Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból po usunięciu pęcherzyka żółciowego a bakteria helicobacter pylori

Gość Anna z Warszawy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anna z Warszawy

Witam serdecznie Mam na imię Anna,ostatnio pytałam na forum i opisywałam przeraźliwy ból po spożyciu alkoholu,mam usunięty woreczek żółciowy i polecił mi pan doktor gastroskopię i wizytę u lekarza,na gastroskopię wybieram się w październiku,ale zrobiłam badania krwi i okazało się,że mam bakterię helicobacter pylori.Chciałam się zapytać czy w dalszym ciągu konieczna jest gastroskopia czy już podjęte leczenie antybiotykami wystarczy.Mam również pytanie czy tą bakterię można całkowicie wyleczyć?? Chciałabym też poprosić o odpowiedź na pytanie czy to ma wpływ na zajście w ciążę,wiem ,że to dziwne,że o to pytam,ale mam 34 lata,usunięty woreczek żółciowy,wyrostek i teraz tą bakterię,czy to ma wpływ na zajście w ciąże??,bo szczerze mówiąc już jestem załamana tym wszystkim. Pozdrawiam serdecznie

witam Z tego co wiem, to brak woreczka zółciowego i wyrostka nie jest żadnym problemem przy przy zajściu i donoszeniu zdrowej ciąży. A bakterię hp wyleczysz w ciągu tygodnia. A jeśli chodzi o gastroskopię, to wykrywa ona nie tylko bakterię, ale dzięki niej lekarz stwierdzi czy ta bakteria nie spowodowała w układzi pokarmowym żadnych zmian (nadżerki, wrzodów itp).Poza tym gastroskopia nie jest taka straszna. Ja miałam robioną 2 tyg. temu i gdyby trzeba był pójśc jeszcze raz poszłabym bez obaw pozdrawiam renata