Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Otępienie i bóle promieniujące do pleców a trzustka

Gość Adam69

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy zoladkowe od 4 lat. 2X h. pylori. Od 3 tygodni odczuwam silne otepienie po spozyciu pokarmu oraz bole promieniujace do plecow. Mieszkam w anglii i system leczenia jest tu bardzo niski i wszystko jest bagatelizowane. Tydzien temu czulem sie tak paskudnie, ze pojechalem do szpitala. Zrobiono mi badania krwi na trzustke i watrobe + badania moczu i RTG klatki piersiowej. Wszystko bylo OK, oprocz trzustki - chyba. Pisze *chyba*, poniewaz nie zrozumialem do konca tego lekarza. Mowil, ze czegos jest za duzo albo za malo ale to raczej nic powaznego i proponowal mi zebym zrobil sobie gastroskopie. Tak wiec uczynilem w tym tygodniu (prywatnie) bo tu trzeba czekac ze 3 miesiace. Lekarz powiedzial, ze podobne objawy daje wlasnie trzustka. Po zrobieniu gastroskopi powiedzial ze za duzo sie stresuje. Wyszlo zwiekszone wydzielanie sluzowki z przekrwieniem zwlaszcza ok. przedodzwiernikowej i odzwiernika. Opuszka dwunastnicy z licznymi nadzerkami. Wnioski: choroba wrzodowa dwunastnicy. Po tym lekarz zrobil mi USG. Wiem ze nie mozna sprawdzic trzustki tym badaniem bo jest gleboko ukryta ale chyba guza by wykrylo? Po USG: trzustka homogenna o prawidlowej echogennosci i cala reszta: watroba, drogi zolciowe, nerki, pecherzyk zolciowy, przewod Wirsunga nieposzerzony, wszystko OK. Dodam, ze mialem TK jamy brzusznej ale 2 lata temu i tez bylo OK. Mam 33 lata, jestem osoba bardzo zestresowana, zwlaszcza, ze w lipcu tego roku mialem usuwanego oponiaka, na szczescie lagodnego. Czy moze to byc rak trzustki? Dodam, ze moje stolce sa jasne, choc wczesniej tez takie mialem. Lekarz wspomnial cos pozniej ze to moze tez byc zespol CREONA czy jakos tak...

zespół Crohna raczej:-) choc ja bym go wykluczyl daje calkiem inne objawy niż Ty masz - krwawe biegunki z domieszką sluzu, bóle w podbrzuszu, wieczorne stany podgoraczkowe, zmiany skórne, afty w jamie ustnej itp, itp... myślę że może to być po prostu Zespół Jelita Drażliwego, lub rzeczywiscie coś z trzustką, ale nowotór bym tu raczej wykluczył, byc może przewlekłe zapalenie trzustki? prosze unormować diete, wprowadzić więcej ruchu, powinno pomóc:-)