Gość Damian Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam. 25 lipca podczas gry w koszykówkę, po skoku stanąłem na zewnętrznej stronie prawej stopy, poczułem mocne chrupnięcie w kostce ale nie czułem jakiegoś wielkiego bólu. Kostka natychmiast została posmarowana altacetem i obwiązana bandażem. Oczywiście nie kontynuowałem gry i tak opatrzony udałem się do domu o własnych siłach (co prawda kuśtykając). W domu włożyłem nogę do zimnej wody + okłady z lodu a na noc okład z liści kapusty ale kostka zaczęła puchnąć. Następnego dnia już nie mogłem zbytnio stanąć na nodze nawet nie przez ból ale bardziej przez uczucie blokady w stopie, praktycznie nie mogłem też nią ruszyć w kostce więc udałem się do chirurga. Chirurg nie patrząc nawet na nogę, na podstawie zdjęcia RTG stwierdził że to mocne skręcenie i umieścił nogę w łusce na tydzień. Po tygodniu poszedłem na kontrolę. Po zdjęciu łuski okazało się, że nadal utrzymuje się obrzęk. Łuska została przedłużona o kolejny tydzień i tym razem dostałem leki (cyclo3fort i dicloberl retard) których nie dostałem przy pierwszej wizycie. Na kolejnej kontroli łuska nie była nawet zdjęta bo lekarz bez żadnych badań stwierdził, że 2 tygodnie łuski to za mało i została przedłużona do 13.08 a na moje pytanie czy mam pozrywane więzadła albo torebkę lekarz odpowiedział że nie wie bo nie ma rentgena w oczach. Nie chodzę na tej nodze, nie odczuwam ciągłego bólu i przez cały ten czas trzymam nogę w górze. Martwi mnie fakt, że lekarz nie zlecił ani nie wykonał żadnych badań żeby sprawdzić czy więzadła i torebka stawowa jest w całości więc tak naprawdę nie wiem co mi jest i czy unieruchomienie na dalsze 3 tygodnie będzie konieczne chociaż znając lekarzy w moim mieście to nawet jeśli noga będzie już wyleczona to i tak uznają, że dla pewności lepiej włożyć ją jeszcze na 3 tygodnie do gipsu Porównywałem moje zdjęcie RTG ze zdjęciami zdrowych stawów i moje zdjęcie nie różni się zbytnio od nich ale ja się nie znam :) Ze zdjęcia RTG lekarz faktycznie nie może wyczytać w jakim stanie są więzadła i torebka ? Czy w przypadku zerwania więzadeł albo torebki jest możliwość żeby po 3 tygodniach unieruchomienia w łusce ich stan poprawił się na tyle, żeby można było zacząć chodzić na tej nodze w stabilizatorze ? Co zrobić żeby *rozruszać* nogę która z pewnością będzie zastana po tych 3 tygodniach ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dorota Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ja na samym początku znalazłabym normalnego lekarza, bo z tego co tu opisujesz to (moim zdaniem) niezły konował xP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi