycy (w ktorej wyszly liczne drobne guzy tak wogole....). Generalnie w ostatnim usg brzucha wyszła grudka zageszczonej zolci, ale moze to byc zupelnie nic...

Monika no masz racje, ja mialam cale zycie wysoki holesterol wiec cos w tym moze byc. A tak z innej beczki, Monika nie szukaja u Ciebie kogos do pracy? Jakiejs sekretarki albo cokolwiek? haha bo szukam i szukam w tym Wrocku i znalezc ni moge... :(

A jesli chodzi o bole to roznie, czasem wydaje mi sie ze wszystko przeszlo, a potem zaczyna mnie szczypac, i nie moge polaczyc tego z zadnym bledem dietetycznym....Generalnie czuje ze jem za duzo, ale nie moge sie powstrzymac bo jestem ciagle glodna....

Super lekarz miał tel źle zapisany jedną cyfrę...dzwonił juz od zeszłego tygodnia...w końcu znajoma pośrednicząca zadzwoniła opierniczyła mnie,ja do lekarza,lekarz spoko,ze trudno,może on źle usłyszał...to nastawić się na przyszły tydzień na znak od niego....jeszcze sie zdenerwowałam na wieczór!

A sródbrzusze co jakiś czas dosłownie rąbie do pleców(łącznie z pulsowaniem) i co oni mi tam pomogą?jak nic w badaniach nie wyjdzie,znów nie uwierzą w takie bóle...od EPCW będę się wzbraniać....ja i tak wiem,że mam pzt,boli mnie aż do barków i lewej ręki,tak jak M69 pisała....Niejola,Meggi,M69 jesteście z nami czasem?Pika ten twój ból to kłujący,czy piekący jest? Czy plecy bolą jakbyś cały dzień się fizycznie narobiła?

Basik szukają ,ale u mnie co przyjda nowe dziewczyny-rezygnują bo kasa do du...py,a roboty dużo....,jak chcesz i masz email bez nazwiska to podaj,albo wejdź na forum Moje forum przewlekłe zapalenie trzustki-tam mnie znajdziesz:)pogadamy