Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki

Gość monika35

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za to codziennie sie budze rano z mega gazami i musze leciec do toalety :( bylam wczoraj po ziolka do picia, moze troche zlagodza, Monika daj spokoj z tym morzem wina, tyle to wypil moj wujek ktory 40 lat pil dzien w dzien 2 butelki :) i to nie wina a gorszych rzeczy...

Veronka, Monia, bez obrazy ale jak czytam Wasze objawy to Wy nie macie żadnego PZT tylko poważną, bardzo zaawansowaną nerwicę. Piszę to jak najbardziej serio i bez cienia złośliwości. Naprawdę rozważcie wizytę u psychiatry, bądź bardzo dobrego psychologa. Jestem przekonana, że bez długiej terapii nie uda Wam się czuć dobrze. Choćby wlewać w Was morfinę.

Pika i jak tam? Daj znać co z badaniami. Mam nadzieję, że wyjdzie szydło z wora i zacznie się jakieś leczenie. Choć tak jak mówiłaś, cały paradoks polega na tym, że z jednej strony człowiek modli się by być zdrowym i nic nie wyszło, a z drugiej strony, chce by coś wyszło, żeby w końcu móc coś z tym zrobić. Także nie wiem za co trzymać kciuki...chyba za to, by jeśli faktycznie coś wyjdzie, to by okazało się proste do leczenia.

Witajcie:-) Pikuś też trzymam kciuki, żeby się okazało, że jesteś zdrowa, ale jednocześnie znaleźli źródło bólu:-) Mnie napitala znów lewa strona, a właściwie bok, nie mocno ale upierdliwie, chyba już mi tak zostanie do końca życia:-(

Aaaa Minia z tum tramalem to uważaj ... ja po nim miałam ostrego fisia ... obstawiam, że można się uzależnić a poza tym fatalnie działa na żołądek i jelita. Mocno podrażnia błonę śluzową.

Ja tramal dostawałam w szpitalu po operacji, ale prosto w żyłę, odjeżdżałam prawie natychmiast, jak po narkozie*-) Fajne uczucie błogości:-) Ale po 3 dniach faszerowania myślałam, że mi serce wyskoczy.

Gość Monika39

Meggi kochana do Gdańska na kolanach bym przyszła do Ciebie gdyby to nerwica była!:)Wiem,że w nerwicy też cuda wianki,ale trzustka jak czytałaś niestety też boli w różnistych miejscach :(Dzis tak jutro inaczej...Jedne bóle są do zaakceptowanie inne nie,na jedne leki pomogą,na niektóre du...a! Taka choroba kurcze jego mać! Już nawet strach ile sie pożyje nie jest tak dokuczliwy jak bóle i to główny problem tego dziadostwa i co zjesz i wypijesz trzustka w nosie ma! Dziś chce boleć to napitala!!! A jutro udaje,że jej nie ma:)Taka zabawa w ciuciu babkę:)

Moniu ja jak najbardziej nie wątpię w trzustkę. Może nie PZT ale jakaś tam dysfunkcja. Bardziej chodziło mi o współistnienie nerwicy, która potęguje bóle i cały pakiet dolegliwości. Nie sądzę by trzustka tak minimalnie dysfunkcyjna i bez zmian obrazowych dawała tak silne dolegliwości od szyi po pupę. Do tego z jakimś swędzeniem twarzy, rąk czy ciała. A już na pewno nie PZT w tak niezaawansowanym stadium. Oczywiście teoretycznie wszystko jest możliwe... ale odrobina rozsądku podpowiada, że to nie to ...

Gość Monika39

Ja tez się boję tramalu,a mój mąż jak dostał kroplówkę nic mu nie było...Zadnej fazy tylko ból przeszedł.Z kolei mam koleżankę (60 lat),która autem jeździ,ma gościeć,bóle stawów i stosuje Transtec(pochodna morfiny) plasterek raz na 4 dni nakleja i nic żadnej fazy!

Druga kwestia, że każdy mierzy władną miarą i wiem w jaką ja panikę wpadam, gdy jest pogorszenie. Dostaje jakiegoś amoku i w myślach mam już atak ozt ... mózg od razu idzie mi do brzucha i uszy mam jak nietoperz. Zastanawiam się nad każdym dźwiękiem ... nawet te z otoczenia rozkminiam czy są z mojego brzucha, a to np. lodówka. Zaczynam się gnieść, macać po brzuchu i wyginać .... potrafię tak się wymiętololić, że pół dnia mam czerwone bruzdy na brzuchu.

Gość Monika39

Veronika zobaczysz ,że nic nie będzie na EUS:)Trzymamy kciuki!Basik byłaś jeszcze u P.Jerzego?Teraz jeszcze mi się przypomniało z opisu ostatniego tk:*przewód trzustkowy nieposzerzony,widoczny w zakresie głowy*,a reszta przewodu?Niewidocza?to co zatkany,czy coś go zasłania?Gazy jelitowe?Pika jak u Ciebie?

Monika moze tak wyszlo na TK mi tez wyszly cuda wianki nie ufaj temu badaniu az tak :) nie bylam bo szkoda mi pieniazkow pozatym ta dieta to zupelnie nie dla nas ale za to bylam u Bonifratow i dostalam ziola do picia, moze sie przejdziesz?

Gość Monika39

Basik córka mi kupiła tam zioła,ale powiedz w jakiej postaci je dostałąś? ja osobno pakowane jakieś kory wierzby,miętę,dziurawiec i większośc nijak sie ma do trzustki trochę je piłam ,ale przestałam,dawniej była gotowa mieszanka....Jak twoje wyglądały?

Gość Monika39

No dieta jest całkiem nie dla nas i cięzkie to wszystko do zrealizowania...Choć powiem ,wam,ze dostałam na drugi dzień po wizycie u niego okres(5 dni za wcześnie) i pierwszy raz od lat był normalny(nie obfity jak zawsze:)