Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Skręcona kostka

Gość Adrianno999

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adrianno999

Tydzień temu skręciłęm kostke i 1 dzień po tym zaczeła mnie strasznie boleć noga gdy ją spuszczałem aż tak do dziś czyli już 1 tydzień choć dziś już jest troche lepiej ale nadal bolico mam robić i czy to coś poważnego?

Dziewiąta doba po skręceniu (podobno IV stopnia). Noga dochodzi do siebie, ale niepokoją mnie objawy identyczne jak te opisywane przez Adriano. Na początku SOR zafundował mi szynę. Po 4 dniach udało mi się dostać do ortopedy. Wywalił szynę, zapakował mi nogę w gipsowy bucik z cholewą po kolano. Wytrzymałem 2 dni. Po każdej dłuższej elewacji nogi, gdy spuszczałem ją w dół pojawiał się potworny ból, czułem jak kostka puchnie i rozpycha gips... Zadzwoniłem do szpitala, gdzie nikt nie deklarował chęci rozprucia buta. Dobrałem się więc do niego sam (przerobiłem na szynę). Obejrzałem wszystko dokładnie. Nie puchnie staw a żyła, która przebiega po kostce. Po spuszczeniu nogi w dół, gdy krew dopływa pod większym ciśnieniem coś się najwyraźniej blokuje... Odwiedziłem już ortopedę - twierdzi że wszystko jest w porządku i musi boleć. Czy to normalne?! A jeśli tak to jak długo taki stan może się utrzymywać? Pozwolili mi pochodzić kilka dni w szynie *własnej roboty*, ale już pojutrze mam się stawić po nowy bucik. A tymczasem żyła dalej puchnie i ból nie odpuszcza. Tu fotka mojej pięknej stopy z zaznaczoną żyłką: http://img688.imageshack.us/img688/2889/image5eb.jpg Ta *żyłka* to tętnica łukowata? (wiki *P)