Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co ze niby jej szkodza? Wrocilam od gastrologa, i jestem zakwalifikowana jak tutaj: podejrzenie pzt,powiedzial ze to co mam w EUS to sa odchylenia lekkie i trzeba kontrolowac do tego dieta i kreon, ja tez mam takie ziola Monika ale mi akurat ulge przynosza troche wiec nie wiem...

Gość Monika39

Basik to tak jak z mlekiem na trzustkę,też niektórzy pisza,ze nie lubi go trzustka ,ale dlaczego...?Ale takie dostałaś?Kora dębu,babka lancetowata,dziurawieć....i do wymieszania? Jak Ci lepiej to pij! Każda Czeska jest inna,tak naprawdę to nic ie wiadomo i trzeba się obserwować co pasuje ,a co nie kochana.Mówiłam,że za krótko piłaś:)))))?

Hej dziewczyny i chlopcy. Pikus co u Ciebie? masz juz wyniki? Ja sie czuje zadziwiajaco dobrze jak na mnie od kilku (splunela przez lewe ramie*-) nawet nie wku...ja mnie lampki na budynkach i nie patrze z odruchem wymiotnym na ozdoby swiateczne:) Wyjezdzam z M na pare dni odstresowac sie, to byl ciezki rok, dobrze ze sie konczy... Bede trzymala kciuki za Was, za kazdego z osobna. Milego weekendu juz dzis Wam zycze, sloneczko ma byc, wiec trzymac mi sie tu cieplutko i bezbolowo:*

Dziewczyny jestem, mam niezapowiedzianych gości z Pl, i czasu mało na net*) każdy kto kupuje auto w De to u nas się nocleguje*) Wyniki wątrobowe , trzustki, zapalne wszystko ok, nic poza norma, co jest dziwne**( we wtorek znowu robimy i zobaczymy bo rodzinny się obawia ze z takim dobrym wynikiem mi tego ercp nie zrobia, i chce czekac na zły wynik, cyrk jakiś*( Sam rodzinny dzwonił do hepatologa i pytał o takie wahania wyników, ze mam złe, nagle ok, i znowu złe, jeśli nie pije, nie obżeram się, nie biore leków, hormonów, i on mu odparł ze normalne to nie jest i należy pilnować tego i tym naczyniakom się przygladac. Wiec tyle mojego szczęścia ze tak powiedział i na dalsze badania będę kierowana. Bóle na razie te najgorsze przeszły, sa te co zwykle, upierdliwe i czasm bolesne ale nie ma porównania z tym co było, wiec nie narekam, grypa mnie dopadła i jakis taki swiateczny pesymizm, no nie lubie tego czasu*( Nie wiem co myśleć, ale jeśli się uda to ide na ercp

Gość Monika39

Dziewczyny bóle mam coraz wyrażniejsze takie do kręgosłupa i barków,aż rozrywające ,czy sciskające sama już ie wiem ciągle ibum i nospa na godz dwie przechodzi i wraca...okropnie się boję....dziś umówiłam się z taką dziewczyna co ma męża z pzt stwierdzonym,zmiany w tk i usg widać i on chyba lepiej się ma z bólami niż ja! Dobrze ,że na ogół noce jakoś przessypiam,bo inaczej już bym umarła z wycieńczenia,zanim zasnę tęz nieraz jak któraś z Was ,chyba Anet pisała,takie kopnięcia od środka czuję...Ja wiem,że jak ktoś tego słucha to wygląda na objawy człowieka chorego psychicznie,którego odczucia generuje głowa(są takie jednostki),ale chodzi o to ,że trzustka jest mocno unerwiona i może boleć na różne sposoby....Chyba jeszcze przed świętami wyląduje w szpitalu,ja myślę,że to rak:(Dzieci mają urodziny 19 grudnia,a ja rozsypuję się....:(((((

Gość Carpe_Diem

Basik no, ale ktoś ci powiedział, że to PZT? Bo z tego co pamiętam to Dęgowska Ci wykluczyła tę diagnozę. Poza tym, żeby mówic o wczesnym PZT muszą być spełnione 3 małe kryteria bo jedno może wynikać z budowy samej trzustki i o niczym nie świadczy. Jakiś gastrolog po obejrzeniu wyników podejrzewa u Ciebie tę chorobę?

Gość Monika39

Basik jeszcze raz: też masz te zioła osobno pakowane?Pamiętasz jakie konkretnie?Pika jak cię bolało,to tak jakby od mostka przez barki do rąk rwało?Taki dziwny ciągnacy ból?Jaki najsilniejszy lek do tej pory brałaś?P/bólowy mam na myśli...Niejola twoje bóle są codzień ,czy raczej kilka w roku?Bierzesz leki stale ,czy jak bol łapie? Czy ktoś wie,czy ludzie z pzt korzystają z poradni bólu,czy tam nikt nie chce pomagać?Jak pojdę na sor i amylazy i lipazy będą ok dadzą kroplówkę i do domu,bo juz kiedyś 2 razy byłam,może jak tk im pokaże ,że zgrubienie i bóle to wezmą do szpitala....choć bardzo nie chcę i nawet jak mówię,że piłam to nie biorą na poważnie,bo jak sztajmes nie wyglądam,a jak nie piłam i amylazy ok to psychiczna jestem i tak już myślę,ze pewnien niektóre z Was się zastanawiają,czy nie*) i wcale się nie dziwię bo sama bym tak myślała o sobie gdyby to nie mnie brzuch bolał...Teraz dziwna sprawa ,bo zgrubienie niby było 3 lata temu też,no i niby ok,ale jak tu kiedyś czytałam stare posty Wasze,ktoś pisał o człowieku co miał 2 tk i guza trzustki mu nie wykryło dopiero eus!Załamka!A oni mi wyznaczają na drugą połowe lutego EUS!Nie wiem czy jak trafię do szpitala wcześniej to mi zrobią EUS wcześniej.....bo limity,bo jedna osoba to robi w szpitalu....A jak mnie tak łupie do kregosłupa i rąk to nacieki na nerwy do głowy tylko przychodzą i az pali mnie z tyłu pleców...Wyrzucicie mnie stąd w końcu,bo straszne rzeczy piszę,ale mąż mnie już nie chce słuchać i się oddala,powiedział idź do szpitala jak Cię tak boli!Nie widzę,zeby cie bolało!:( Już ma dość takiej żony,wyć mi się chce!

Monika ja przechodzilam dokladnie to samo co Ty... troche czasu Ci zajmie sie do tego przyzwyczaic :( tak mam mieszanki do zrobienia ale ziol nie pamietam bo wywalilam :( ale podobne jak Twoje kora debu len melisa dziurawiec.... Carpe, gastrolog powiedzial, ze to 1 mala cecha pzt plus moje objawy i brak innych chorob nasuwaja podejrzenie pzt, a oni wychodzi na eus po paru latach u niektorych dopiero jako widoczne zmiany :(

Gość Monika39

A byłaś tam przy tym szpitalu przed ul,Traugutta?U tych Bonifratów?Najpierw pojechała tam moja córka i zioła sprzedał jej jakiś zakręcony zakonnik,potem jak zobaczyłam co jej sprzedał wysłałam męża,żeby je zwrócił i przywiózł mieszankę jaką kupowałam 3 lata temu,a tam jakaś kobieta w aptece powiedziała,ze tamtych juz nie ma ,sa te i takie same niby,tylko oni juz sami nie moga mieszać tych ziól(ci zakonnicy)....

Basik, swietny pomysł*) Słuchajcie ja mam ból lewj łopatki i ciagnie w góre na bark az, to może być od trzustki? czy żołądek bardziej? To już 3 święta jak się boję, 3 raz będę myslec co będzie za rok, 3 raz się będę modlic o kolejne. Nigdy bym nie pomyślała, że tak może i się zycie spieprzyć. Czekałam 5 lat na dziecko, nikt nie dawał nam szans, potem ciężka ciąża, na szczęście wszystko się dobrze skończyło, tyle szczęścia i radości nie czułam nigdy, potem miesiące starchu o córke, bo miałam schize ze coś się jej stanie, i nagle zaczęły się te bóle, pojawił się strach i pozostał do dziś. Takie refleksje mnie dopadły*)