Gość Piotr Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam, od długiego już czasu mam spore problemy ze swoim układem pokarmowym. Na początku z tego co pamiętam objawem było specyficzne *odbijanie*. Później pojawił się przewlekły ból gardła. Byłem z tym u laryngologa który stwierdził że mam lekki nieżyt gardła i może to być spowodowane refluksem żołądkowo-przełykowym (chyba syndrom GRED). Moje objawy to: - po przespanej nocy jestem zmęczony - budzę się z *ciężkim* żołądkiem - mam przewlekły ból gardła (lub przełyku) - odbija mi się powietrzem (te odbicia pochodzą jak by z żołądka) praktycznie codziennie - mój stolec to *papka* czasami bardziej wodnista - jak się załatwiam mam wrażenie lekkiego pieczenia, tzn nawet nie pieczenia tyle co *kwaśności* - przelewa mi się i bulgocze w żołądku/jelitach - czasami wydaje mi się ze mój żołądek pulsuje (jak by się skurczał i rozkurczał) Co może mi dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Witaj! Niektóre z wymienionych objawów mogą być wynikiem refluksu żołądkowo-przełykowego. W celu potwierdzenia choroby konieczne jest wykonanie endoskopii górnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli gastroskopii. Powinieneś udać się do gastrologa, który zleci badanie. Do poradni gastrologicznej w ramach NFZ konieczne jest skierowanie od lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi