Skocz do zawartości
eChirurgia
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Pandora

Ćwiczenia po operacji przepukliny kresy białej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pandora
Szanowny Panie Doktorze Dwa miesiące temu miałam operowany rozstęp mięśni prostych brzucha oraz przepuklinę w kresie białej (duży obszar od spojenia łonowego aż po mostek). Dodatkowo miałam zredukowany nadmiar skóry na brzuchu. Lekarz prowadzący zalecił już wprowadzenie ruchu, stopniowe wzmacnianie mięśni brzucha bez obciążenia, basen. Po 3 miesiącach od zabiegu mogę już powrócić do dawnej aktywności. Póki co, trudno mi to sobie wyobrazić... Jedyną podjętą przeze mnie aktywnością jest chodzenie z kijkami nordic walking. Chciałabym zapytać, jakie konkretnie ćwiczenia i ile powtórzeń mogę wykonywać aby bezpiecznie wzmacniać te osłabione mięśnie (ew. gdzie mogę znaleźć informację na ten temat)? Zależy mi na powrocie do formy i wysokiej aktywności fizycznej. Dodam, że szwy wewnętrzne są nadal mocno wyczuwalne - właściwie cały środek brzucha jest jeszcze twardy i napięty. Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ala
jestem miesiac po tej operacji i tez sie zastanawiam kiedy bede mogla normalnie dysponowac tez chciala bym cwiczyc ale co dopiero dochodze do normalnego trybu zycia ale po jakim czasie jest bezpieczny wysilek fizyczny boje sie ze cos sie stanie nie chce tego zabiegu powtarzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dana
Też interesują mnie te pytania ,czy mogę dostać na nie odpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość An.
tak, szukam równiez odpowiedzi na te pytania, jestem 3 msc. po. nie moge nawet duzo chodzic a co dopiero ćwiczyć, brzuch sie *stawia* robi sie bardzo twardy,bolesny, ciągnie w dół, puchnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Gabi
Kochani to nie takie proste ,ja jestem 8ms po operacji i wszystko mnie boli nie wolno dżwigać bo może siatka pęknąć .Po pół roku poszłam do pracy i dupa boli jak cholera teraz mam wizyte u chirurga boje się że coś mi puściło ,ale oni do pracy wysyłają po miesiącu skandal .Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi