Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Nie Meg, nie zaslablam, moze to zabrzmi glupio, ale odetchnelam z ulga po pierwszym szoku, bo w koncu wiedzialam co jej jest na 100% i oddalila sie perspektywa worka stomijnego a stawiali na crohna poczatkowo, a to nie przelewki. Jej choroba nie powoduje bezposredniego zagrozenia zycia, a teraz jakosc jej zycia poprawila sie o 90% Pisalam kiedys, jak wiele stracila przez te wszystkie lata przed wlasciwa diagnoza (stypendim, plenery, wymiana we francji itp.) dlatego nie dziwie sie reszcie, ze szuka przyczyny. Na dluzsza mete w bolu i strachu nie da sie zyc, wiem to po sobie. Najgorsza (odpukac) diagnoza jest lepsza od braku diagnozy moim zdaniem, bo mozna z tym walczyc albo chociaz przyniesc sobie ulge w cierpieniu a tak to glupie domysly, bladzenie we mgle i leczenie na oslep. Oczywiscie to moje subiektywne odczucie i nie wszyscy sie ze mna zgodza:)

Simon nie mam burczenia, przelewania. Silne wzdęcia, po każdym posiłku, nawet po herbacie mam jakiś tam ból po czyms smażonym już silny bol. Najgorsze są ból pod łopatkami i miedzy nimi, mam bol w lewym podżebrzu, w plecach rozpieranie, pieczenie. Najczesciej ciagnie się ból w góre, w silnych bólach do dołu mi promieniuje. Ogolnie najgorzej te plecy, stad wykluczenie jelit bo za wysoko, zoladek tez nie dawalby tylko bolu pleców*( od niedawna pojawił się ból nadbrzusza, bolesność taka, jak się opieram o cos brzuchem czy dziecko nosze, ja to przeczulica nazywam. Wlasciwie od 3 lat jem lzej, nie pije wogole( wcześniej tez nie piłam jakos specjalnie), nie biore leków poza przecibolowymi. Brałam lek na zapalenie jelit, brałam tribux, brałam leki na zoladek, już chyba wszystkiego próbowałam i nic*( Wszystko, zwłaszcza te bóle pleców wskazują na trzustke*(

Niejola zgadzam się z Tobą ... przede wszystkim diagnoza niesie nadzieje na prawidłowe leczenie a tym samym ulgę. A ja jestem absolutnie z tych, co wolą prawdę ... nawet najgorszą. I to w każdej dziedzinie ... oczywiście pod warunkiem, że mnie ta prawda obchodzi ... w sensie, że ma dla mnie znaczenie.

Niejola-Ja miałam kolono ok,ale wycinków nie pobierali...od urodzenia pierwszej córy dostałam autoimmuno.ch.tarczycy,euthyrox od 17 lat bioreWcześniej metizol również i te węzły krezki to ja mam odczynowe(czyli zapalne).Dziwne ,że ten magik-bioenergo co byłysmy u niego powiedział,ze euthyrox to świństwo i będziemy z czasem odstawiać....czy u twojej córy miał wpływ na jelito?Pika,ty też masz tarczycę chorą tak?robiłaś IgG4 ,bo nie pamiętam już....sorki,ale tyle nas...zazdroszczę Ci ,że tak szybko masz badania,ja się na trzustkę przez wino upieram,ale Ty i Niejola genetycznego nie macie(objawy od dziecka by były),nie piłyście,kamieni niby nie ma,to tylko autoimmuno zostaje,tak?czy może jeszcze choroba,której nie odkryli?

Jestem tak umęczona,że tylko marzę,żeby zasnąć,ale przy zasypianiu też mam problemy...to jakieś piekło.....jutro obiecałam ten Aquapark,a mi nawet się myśleć o wstaniu rano nie chce....i tego szpitala się boję,co z tym EPCW cholera

Monika mam niedoczynnośc tarczycy, po 1 ciąży dostałam poporodowego zapalenia i przeszło w niedoczynność na stałe. Z tym ze u mnie mama już po operacji, 2 siostry tez maja, starsza ma powazna sprawę z ta tarczyca, wiec chyba dziedziczne to mamy. nie miałam albo nie wiem ze mi robili to badani ig cos tam*) Ja jedyne co mi do glowy przychodzi to ok 10 lat temu przez ok 3-4 miesiące brałam meridie, załatwiłam sobie u lekarza, nie ze jakie slewe leki*) to lek na odchudzanie, i schudłam szybko ok 15kg, nie bolało mnie nic. Wiec tylko to kojarze ze moeglo mi uszkodzić trzustke, lekarz mowi ze raczej mało prawdopodobne bo dawno a jakby cos miało być byłoby od razu, poza tym brałam krotko. Ja mam wyrzuty ze sobie to sama tym zrobiam. Dziewczyny tak jak piszecie, wole wiedzieć z czym walcze, bo niewiedza i błądzenie jest najgorsze.

Pika, a Kreon brałaś? Przy trzustce powinno pomóc. Co z tą elastazą - badałaś? Jak wypróżnianie się... Jaki stolec? Pytam bo porównuję objawy ze swoimi... bo badania full zrobiłem i nówka sztuka jestem (nawet psychologa i psychiatrę).

Monia - i tak i nie. Moim zdaniem sam lek nie powoduje u corci nawrotu biegunek a raczej to, ze jak wyrownuja jej TSH euthyroxem to maleje niedoczynnosc i organizm sklania sie z powrotem ku biegunkom. Tak jej to zobrazowal endo (nie bylam z nia na wizycie tym razem bo w innym miescie byla). W kazdym badz razie jest w tym jakas logika. Ona niedoczynnosc ma stosunkowo niedlugo, wczesniej przebadalam ja od stop do glow i z tarczyca bylo ok. Mysle, ze jakies 1.5 - gora 2 lata ma ten problem. W kazdym badz razie, im gorsze ma TSH (za wysokie) tym lepiej jej funkcjonuja jelita, im blizszy wynik normy tym gorzej u niej z *flakami* Bledne kolo.

Pika moja mama też miała ,ale od razu Hasimoto,ja tak jak Ty zapalenie po porodzie,po porodzie autoimmunologiczne często sie ujawniają,a leczyli mnie na depresje,aż wylądowałam w szpitalu ze zmianami już w ekg,schudłam przy wilczym apetycie do wagi jakiej w liceum nie miałam,może w szpitalu by mi zrobili te w kierunku autoim.zap.trzustki....tak jak pisałam,mam też zmiany w śliniankach,ale powiem wam,że tyle co w necie można poczytać,lekarze u nas nie leczą holistycznie,każdy ma swoje i nie wiążą faktów,pacjent jest dla nich wycinkiem.Dr House to tylko w TV:))))

Simon elastaze miałam badana ok 2 lata temu i było ok, więcej mi nie badali bo tylko szpital to robi, przy okazji pobytu w Pl chce zrobić. Kał kolor roznie, ale zdarza się kolor toffi, nie mam typowych biegunek, bywały ale po niedozwolonych produktach np. czekoladzie. Kreonu nie biore, brałam i nie pomagalo. Mam swędzenie pod łopatkami i miedzy nimi, wynki wątrobowe miewam kiepskie, watroba dokładnie przebadana, 3 maleńkie naczyniaki, była stłuszczona ale jest ok od 2 lat. Mialam eus , tez ok, konoskopia 2 razy, gastro chyba 3 albo więcej badania na celaklie z jelita cienkiego tez ok, fruktowa laktoza tez ok, cukier tez ok. Tk kręgosłupa sprzed meisiac wykazala 2 stany zapalne, nie powinny tak bolec. Wiekszosc badan miałam ok 2 lata temu i nie wykazaly nic, ale i bole były mniejsze, a dziś już jest zle i nasiliły się. Mam nadzieje ze pomogłam*)

Pika Meridia raczej Ci tego nie zrobiła. I na pewno nie w tak krótkim czasie. Mam kumpele, które latami ją brały i bardziej im na głowę się rzucało a z fizyczności na serce i ciśnienie. Co do tarczycy to chyba ciężko kogoś bez problemów z nią znaleść. U mnie też szwankuje i w usg stan zapalny. A z hormonami niestety nic lepszego na dziś nie ma... niby dieta pomaga, ale ja do końca nie wierzę w cuda po odstawieniu glutenu itp ... ogólnie wiecie jak to jest .... każdy ma swoją mądrość ... i zysk ... koncerny vs szarlatani. A ofiarami jesteśmy my ... błądząc pomiędzy tym wszystkim.

Megii moja mama po operacji nie zostałą poinformowana ze ma brac jod, i nie brała az dostała stanu przedzawałowego tak jej szalały hormony. Siostra ma albo nie ma bo opinie sprzeczne guza przytarczyc, i tak zyje od badania do badania, poki co odpuac jest ok. Hormony to cholerstwo, bo człowiek nie wie co się znim dzieje jak wariują, ja wam chyba pisałam , zanim mi tarczyce zdiagnozowali pol roku mdlałam, zawroty głowy ciśnienie wysokie, szpital kilka razy bo się bali ze cos mi jest. Wiec zartów nie ma. Niejola z lekiem na tarczyce ejst tez tak, ze jak chwilowo dawka za wysoka to może powodować biegunki, wiem od endokrynologa, mowil ze kilka pan ma co się tak odchudzają bo wyłapały ze je gania do wc po wysokiej dawce*(

U mnie niestety też mama miała guzy na tarczycy i od lat już tarczyce ma wyciętą. Pewnie prędzej czy później mnie też czekają hormony. Choć na razie tylko zmiany w usg i lekko podwyższone tsh według lekarza. Niestety doskonale wiem kiedy jest źle z tarczycą, bo serce mi wtedy wali jak jasna cholera, w nocy się pocę i budzę z jakimś takim dziwnym strachem jak po złym śnie ... a włosy to mi garściami wyłażą .., łącznie z brwiami.

Po raz pierwszy mam taka biegunke, w nocy obudzil mnie silny ból podbrzusz na srodku, a rano biegunka, kolor tragedia ale jaka tłusta, pierwszy raz nie moglam spłukać tego*( przeraziłam się*( Czuje się odrobine lepiej, ale ta biegunka mnie rozwaliła*( Wiem , ze to może być cos z jelitem, ale jakos się to wszysto na trzustke składa. Z jelitem tez cos jest bo czuje je wysoko pod zebrem jak mi tak czasemsie cos przesuwa i po wypróżnieniu mnie tam mocniej boli, wiec mysle ze to jelito, ale te bole w plecach i w boku to raczej nie ono.

Ja byłam z dzieciakami i mężem w Aquaparku jakoś dałam radę dzis,ale 2 razy tak mnie dźgnęło w nadbrzuszu,że pot mnie oblał.Jutro do pracy mam iśc,w tym tygodniu czekać na tel ze szpitala od tego lekarza,ale nawet jak nie boli mocno to czuję,że tam przycichła Cześka i czasem zakłuje,żeby znów za dzień ,dwa dać znać mocniej.Psychicznie ciężko to znieść.....i lewa ręka mnie jakby w żyłach od tego boku lewego tak ciągnie:(

Basik,ale jak nie boli to można żyć,spać...a ja nigdy nie wiem kiedy ból nadejdzie,do toalety nie zaglądam:) Gdzieś ok 189 strony Nanka pisała tu kiedyś jak kilka lat z bólem się bujała,hipohondrię wmawiali ,aż na usg zwapnienia wyszły...nie piła,ale dużo antybiotyków swego czasu brała,no i papierosy paliła...już tu nie zagląda teraz...