Gość Kamil Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 WItam! W niedzielę przy smarowaniu łańcucha motocykl wciągnął mi kciuk w wyniku czego zosał zmiażdzoony i obcięta część kciuka. Głowę kości palca I została zmiażdzona i częściowo usunięta, Palec w całości jest krószy o około 8m (przy długości głowy palca 1,7mm - dane z RTG). Paznokieć został w calości usunięty a naskórek przyszyty do części wierzchniej palca. Moje pytania: 1. Czy palec powinien być calkowicie usztywniony (sprzeczne opinie - lekarz prowadzący stwierdził że nie ma to znaczenia)? 2. Czy paznokieć odrośnie czy jest to strata na zawsze ? 3. Czy muszę ćwiczyć ruch palcem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 1 nie ma takiej potrzeby - jeśli palec nie jest zmiażdżony w stawie - w opisie nie jest. 2. Jeśli pozostała macież - czyli jeśli pozostał kawałek białej części paznokcia pod wałem bliższym - to powinien rosnąć. 3. Ruch będzie zwiększał przepływ krwi, więc przyśpieszy gojenie - jednak to też z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamil Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Dziękuję 1. nie jest w stawie 2. wg informacji lekarza mogła pozostac (usunął część paznokcia która pozostała) - czy lekarz może tego nie wiedzieć ? 3. super i jeszcze jedno używam tramal 100mg - uśmierza ból do poziomu akceptowalnego, czy są przeciwskazania aby wychładzać palec ? (pomaga w uśmierzaniu bólu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariusz Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 maiłem częściowo amputowany kciuk prawej ręki niestety paznokieć nadal rośnie co powoduje ból,przeprowadza sie zabieg?ile trwa leczenie po akim zabiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi