Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Bóle po zabiegu usunięcia wyrostka robaczkowego a ćwiczenia

Gość Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 14 czerwca miałem zabieg (żadnych komplikacji). Nie trzymałem szczególnie diety (powiększył mi się brzuch) oraz przyznam, ze po 1 miesiącu grałem już w piłkę. Nie bolało mnie nic. Po 3 miesiącach zabrałem się za pompki. Czułem ,że jeszcze nie pora, ponieważ odczuwałem w pewien sposób tę ranę. Po miesiącu to samo. Próby kontynuowałem co miesiąc, aż do tej pory. Nadal przy wykonywaniu ćwiczeń, czuję bardzo lekki ucisk. Gdy naciskam na ranę, nie odczuwam nic niepokojącego (zero bólu). Gdy wcisnę palec (na tej samej wysokosci co rana, lecz po środku brzucha) czuję naciągnięcie skóry (naciąganie tej rany) i minimalne pieczenie. Słyszałem już wiele opini odnośnie przerwy po wycięciu wyrostka. Każdy lekarz mówi inaczej (3 miesiące, 6, 9 a nawet rok (o rocznej przerwie powiedział mi kolega). Jak długo goi się taka rana. Czy jest jakieś ryzyko po 7 miesiącu, gdy ćwiczę bez żadnych obciażen, z własnym ciężarem (pompki, drążek). Ból nie przeszkadza mi w ćwiczeniach, tylko bardziej drażni moją psychikę *Odpuść, bo coś Ci się stanie* Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Pozdrawiam!