Gość Aleksandra Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Witam. Mój tata ma 60 lat miał operacje wycięte kawałek jelita grubego dostałam wynik hist.pat i mam pytanie w jakim to jest zaawansowaniu i czy chemia coś pomorze? Fragment jelita grubego dł.23 cm amputowany wraz z okoliczną tkanką tłuszczową. W odległości 6 cm od dalszej linii cięcia stwierdza się guz o charakterze owrzodziałym i okrężnie zwężającym światło jelita na odcinku 6 cm.Na przekrojach guza obecny jest lity,szary naciek grubości do 2 cm zajmujący całą grubość ściany jelita oraz rozległe okoliczną takankę tłuszczową w której znaleziono 21 węzłów chłonnych śred.do2 cm. Mikroskopowo: Adenocarcinoma tubuare mediocriter differentiatum(G2) Nowotwór nacieka błony: Śluzową,podśluzową i mięśniową oraz przylegającą tkankę tłuszczową okołojelitową. Linie ciecia wolne od nowotworu. W 9 z 21 badanych (znalezionych) węzłów chłonnych stwierdzono przeżuty nowotworu. C2wg Astlera-Collera T3 N2 M1 (bo w czasie zabiegu przerzuty w wątrobie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Raczej jest to sytuacja bez nadziei na wyleczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sebastian Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Choroba wygląda na rozsianą. Jeżeli chodzi o leczenie to chemia paliatywna czyli taka która przedłuży życie chorego ale Go nie wyleczy. Ważne jest ile przerzutów jest w wątrobie ( od liczby zależy ich resekcyjność ). Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi