Gość asiulka1 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Miałam wykonane echo serca u specjalisty po incydencie niedokrwienia w mózgu./lakunarna zmiana niedokrwienna/ Wynik jest: Aorta 27 mm (20-37) Lewy przedsionek 30 (n.do 40mm) RVDd 27mm (7-26)wym. komory prawej LVIDd 56 mm (37-57mm) wym. rozk. kom. lewej LVIDs 32 mm IVSd 13 mm (6-11mm) grubość śr. przegrody EF 65% (56-78) Teichholz frakcja wyrzutowa LVPWd 7 mm (6-11mm) grubość ściany tylnej Zastawka mitralna: fala zwrotna +4 wzdłuż bocznej ściany lewego przedsionka pole fali zwrotnej 9cm2, płatki zastawki zwłókniałe pogrubiały brzeżnie płatek przedni Zastawka aortalna: mocniej wysycone płatki, sl fali zwrotnej Zastawka trójdzielna: fala zwrotna +1/+2 wąska Maksymalny gradient fali zwrotnej : 23 mmHg Zastawka płucna: Act 120 msec Lewa komora: normokinetyczna Opis badanie: Lewa komora niepowiększona o prawidłowej funkcji skurczowej, umiarkowanie ciężka niedomykalność mitralna, struna rzekoma w świetle lewej komory, nadmiernie wiotka przegroda międzyprzedsionkowa bez cech ewidentnego przecieku. Byłam pierwszy raz u lekarza kardiologa i kompletnie nie wiem co z czym wiązać. Dostałam zalecenie by wykonać badanie echo przezprzełykowe, nie wiem w jakim celu czy coś jest na rzeczy? Na skierowaniu napisano rozpoznanie: Niedomykalność mitralna podejrzenie PFO w NMR zmiana niedokrwienna (kod:I34 Z03) Proszę mi tak po ludzki napisać o co w tym wszystkim chodzi i czy to coś poważnego, czy po prostu jakaś przypadłość? Dziękuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asiulka1 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 ale długo czeka się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bernadetta Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ja też miałam robione echo serca z wynikiem:Wymiary jam serca w normie.Odcinkowych zaburzeń kurczliwości nie stwierdza się.ale zmiany organiczne w zastawce aortalnej i wiotka przegroda międzyprzedsionkowa Ef-64%.Nie wiem co to wszystko znaczy,u lekarza jeszcze nie byłam,jak się czegoś dowiem to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asiulka1 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Witaj! Jak będziesz wiedziała coś więcej w/w kwestii to pisz proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asiulka1 Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Witaj Bernadetta czy wiesz już coś więcej na temat swego usg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi