Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Liczne pasma śluzu w moczu

Gość Wiktoria

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zrobiłam wyniki moczu i wyszło: leukocyty 25-30 N:0-5 Erytrocyty świeże 8-12 N:0-3 Erytrocyty wyługowane 1-3 Liczne pasma śluzu a do tego w między czasie sikałam krwią. Miałam robione usg 2 razy i żadne kamienie mi nie wyszły. Co to może być? Na wizyte urologa musze troche poczekać.

Witaj! Podwyższony poziom erytrocytów oraz leukocytów a także liczne pasma śluzu w moczu mogą sugerować zakażenie układu moczowego. Należy wdrożyć leczenie zakażenia. Konieczna będzie wizyta u lekarza rodzinnego.

Witam, czy w takich przypadkach jak powyżej wskazane jest robienie posiewu z antybiogramem czy lekarz przepisuje po prostu standardowe leki? Pytam, ponieważ otrzymałam tylko witaminę c w tabletkach rozpuszczalnych do stosowania z lekiem Furaginum przez tydzień, zalecenie noszenia ciepłych skarpetek i profilaktycznego brania ProUro i na tym się skończyło.

Gość Doswiadczona

DO KASIA: Jestem zdania, ze absolutnie nie mozna przyjmowac antybiotykow w ciemno, bo to powoduje pozniejsze komplikacje. Najpierw posiew, potem antybiotyk. Co do Prouro sie zgadzam, warto stosowac REGULARNIE, zurawina od wiekow chroni przed zakazeniami pecherza. Skarpety, dlugie bluzki, unikanie siadania na zimnym - to istotne rady. Dodalabym oddanie moczu po stosunku. Ja pewnie bym zrobila posiew na wlasna reke przed zastosowaniem Furaginum jednak jezeli nie chcesz, to pamietaj ze jesli zdarzy sie ponownie zapalenie, juz nie bierz w ciemno tylko koniecznie zrob badania.