Gość grzstr Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Witam Jestem 3 tygodnie po operacji przepukliny metodą Lichtensteina, nie miałem najmniejszych powikłań nie licząc opuchlizny na mosznie, która zresztą systematycznie znika. Miałem pewien epizod, mianowicie zdarzyło mi się przebiec parę metrów i kilkakrotnie kopnąć piłkę, biegłem szybko ale delikatnie i bez raptownych zwrotów, tak na 50% mocy. Nie czułem przy tym absolutnie żadnego bólu, teraz też nie czuję i jest wszystko w porządku, zauważyłem nawet większy zanik opuchlizny niż normalnie. Może niepotrzebnie zadaje takie pytania i wydają się one banalne, lekarz chirurg powiedział, że po miesiącu mogę aktywnie żyć, 3 miesiące nie dźwigać. Czy to znaczy, że mogę się trochę bardziej pomęczyć na boisku po tym miesiącu? Jak mówię trochę sobie pobiegałem ale nie odczuwam najmniejszego bólu w związku z tym. I jeszcze jedno pytanie, gdybym naciągnął sobie coś to siłą rzeczy czułbym ból i inne niepokojące objawy? Pytam bo wyjątkowo szybko wróciłem do sprawności, w drugą dobę po cerowaniu nie potrzebowałem farmaceutyków przeciwbólowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maestroo Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Tak więc,miałem operacje z wszyciem siatki,trochę pobolewa ale to chyba normalne to mój drugi dzień po zabiegu. Mam kilka pytań odnośnie dalszego funkcjonowania: ile ten ból wokół rany pooperacyjnej będzie się utrzymywał? Czy będę mógł pić alkohol i palić papierosy? Jak tak to po jakim czasie. Lekarz powiedział że jazda rowerem,pika nożna itp odpada przez 4 miesiące minimum.czy ten czas wystarczy na zregenerowanie narządów? I jeszcze jedno czy po 6-8 miesiącai będę mógł podnosić ciężkie rzeczy i praktykować ciężki wysiłek fizyczny? I czy mogę uprawiać seks/onanizować się? Czuję również drętwienie w pachwinie oraz podpuchnięte mam lewe jądro - jak długo taki stan może mieć miejsce? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chirurg Tomasz Stawski Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 ile ten ból wokół rany pooperacyjnej będzie się utrzymywał? - około 2 tygdnie Czy będę mógł pić alkohol i palić papierosy? Jak tak to po jakim czasie? - tak, stan po tej operacji nie jest przeciwwskazaniem i można od razu czy ten czas wystarczy na zregenerowanie narządów? - aż za nadto, wystarczą na regenerację 2-3 miesiące po zabiegu I jeszcze jedno czy po 6-8 miesiącai będę mógł podnosić ciężkie rzeczy i praktykować ciężki wysiłek fizyczny? - oczywiście I czy mogę uprawiać seks/onanizować się? - tak Czuję również drętwienie w pachwinie oraz podpuchnięte mam lewe jądro - jak długo taki stan może mieć miejsce? - około 2-3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi