Gość Wlodek Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Czy od kregosupa lezdwiowego moze bolec kregosup piersiowy i szyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Tak, przy zmianach zwyrodnieniowych w tym odcinku kręgosłupa dolegliwości mogą przenosić się na inne odcinki kręgosłupa (oczywiście te inne odcinki kręgosłupa też powinny być zdiagnozowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Włodzimierz Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Panie doktorze oto mój wynik kregosupa lędzwiowego. Badanie Mr kregosupa ledzwiowego -krzyżowego wykonane w sekwencji T1-T2-zależnych. Stan po stabilizacji miedzywyrostkowej na poziomie zwężonej,nieregularnej szpary m-k L3-L4.Zniekształcenie blaszek granicznych trzonów kręgowych przez guzki Schmorla najwieksze na poziomach L3-L4-L5.tendencja do przodozmyku trzonu kręgowego L5 z niewielką centralną protruzja krążka m-k L5/S1 niepowodującą ucisku struktur wewnątrzkanałowych.Mała centralna do kanałowa protruzja krążka m-k L3/L4 zodkształceniem wiązadła podłużnego tylnego,bez kompresji korzeniowej.Po zatym kanał kręgowy wolny bez istotnej stenozy.Stożek rdzeniowy nieuciśniety o prawidlowej intensywnośći sygnału. Odcinek piersiowy. Badanie Mr odc.piersiowego kregosupa wykonane w obrazach T1-T2 zależnych w płaszczyznach strzałkowych poprzecznych i czołowych. Kyfoza piersiowa pogłębiona Wielopoziomowe guzki Schmorla. Dyskretnie zwężone przestzrenie międzykręgowe od Th5 do Th12. W nasadzie łuku po stronie lewej na poziomie Th10 widoczne jest ognisko o charakterze naczyniaka.Drobne zaostrzenia na krawędziach trzonów w odc.piersiowym dyskretnie uwypuklenia tarczek międzykręgowych od Th6 do Th9 bez istotnych objawów uciskowych. Otwory międzykręgowe wolne. Rdzeń piersiowy o prwidlowym sygnale,bez zmian ogniskowych. Kanał rzdeniowy nieposzerzony. I odc. szyjny. Badanie Mr odc. szyjnego kregosupa wykonane w obrazach T1 I T2-zależnych w plaszczyznach stzrałkowych poprzecznych i czołowych. Niewielkie ugiecie kregosupa w strone prawą lordoza szyjna pogłębiona. Zwężone przestrzenie międzykręgowe od C4 do C7 ze zmianami degeneratywnymi w krążkach m-k niewielkie zmiany wytwórcze na przednich i tylno- bocznych krawędziach tzronów kręgów na tych poziomach.Zmianom zwyrodnieniowym towarzysza dyskretnie uwypuklenia tarczek m-k powodujące ucisniecie przedniej sciany worka oponowego bez ucisku na rdzeń szyjny. Otwory miedzykregowe bez istotnych zwężeń. Rdzeń szyjny o prwidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych. Kanał rzdeniowy nieposzerzony. Panie doktorze co pan sądzi o tych opisach. Bo mam bóle w odc. piersiowym kłucie pieczenie miedzyłopatkami.I czasami w ciagu dnia mi szyna sztywnieje.Najbardziej mnie boli odc. piersiowy i ta szyja czasami sztywniejie.JAk leże to żadnych bólów nie odczuwam.Jaka może byc przyczyna tych dolegliwości. Proszę o radę.Staram sie ćwiczyć co dziennie i chodze na rehabilitacje.Zadne leki co biorę to mi nie pomagają. Jeszcze raz prosze o POMOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wlodzimierz Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2011 Co pan o tym opisie sadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi