Gość zfieszak Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Witam serdecznie, moja mama 19.07.2011 przeszła zabieg usunięcia tłuszczaka z okolicy łopatkowej lewej - o wymiarach 9,5x7,0x2cm . Blizna jest dość duża, ale zagojona, okolica nie jest zaróżowiona ani ciepła. Jednak od tego czasu mamę niepokoi płyn zbierający się w miejscu dawnego tłuszczaka - po dotknięciu tego miejsca *pływał* pod skórą. Lekarz zalecił tylko ciepłe okłady. 05.09 mama zrobiła USG i w rozpoznaniu napisano, że widoczny jest pasmowaty zbiornik płynu, w nawiasie *krwiak po zabiegu*. Ostatnio to miejsce zaczęło jakby twardnieć, już się tak nie rozlewa, ale w niektórych miejscach (szczególnie bliżej końców szwu) mama odczuwa przy dotyku ból. Miejsce to jest wybrzuszone tak jak przed usunięciem tłuszczaka, choć brak zmian koloru skóry. Interesuje mnie, czy taki krwiak wchłonie się samoczynnie czy można mu jakoś pomóc? Zastanawiam się czy płyn nie powinien zostać w jakiś sposób ściągnięty? Zależy mi na zdrowiu i komforcie mojej mamy, więc proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania.c Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 Zbiera się płyn. Miałam to samo po usunięciu tluszaka. W takim przypadku pielęgniarka na wizycie kontrolnej ściąga to strzykawką. Każde wrażenie przelewania pod skórą w miejscu po operacji to właśnie zbierające się płyny ustrojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi