Gość 51 latka Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Jestem 51 latką. Mam torbiele w piersiach. Największa w górnym kwadrancie piersi jest z wewnętrzną przegrodą, jakby dwie torbiele stykające się ścianką razem. Z tej właśnie torbieli 5 lat temu (o wymiarach: 18x14mm) zaaspirowano 2ml płynu, gdzie wynik: *obraz cytologiczny odpowiada torbieli apokrynowej*. Miesiąc temu wykonano biopsję tej samej torbieli z przegrodą (śr 28mm) w nabrzmiałej obolałej piersi. Podczas wykonywania biopsji zauważyłam na ekranie usg jak torbiel po absolutnie całkowitym wypróżnieniu spłaszczyła się w *kreskę*, a potem przy wyjmowaniu igły spiętrzyła się w górę (co troszkę odczułam) i gwałtownie opadła. Czy mogło dojść do uszkodzenia/rozerwania ścian torbieli i jakie mogą być tego skutki? Dodam, że mnie troszkę czasem pobolewa w tej części piersi, a minął miesiąc od biopsji. Czy ew.uszkodzenie mogło mieć wpływ na wynik biopsji, który poniżej zacytuję? Proszę również o interpretację poniższego wyniku. Czy przemawia za czymś groźnym i czy powinnam mieć zabieg (co sugeruje patomorfolog). Panie Doktorze: czy zabieg jest konieczny, co powinnam dalej zrobić? Podobno nie usuwa się torbieli? Jakie mogą być komplikacje po usunięciu torbieli? A oto wynik biopsji: * Podczas BAC nakłuto i opróżniono torbielowatą zmianę aspirując 6 ml płynu. W rozmazach cytologicznych pośród mas białkowych obecne grupy i płaty komórek nabłonka tworzące wyraźne układy brodawkowate, bez cech złośliwości. Obraz mikroskopowy przemawia za zmianą o typie: Papilloma intracysticum. Wskazana weryfikacja histopatologiczna*. Czy z takim wynikiem mogę udać sie po dalsze leczenie do Cenrum Onkologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 51-latka Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ponowiłam nowe pytanie odnośnie *Uszkodzenie torbieli piersi podczas biopsji*,w nadziei, że wreszcie lekarz zauważy je, ponieważ nadal nie uzyskałam odpowiedzi, więc dlaczego zaliczono je do odpowiedzi, a tym samym pozbawiono szansy na odpowiedź? Jesli to pomyłka moderatora - proszę o ponowne ulokowanie jako nowe pytanie BEZ ODPOWIEDZI. Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Moderator Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Żadnych pytań nie lokuję do tych z odpowiedziami lub nie, bo na forum nie ma takich kategorii. Jeśli wcześniejsze Pani pytanie zniknęło, prawdopodobnie zostało połączone z wątkiem już istniejącym, bo zakładane tematy są łączone z tematami, które już istnieją. Także nie widzę to żadnej pomyłki na płaszczyźnie moderatorskiej. Informuję też, że obecnie na forum nie odpowiada lekarz. Kontakt z lekarzem jest tylko przez dział pytań płatnych *Zadaj pytanie* prawy górny róg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi