Gość Santa Lucia Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Cześć, choruję na zespół Peutza-Jeghersa. Właśnie się dowiedziałam, że mam w jelicie cienkim 10 dużych polipów (2-3cm), które trzeba usunąć. Zaproponowano mi operację (laparotomię), ale ja się zastanawiam, czy nie da się tego zrobić laparoskopowo? Może ktoś miał taki zabieg? (Endoskopowo się niestety nie da, bo polipy są za duże i trzeba będzie wycinać fragmenty jelita cienkiego, a właściwie czczego, bo większość polipów jest w jelicie czczym.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witaj! Nie w każdej sytuacji da się wykonać zabieg metodą laparoskopową. Skoro lekarze zaproponowali Ci tą metodę to można podejrzewać, że laparoskopia niesie za sobą większe ryzyko lub umiejscowienie zmian jest niekorzystne. O szczegóły takiej a nie innej decyzji możesz zapytać swojego lekarza prowadzącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi