Gość Milenka Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Witam Bardzo proszę o jakieś wskazówki,myśli...odnośnie przypadku mojego syna.Gdy syn miał ogromne pragnienie do tego miał zapach acetonu z ust i przestał jeść zrobiłam morfologię z rozmazem i badanie moczu. Prawie nic nie było w normie,najbardziej zmartwiły mnie leukocyty które były w ilości 18,9 (norma do 13) hemoglobina 18,4 (również podwyższona).Objawy to bóle brzucha,rozdrażnienie,niespokojny sen i wiele innych,kupy (raz bobki a innym razem śluzowate) gdy syn zaczął odmawiać picia pojechaliśmy do szpitala,tam sprawdzono min.amylazę która miała wartość 869 (norma do 321) i podwyższone stfr (nie wiem czy dobrze zapamiętałam) i jeszcze kilka innych było poza normami min aspat,ale tylko o 1.W usg niby ok oprócz refluksu żołądkowo przełykowego (w ciągu 5 min zdarzył się 3 krotnie incydent zarzucania treści pokarmowej do przełyku) Podano wiele kroplówek,amylazę zbito do 142 wypisano syna 8.11 Wczoraj zrobiłam badanie moczu bo syn znowu zaczął dużo pić i mało jeść do tego pokazywał że bolą go okolice trzustki i bok,tak jakby ból promieniował do pleców okazało się że amylaza jest 547...wg norm laboratoryjnych prawie o 100 podwyższona...Skąd to wszystko się może brać,przedwczoraj syn zrobił kupę o zapachu glonów/wody akwariowej brudnej (to mi opierwsze przyszło na myśl) z domieszką śluzu,odstawiono mu laktoze bo po nieudanej próbie laktozowej (wypił połowę laktozy) miał papkowatą kupę i tak również wynikało z wywiadu.Podawałam helicid i debridat w syropie bo tabletki zawierają laktozę.Jutro wybieramy się do lekarza.Dodam że syn je BARDZO wybiórczo odkąd po odrzuceniu mleka w 15mcu zrobił normalną kupę,najgorszy okres to taki że jadł suchy chleb i jogurt waniliowy popijając wodą smakową (sama robię) obecnie je kilka produktów więcej,odmawia suplementów...ponieważ widać go w piciu jakie mu serwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Jakie są poziomy glukozy? Czy oprócz amylazy była oznaczana lipaza trzustkowa? Ile syn ma lat? Czy często choruje na zapalenie płuc/oskrzeli? Czy stolec ciężko się spłukuje, jest połyskliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Milenka Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 syn obecnie ma 3l 9mcy lipazy nigdy nie oznaczaliśmy,zapomniałam o tym temacie bo wielu miejscach szukałam pomocy ale historia się powtarza obecne objawy syn śpi długo,dzisiaj do 11:30 (zwykle wstaje 8:30-9) a dzisiaj sama go obudziłam bo już mnie to martwiło ze tak długo śpi,chodzi spać 21:00-21:30 zaczęło się wysypką wieczorem w czwartek,następnego dnia odwodnienie,podaję od piątku orsalit,odszedł mu apetyt na płuca i oskrzela nie choruje,gdy miał prawie 7 miesięcy miał zapalenie oskrzeli i to koniec chorób tego typu a tak jelitówki,wymioty,problemy z kupą były spore ostatnio miał podniesiony kwas mlekowy o 20,4 ponad normę,aspat o 2,alat o 30,amylaza o 12,wszystko same spadło...do alatu podniesionego o 0,4 ponad normę,amylaza też opadła nie wiem co teraz badać amylazę,alat,aspat,morfologie,lipazę ? mocz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi