Gość Ewa B. Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Witam serdecznie. mam pytanie o raka odbytnicy (zmiana na granicy esicy/odbytnicy), stwierdzono go niedawno u mojego ojca. jest zakwalifikowany do radioterapii przedoperacyjnej, potem cięcie. usg wykazało *czystą* jamę brzuszną, dodatkowo tomografia komputerowa wykluczyła nacieki w miednicy, węzłach chłonnych i sąsiednich tkankach. naciek rakowy zaczyna się ok. 10 cm od odbytu, *idzie* ok. 7 cm w górę i zajmuje niemal całe światło esicy. oczywiście nie chcę pytać o konkretne rokowania, bo to bez sensu. chciałabym natomiast zapytać o to, czy w podobnych przypadkach, przy takim umiejscowieniu nowotworu i konieczności wycięcia części jelita z marginesem, praktykuje się *jubilerską* robotę zespolenia i unikania stomii, czy też przy nowotworze esicy niejako z definicji robi się stomię... będę wdzięczna za info. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość medicus Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Z definicji w 9 przypadkach na 10 przy raku pogranicza esicy z odbytnicą jest stomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elżbieta Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Witam , Pani Ewo mój mąż miał raka esicy i nie ma stomii, nie pamietam ile cm był umiejscowiony od odbytnicy, także trzeba poczekać na operację i na pewno jak się da zespolić jelito to nie zrobią stomii. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi