Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Hipodensyjna zmiana ogniskowa na wątrobie lub hiperwaskularna zmiana o charakterze meta

Gość Beata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mój tata 65lat trafił na chirurgię z mocnym bólem brzucha po prawej stronie...Po przeprowadzonych badaniach krwi i usg okazało się że jest stan zapalny woreczka żółciowego (prawdopodobnie kamienie)oraz nacieki na watrobie.Zalecono zrobić tacie TK ,wynik jest nastepujący... ...W segmencie 7 wątroby uwidoczniono hipodensyjną zmianę ogniskową wielkośći 1,6cm o nieregularnych granicach nieulegają wzmocnieniu po podaniu środka kontrastowego w fazie tetniczej i wrotnej.Opisywana zmiana jest niewidoczna w fazie opóźnionej po 10min jej obraz w pierwszym rzędziemoze przemawiać za nietypwym naczyniakiem w różnicowaniu należy uwzględnić hiperwaskularną zmianę o chrakterze meta,..po za tym watroba niepowiększona jednorodna,bez zmian ogniskowych...drogi żółciowe wew i zew watrobowe nieposzerzone.PŻW szer 8mm.Pęcherzyk żółciowy o scianie granicznej grubości z cechami zalegania mas o podwyższonej gęstości(zagęszczona żółć ?)w okolicy dna.Wokół pęcherzyka od strony wątroby uwidoczniono warstwę płynu szrokości ok 0,5cm ,co moze przemawiać za jego naciekiem zapalnym.... Bardzo proszę napisać ...jak mam rozumieć ten wynik badań?Co dolega tacie?

Należy prowadzić dalszą daignostykę wykluczjąca pierwotne ognisko nowotworowe. Kolejne konieczne i dośc pilne badanie to kolonoskopia, gdyż często to rak jelita grubego nie daje objawów do chwili przerzutu do wątroby. A tu jest podejrzenie przerzutu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź...Czyli to nowotwór ?W Tk pisze że *obraz ---MOŻE--przemawiać za nietypowym naczyniakiem i że w róznicowaniu należy uwzględnić hiperwaskularną zmianę o charakterze meta*.... Czy lekarze nie są pewni co to jest ? Czy to całe podejrzenie może ulec zmianie...Pytam bo tata dostał jeszcze skierowanie na Rezonans Magnetyczny a z tego co przeczytałam rezonans mag. jest dokładniejszy niz badanie TK...

Miejmy nadzieję, że rezonans potwierdzi naczyniaka. Nigdy nie rozpoznaje się nowotworu bez powierdzenia histo-patologicznego. Nigdy, bo wiadome jest, że każde takie rozponanie wywróci życie chorego i jego rodziny do góry nogami. Rezonans jest dokładniejszy i dobrze, że lekarz go zlecił. Oby nie potwierdziła w rezonansue się zmiana meta. Oby...

Witam!!!Odnośnie wyżej wymienionych wyników...Tato miał zrobiony rezonans magnetyczny tego 11 grudnia ...Z wyników wyszło ze ma dwa naczyniaki jeden wielkości 1,6cm a drugi 1,4cm...Kazano tacie zrobić badania krwi (dokładnie nie wiem jakie)ale miał 3 krotnie podwyzszone od normy...Lekarz GASTROENTEROLOG powiedział gdyby nie te złe wyniki z krwi byłoby wszysko dobrze ( naczyników się nie operuję i sa niezłośliwe)-sywiedził ze to coś jest nie tak że to nowotwór....Mam pytanie czy moze wie Doktor na podstawie jakich wyników krwi mozna okreslić ze ma się nowotwór...Chcę tacie zrobić badania prywatnie jeszcze raz i zmienić lekarza do jakiego najlepiej sie udać ??...