Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Hari masz alergię na coś wodzie albo chemię ( mydło itp). Ja mam to z wodą niestety tu gdzie mieszkam. Po dłuższej kąpieli mogłabym wydrapać sobie pięty. Nigdzie indziej tego nie mam a często śpię w hotelach. Tu coś w tej wodzie jest okropnego, co powoduje swędzenie stóp. Mija po jakimś czasie, ale i tak można szmyrgla dostać.

Choroba jest nieprzewidywalna i to męczy,bo kiedy myslisz,że już lepiej to dupa!Jak psychicznie to znieść?Ja myslę,że tu psycholog najlepszy nie pomoże.staram się wyszarpywac chwile bez bólu dla siebie i dzieci,ale co z przyszłością,pracą ,wakacjami? Tak bym chciała wrócić do czasu kiedy mnie tu nie było....Choć bardzo Was lubię:)Bóle są i sekundowe strzelająco-kłujące po bokach i rwące od żółądka do pleców.Bywa ,że coś jakby ściskał trzustkę od środka tak mocno.Dla mnie obecnie życie to piekło.Niby są dni ,że wyjdę z dziećmi gdzieś,ale za dzień dwa albo wieczorem Cześka się odzywa i płakać się chce. Jestem jak zombie.Nie żyję ,a wegetuję.Gdzieś na forum matka,której syn ma pzt dowiedziała się od lekarza,że trzustka może przestać boleć jutro,może za kilka miesięcy ,a może jeszcze się powikłać....Mi się wydaje,że jestem tu w najgorszym stanie i naprawdę mam pzt. Zamiast być lepiej to bóle wracja chyba silniejsze,albo inne sama już nie wiem.

Ja mam często przy bólu swędzenie stóp i twarzy...Nie wiem,czy o cukier,czy o zółtaczkę chodzi....Meggi cofnęłam sie w postach ostatnio i weszłam na link anglojęzyczny o wedrującej trzustce,ale ona chyba ze zwapnieniami była i na tyle ang nie znam,żeby doczytać o co chodziło w tym wędrowaniu.Ja mam czasem wrażenie ,że moja się rusza.

Tak tak... tam były zwapnienia ... natomiast chodzi o fakt, że jest taka anatomiczna możliwość. Hari to nie jest żaden zastój żółci tylko alergia ... od gorącego pory się rozszerzają i woda wchodzi głębiej. Mam to od lat kiedy tu mieszkam. Krótko mieszkałam gdzie indziej i było Ok. Przy cholestazie swędzi cała skóra

Druga kwestia wiem jak potrafi zaboleć moja ruchoma nerka czasem ... jak się ruszę gwałtownie albo potknę czy zeskoczę ze stołka. Aż mi się słabo robi. Więc taka ruchoma trzucha może dawać pewnie ból wynikający z samego ruchu ... mechaniczny ból

Meggi ja właśnie często ruchem ją podrażniam tak po bokach ,jak raptownie wstanę albo obrócę się.Nieraz mam wrażenie przeskakiwnia jej pod zebrami jak się pochylam...dziwne...ale zapalna to jest na bank ,bo czuję aż takie mrowienie po bokach od trzustki i taki tępy ból jakby kamienie się w niej robiły...wiem,że dziwny opis....Już widzę jak się tworzą kamienie i ona taka zapchana jest...takie odczucie pod żebrami,czy ktoś tak ma?

Meggi tak może być, ja mam mocną alergię, wystarczy ze mnie pies poliże albo przytuli sie i mnie swędzi, a czesto mnie te ręce swędzą jak ją pogłaszczę a póżniej jak mówisz gorąca woda i pory i to co mnie alergizuje wchodzi i swędzi.

Swedzenie mam i ja, pod łopatkami, i mowilam o tym lekarzowi, ale wyjasnil ze swędzenie jest częściej przy chorobach wątroby, i to tez już w stanie jak watroba i trzustka sa w złym stanie. Wiec raczej to nie swędzenie o jakim pisze Kolega nie wynika z choroby trzustki*) Mnie boli po alko, ale ja nie pije wlasciwie i opieram ta opinie na ostatnim wypiciu drinka, ale bole trzymały mnie tydzień, nie wiem co to było*( U mnie tak jak pisze zawsze, o wiele lepiej się czuje jak jem normalnie, nie ejst wtedy idealnie ale lepiej niż jak się mecze z dieta. Ja od jakiegoś czasu mam silne bole pod lub bardziej na łopatce, pieczenie mocne, ale mam tez takie piecznie po prawej stronie, poza tym mam wrazenie ze mi puchnie miejsce tam gdzie jest woreczek żółciowy, nie wiem czy moja głowa tak sobie wymysla czy tak jest*( Mam tez inny kłopot. intymny dość, otóż po zbliżeniach zdarza się ze zaboli mnie mocniej jakby zoladek, i plecy, taki nagły silny ucisk pieczenie, mija po ok 10min, nie wiem czy to ucisk powoduje? Maz jest raczej szczupły ale zawsze to ucisk, taka nowość, trochę mnie martwi,( Ale temat dałam na poniedziałek*))

Właśnie przed chwilą znalazłam artykół o wadach w budowie trzustki i najczęsciej spotykaną jest nietypowy przebieg ujść przewodów trzustkowych,a ja takowe osobne ujście mam...co dopiero jedna Pani doktor mi opisała w tk,bo w poprzednich nic nie widzieli. Może te bóle opasujące w dzieciństwie już były od tego...?Teraz w dorosłym zyciu jeszcze sobie doprawiłam*zdrowym stylem życia*,ale u Anet 98 też objawy przy pierscieniowatej późno sie objawiły.Kurka wodna szkoda,że nie mogę z nią pogadać....Bardzo bym chciała....A czy ktoś wie jak sie czuje i co u niej?Mogę nawet email założyć bez nazwiska specjalnie jak ktoś ma nadal kontakt z Anet.

Pika mnie :*w trakcie *czasem tez uciska(mąż średniej budowy),ale jak mnie boli to nawet przy skretach tułowia czuję trzustkę po bokach i w mostku....Spotkania z mężem są oczywiście jak prawie nie boli...Co niezbyt często się zdarza:(

Ja mam mail do anet ale ona na niego nie odpowiada*( Mam nadzieje ze do nas zajrzy*) Monika mnie nie boli w trakcie, tylko po mam silniejszy nagły bol, dopiro 2 razy mi się tak zrobilo, wiec nie wiem z czym to łączyc*(

To chyba nie trzustka Cię boli,bo raczej by zaraz przy ucisku....Ja już wątpliwości nie mam bo czasem az od brzucha do pleców rwący ból mam,takie objawy tylko trzustka,albo tetniak aorty a to wykluczone

Monia przepraszam, ale nie chce się wypowiadać w Jej imieniu, Anet nie odpisuje na moje wiadomości, tu tez już jej dawno nie było. Domyslam się, ze tak jak pisałam wiele razy, składa swoje zycie, te kilka lat z pzt dało jej w kośc, potem zmiana diagnozy i chyba Anet zmieniła tez swoje podejście do choroby, bólu, stad mniejsza aktywność na forum*(

Monika ja mialam kamienie w trzustcei to duze,ale wierz mi ze wcale nie czulam ,,ze sie tworza,,Bole dostalam dopiero wtedy,jak juz byly colkiem okazale,i zablokowaly przewody.Aprzeciez zwapnienia czy kamienie wyszly by Ci w TK.Niejola,a co u Ciebie,mam nadzieje ze wszystko ok.

Dziewczyny Anet przeciez tu pisala calkiem niedawno chyba ominelyscie jej odpowiedz, pisala i mowila, ze nie wchodzi na forum i sie odciela bo to ja o wiele bardziej doluje i ze dolegliwosci jak miala tak ma wiec wie ze to pzt mimo tych niejasnych EUS-ow. :)

Basik Anet pisała, jest na str 350*) weszłam i czytam co pisała i kurcze mam to samo, ze jak się schylam to mam wrazenie ucisku brzucha po lewej stronie to mam wrazenie ze tam cos jest i jak ucisne to od razu mnie prostuje*( Ja nie mam złudzen i wiem ze to trzustka, bo nic innego by tak nie meczyło, dochodzą mi nowe bole, i samo to ze żadne leki i ziola mie pomagają, nic lepiej tylko gorzej, mam takie rzuty- ucze się bólu i mija trochę i nowy rzut i znowu boli, mocniej, dłużej, inaczej, i tak się kołatam. Czekam na wizyte u gastrologa, tak licze na ten rezonans, martwię się ze się nie uda*(

Pika ja dokładnie tak samo to odbieram...Takimi falami to nachodzi i jedne b óle oswoje albo przejdą to pojawiają sie jakby inne .nowe?To troche przypomina mechanizm w nerwicy:też polega na tym,że oswajasz jeden objaw,to pojawia się inny,którego się boisz i tak w kólko,ale ja też czuję ból przy ruchu,czyli jest nerw drazniony,a że stan zapalny to boli.Ja nie mam już złudzeń...Dziś nad ranem córeczka mnie obudziła i 2 godz miałam zgłowy ból między brzuchem a plecami w głębi palący.A to wypowiedź Anet przeoczyłam,muszę zajrzeć na tą stronę.A ja bym zapłakała się bez Was.Czasami jest tu smutno,ale czasem b.wesoło mimo strachu i bólu.Wczoraj stare wpisy Meggi i Anet o upadkach i złamanym nosie czytałam i brzuch mnie bolał...ale ze śmiechu:)Nawet dziewczynkom przeczytałam moim,bo pytały co mi tak wesoło.Ale nie to,żebym śmiała się z czyjegoś nieszczęścia:)

Basik o rany,ale ja zakręcona! Weszłam na 350 str i ja nawet pisałam z Anet wtedy....Mówiła o swojej pierścieniowatej trzustce i ,że dopiero,w którymś tk jej to opisali ,że jest uwypuklona,a u mnie też dopiero w ostatniej lekarka mówiła o jakby zagietej na trzonie trzustce i osobnym ujsciu przewodu,a to dlatego,że osobiście z nią gadałam bo to było u mnie w pracy robione.Boże jaki czlowiek zakręcony w tym szale trzustkowym....