Gość Jakub Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam! Mam 17 lat i rok temu lekarz wykrył u mnie nadciśnienie tętnicze.Było ono dość wysokie ( średnio 150/90) i doktor przepisał mi exforge 10mg/160mg. Moje pytanie jest następujące , czy będę mógł w przyszłości grać zawodowo w piłkę nożną - obecnie normalnie trenuje i gram i żadnych dolegliwości nie odczuwam , kontroluje cisnienie i nigdy nie miałem dolnego powyżej 90 , najwyższe ciśnienie jakie odnotowałem to ok. 160/85 , przeciętnie mam 130/70 , oczywiście trenuje za zgodą lekarza ,który mnie prowadzi.W dodatku miałem robione echo serca i wszystko jest w porządku. Chciałbym w przyszłości zostać piłkarzem i wiąże z tym wielkie nadzieje ,ale czy z nadciśnieniem będzie to mozliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Witaj! Jeśli nie występują inne dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego a nadciśnienie jest dobrze kontrolowane to raczej nie ma przeciwwskazań do zawodowego uprawiania sportu. Ważne są jednak częste kontrole lekarskie, Zwykle w Twoim wieku występuje nadciśnienie wtórne. Warto przeprowadzić diagnostykę, która znajdzie przyczynę podwyższonego ciśnienia krwi i pozwoli na jej eliminację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lekarz Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Stwierdzone nadciśnienie tętnicze w dodatku leczone farmakologicznie WYKLUCZA z uprawiania sportu ZAWODOWO!!! Możesz sobie grać w piłkę, biegać , uprawiać triathlon itd, ba, nawet trzeba to robić(!!!) , ale zapopmnij o profesjonalym uprawianiu sportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi