Gość Renata 46lat Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Witam panie doktorze, W kwietniu 2010 przeszłam operację laparoskopowego usunięcia pęherzyka żółciowego i od tamtego czasu odczuwam piękący ból po prawej stronie, a także w okolicy dwunastnicy. Boli mnie gdy mam problemy z wypróżnianiem. Jem głównie rzeczy gotowane, unikam smażonych. Operowałam pęcherzyk gdyż na usg wykazało, że mam złogi, dodatkowo mikrokamica lewej nerki (złogi 4.5 mm) Miesiąc po operacji zrobiłam kolejne usg i zauważyłam że mam kamicę już na prawej nerce, a na lewej torbiele (22x18 mm). Lekarz powiedział mi, że ma je co druga osoba tylko trzeba co jakiś czas obserwować czy nie rośnie. Na następnym badaniu usg, rok później, napisano *w okolicy górnego bieguna lewej nerki widoczna niskoechogeniczna zmiana o średnicy 35mm*. Dodam, że od czasu operacji na badaniach usg jamy brzusznej wszystkie narządy były w porządku, a jedyne co mnie martwiło to te nerki. 3 miesiące później zrobiłam TK jamy brzusznej. Okazało się, że torbiele nie są na nerce, a na wątrobie. Na badaniu wykazało: * Nerka prawa dł. 110mm, miąższ gr. 18mm. Nerka lewa dł. 113mm, miąższ gr. 18mm. Zmian ogniskowych litych i płynowych nie widac. Obrysy gładkie, strukura prawidłowa. UKM-y nieposzerzone bez cech kamicy. W segmencie IVa wątroby podtorebkowo widoczna hypoechogenna we wszystkich fazach zmiana wielkości 14x10mm-odpowiada torbieli. Poza tym zmian w miąższu wątroby nie widać. Trzustka, sledziona oraz nadnercza obustronnie bez zmian. Pęcherzyk żółciowy usuniety. Drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe oraz PŻW nieposzerzone Wokół aorty brzusznej powiększonych węzłów chłonnych nie widać. * Czy te torbiele na watrobie mogą byc przyczyną mojego bólu? Dziwię sie ponieważ wczesniej na usg wykazało, że wątroba jest w porzadku. Z góry dziekuję za odpowiedź, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość renata Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Czy ktoś móglby pomóc i powiedzieć co w takim razie robić dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi