Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Interpretacja wyników TK głowy

Gość Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 20 lat, jestem chory na wodogłowie od urodzenia, mam wszczepioną zastawkę Pudenza (ta sama od urodzenia). Proszę o interpretację wyników badań tomografii komputerowej. Badanie z 2011 roku: Opis badania: W badaniu nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie tkanki mózgowej. Odcinkowe poszerzenie przestrzeni podpajęczynówkowych głównie w okolicy ciemieniowej. Układ komorowy nadnamiotowy zniekształcony poszerzony bez cech przesiękania płynu mózgowo-rdzeniowego. Stan po założeniu zastawki dokomorowej: końcówka drenu widoczna jest w rrzucie rogu tylnego i trójkąta komorowego po stronie prawej. W obrębie trójkątów komorowych i tkanki mózgowej widoczne są zwapnienia struktury tylno-jamowe w badaniu TK prawidłowe. Kości mózgoczaszki poza ubytkami pozaoperacyjnymi bez cech destrukcji. Badanie z 2012 roku: Opis badania: Badanie wykonane techniką wielorzędową, bez dożylnego wzmocnienia kontratowego, badanie kontrolne. Dane ze skierowania: Stan po założeniu zastawki dokomorowej - ocena wodogłowia. Obraz układu komorowego nadnamiotowego sugeruje obecność niedorozwoju lub braku przegrody przezrozczystej i ciała modzelowatego. W porownaniu z badaniem z 2011 roku, obraz układu komorowego nad- i ponadnamiotowego przedstawia się stabilnie. Widoczny założony dren dokomorwy z końcówką w obrębie rogu potylicznego prawej komory bocznej. Poza tym struktury mózgowia jak w badaniu poprzednim. Kości pokrywy i podstawy czaszki poza ubytkami pooperacyjnymi bez widocznej patologii. Objete w badaniu zatoki przynosowe i wyrostki sutkowate prawidłowo powietrzne. Jeszcze muszę dodać, iż zdanie o ciele modzelowatym pojawiło się u mnie po raz pierwszy, nigdy wcześniej tego nie było a badanie TK robię co roku. Proszę napisać co oznacza treść wyżej wymienionych badań oraz czy są podstawy do leczenia (nie przyjmowałem nigdy żadnych leków). Jeśli ta informacja może być przydatna, to napiszę też, iż mam problem natury optycznej - mam blade tarcze nerwów wzrokowych w obu oczach.