Gość artur Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Badanie MR kręgosupa piersiowego. Niewielkie zaostrzenia przednich krawędzi tzronów kręgowych od Th7 do Th11.Wysokości trzonów kręgowych i przestrzeni międzykręgowych w odcinkuu piersiowym są prawidłowe.Nierówności płytek granicznych sąsiadujących powierzchni trzonów kręgowych Th7 i Th8 oraz dolnej powierzchni trzonów kręgowych od Th8 Do Th11. Na poziomieTh7-Th8 dyskretnie, prawostronnie uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głebokości do 1,5mm, bez istotnego ucisku przedniej ściany worka oponowego i bez ucisku rdzenia piersiowego. Na poziomieTh8-Th9 Dyskretnie centralno-lewostronne uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głebokość do 1,5mm, również bez istotnego ucisku przedniej ściany worka oponowego. W odcinku Th nie stwierdza się wypadnięć jąder miażdżystych do światła kanału kręgowego ani objawów wewnątrzkanałowej stenozy. Z odchyleń od normy- w tylnej części trzonu kręgowego Th10 po stronie lewej oraz w nasadzie łuku po stronie lewej obecności nieregularnego kształtu naczyniaka o maksymalnym wymiarze 17-18 mm. Rdzeń piersiowej i stożek rdzeniowy mają prawidłowy obraz MR. Wewnątrzkanałowo nie stwierdza się procesu rozrostowego. Co pan dr. sadzi o tym opisie ,bo odczuwam ból kregosupa w odcinku piersiowym,na środku kregosupa. I niewiem jak sobie z tym problemem poradzić.Przeszłem kilka rehabilitacji,a ból nadal sie utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adrian L. Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 ja mysle że jest to niewielka przepuklina krązkow miedzykregowych które mogą uciskac na korzonki nerwowe. ale nie jestem pewien. ból moze byc spowodowany takze obecnoscią dziwnego kształtu w tylnej czesci trzonu th-10 czyli naczyniaka (nie złosliwego nowotworu) lecz nie mogę w 100% powiedziec dokladnie co to. trzeba udac sie do ortopedy z tym wynikiem i on postanowi co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi