Gość Monika39 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Najlepszym sposobem rozpoznania kamicy pęcherzyka żółciowego (nawet drobnych złogów lub tak zwanego błota żółciowego lub zagęszczenia żółci) jest zwykłe badanie USG jamy brzusznej. Ani rezonans magnetyczny ani tomografia komputerowa może nie rozpoznać drobnych złogów w pęcherzyku żółciowym. Czasami brak jakichkolwiek powodów wystąpienia przewlekłego zapalenia trzustki (około 1-5% przypadków). Jest to tzw. samoistne zapalenie trzustki. Może właśnie w przypadku Pani syna doszło do zapalenia trzustki tego bez uchwytnej przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Wkleiłam post matki pacjenta z innego wątku na tym forum...odnośnie złogów w pęcherzyku i przewodach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 I co ja mam myśleć skoro w usg miałam kiedyś grudki żółci i w tk również zagęszczoną,jedni lekarze zwracają na to uwagę inni nie....no i odpowiedż lekarza,że nie inne badania a usg wykazuje tego typu zmiany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Simon Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Złogi i przeszkody widać w MRCP i z pewnością w EUS. Badanie MRCP polega na bezinwazyjnym zdiagnozowaniu dróg żółciowych metodą rezonansu magnetycznego. Uzyskany obraz pozwala na trójwymiarowe odtworzenie przebiegu dróg żółciowych, uwidocznieniu ewentualnych zmian oraz zwężeń. Technika nie wymaga podania kontrastu. Dzięki temu badaniu można zdiagnozować pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe, przewód Wirsunga oraz pozostałych struktur. Prywatnie kosztuje 400-450 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Z kolei jak czytam,to w momencie kiedy człowiek jest głodny ,a tak jest w czasie kiedy robi usg brzucha ,albo TK(bo takie jest przygotowanie)to normalne,że żółć się zagęszcza kiedy nie ma nic do trawienia....I bądź tu mądry człowieku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dzięki Simon,to ja chyba im podziękuję za EPCW:(,to ten lekarz(po znajomości) ze szpitala wojskowego mi takie badanie zaproponował....już na EUS może doczekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basik Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Monika poczekaj na EUS, potem zobaczysz co dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basik Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Simon a jak dlugo to podraznienie moze trwac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Simon Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Basik nie mam pojęcia, mi to zasugerował gastrolog który jak robił 2 stopień to pisał z *cześki*. Wszystko pewnie zależy od niej i czynników podrażniających. Ja po prostu zamierzam teraz pożyć tak jak z PZT. Krzywdy sobie tym nie zrobię:-) a może się z tego wyłgam. Marna nadzieja ale jakaś jest. Basik nie odpisałaś na moje pytanie. Ci ludzie z FB mieli objawy niedoczynności trzustki bez zmian obrazowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basik Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Simon tak ale tam sa ludzie ktorzy maja rozne schorzenia inne tez takze to zalezy duzo osob mialo zmiany ale byli tez tacy co sie kilka lat bujali bez diagnozy. Jakie masz objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Simon Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Basik ja nie pytam o potwierdzone PZT. Chodziło mi o to czy są am ludzie np. z rozwolnieniami, biegunkami nie trawionymi resztkami - ale bez zmian w obrazie trzustki. Szczególnie w tych dokładnych badaniach jak RM czy EUS. Co do moich objawów to na przestrzeni już prawie 2 miechów mocno się zmieniły. Teraz to pobolowenie nadbrzusza i wędrujące bóle po bokach. Po posiłkach lub piciu raz boli brzuch raz nie. Apetyt jako taki (ale nie chudnę). Latwo się odwdniam. Wzdęcia. No stolec słaby rudy lub lekko brazowy - zmieniający konsytstncje od lekkiego rozwolnienia, po prawie normalny. W badaniu jak miałęm lekkie rozwolnienie wyszły mi włókna mięsne i tłuszcz określili je mianem *licznych*. Nie bardzo potrafie wskazać skutecznośc Kreonu w tym okresie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pika Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Simon ja mam pełny pakiet badan, mri drog żółciowych i trzustki i eus i ok 4 tk, gastro, kolono, wlasciwie to wszystko co się da, i nie mam diagnozy*( a mam biegunki od niedawna, bole pleców i brzucha, wszystko na trzustke wskazuje ale potwierdzenia brak*( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pika Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Juzm mam info z tej kliniki, potrzebuje max 6 tyg tk, lub mri, nawet na podstawie terminu tk oni robia termin na badanie, nic więcej nie trzeba, no i skierowanie od lekarza nie musi być gastrol może być rodzinny. Kurde tk u mnie to kwestia tyg, ale w grudniu mialm tk kręgosłupa, i teraz może być problem, a na mri będę czekac dłużej*( w czwartek mam wizyte u rodzinnego to się dowiem co robic. Ale i tak się ciesze bo bałam się ze więcej jest tych warunków żeby se dostać*) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Pika a ty Tk brzucha nie robiłaś,czy dawno temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pika Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Tk jamy brzusznej w kwietniu robiłam, teraz w grudniu robiłam tk kręgosłupa. Ale bez tych badan nie przyjmują*( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Boże ,ja to już w życiu miałam 3 tk jamy brzuszne,3 tk głowy,2 mri głowy 2 tk zatok!Będę świecić:)))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jak widać ciągle coś mi dolega.....Do tej pory jedynie zatok było zasadne(torbiel)reszta wolałabym ,żeby było tylko wymysłem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Jak kiedyś miałam nawracające bóle głowy,to teraz brzucha,ale w głowie jak nic nie ma to na 99,9% a z brzuchem nie do końca..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Simon Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Pika, tak więc ciągle nie mamy nikogo z PZT (stwierdzonym) - brakiem zmian w obrazie a jednocześnie z upośledzeniem czynności... to dobre wieści bo to ciągle może być coś innego niż PZT *-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pika Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Simon tak to dobre wieści, fajnie by było żeby miało to pokrycie w samopoczuciu, a u mnie niestety już coraz gorzej. Gdyby nie nie 2 ostatnie ataki bolu tego co mnie tydzień trzymal, i nie ten bol pleców to bym się tak nie upierala czy tm badaniu, ale ja już wlasciwie normalnie nie zyje, i musze cos robic. Niejola, Gaja, Meggi co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 A ja do tego katar,kaszel ,gorączka:( i wielki problem co łykać???Bo ostatnio na świeta 2 syropy,które najlepiej jak dl a mnie działają z prawoślazu i babki lancetowatej na alkoholu są i nie wiem(mimo,ze dawka malutka-tyle co w łyżeczce wina)czy nie podrazniły Cześki.Skąd wiadomo co można a co nie....Idę do lekarza i zapytam znów pewnie popatrzy jak na wariata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika39 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zeby tak obudzić się z tego złego snu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basik Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Simon, tak oczywiscie maja biegunki ta teoria o 90% trzustki uszkodzone to bujda ja tez mam a nic sie w badaniach nie pokazuje wiec te info z netu sa zupelnie niewiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasinska Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Hej, czy ktos z Was ma podwyższoną lipaze i amylaze w moczu? Czy podwyzszone jednoznacznie wskazuja na PZT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basik Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Kasinska lipaze chyba z krwi? Masz jakies inne objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi