Gość Anna77 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Jestem po usuniecia guza z prawej piersi. Proszę o wyjaśnienie wyniku i rokowania. Fragment tkankowy średnicy do 2,5 cm. Carcinoma lobulare invasivum mammae GI (Bloom Richardson = 5) Naciek nie tworzy guzka lecz wsiewa sie pomiędzy zraziki sutka, moze dochodzić do granicy ciecia. W najwiekszym wymiarze ma 8 mm - pT1b Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Jest to rak płacikowy naciekający o dość silnym zaawansowaniu histopatologicznym. Niestety rak nie został usunięty z marginesem zdrowych tkanek. W tym przypadku trzeba skonsultować się ponownie z chirurgiem i onkologiem. Możliwe, że będzie w tym przypadku zastosowane leczenie oszczędzające czyli poszerzenie marginesu wyciętego guza, usunięcie węzłów dołu pachowego z następową radioterapią. O tym powinien zadecydować onkolog i chirurg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna77 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maniocha Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 jestem po usunięciu prawej piersi i węzła chłonnego rozpoznanie przed operacją to: gruczoł sutkowy prawy- KDZ: carcinoma lobulare invasivun mammae(B5) podtyp laminal-A (E- cadherin-, CK high+) Receptory ER(3+)80%komórek Total Score 8/8 positive , PR(3+)80% komórek total Score 8/8 positive , HER-2 (0+)ujemny Ki67 1% komórek.Pacha prawa:obraz cytologiczny aspiratu z guzka pachy prawej odpowiada corcinoma non-microcellulare.proszę o wyjasnienie co to za potwór? przed zabiegiem mialam 3 chemie jestem nastawiona pozytywnie ale chcialabym wiedziec cos wiecej co to jest to B5 z gory dziekuje pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi