Gość zosia Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Co to jest kat. wg BIRADS: 5, pradopodobnie złośliwa, wielkość 3,0 cm guz na piersi, powiększone węzły chłonne o 4,5 cm, co to oznacza i w jakim stadium to jest, czy czeka mnie leczenie czy obcięcie piersi? Co mam robić w tym wypadku? Jestem załamana jak mam się ratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 BI-RADS 5 oznacza w mammografii wysokie prawdopodobieństwo zmiany o charakterze złośliwym (>95%). Wskazane jest chirurgiczne usunięcie takiej zmiany bez uprzedniej biopsji - wyjątek stanowi leczenie chirurgiczne z oznaczeniem węzła wartownika lub kwalifikacja do neoadiuwantowej chemioterapii. Przykładem obrazów zaliczanych do tej kategorii są: spikularny guzek o neregularnych obrysach, spikularny guzek z pleomorficznymi zwapnieniami. Zaawansowanie nowotworu jest bardzo duże. Na pewno z całością badań należy skontaktować się z onkologiem. Trzeba oczywiście mieć rozpoznanie histopatologiczne zmiany guzowatej z sutka. Zmian jest duża i zajmuje także węzły chłonne. Onkolog na początku może zadecydować o chemioterapii neoadiuwantowej celem zmniejszenia się zmiany i ograniczeniu procesu w węzłach chłonnych, a następnie będzie wykonana amputacja sutka z dołem pachowym. Trudno mi cokolwiek więcej napisać bez badania (zaawansowanie kliniczne zmiany). O wszystkim musi zadecydować onkolog. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZOSIA Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 mam 4 kursy chemioterapi pierwszą już wzięłam po tygodniu żle się czułam wymiotywałam i robiło mi się słabo na drugi dzień bolała mnie głowa pierś po biobcji zrobiła się większa i guz się powiększył niewiem czy to ma tak być ,czy coś się dzieje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Polecam forum onkologiczne http://www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/index.php?c=9&sid=7a7df23efc9abd80cc2072fc59dfb257 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halinkacab@interia.pl Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Dlaczego odciagana chłonka jest mocno podbarwiona krwią.Odciągam ja juz raz w tygodniu ok. 60ml.Pól roku temu mialam mastektomie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Patrycja Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Moja babcia dostała wyniki badan w których odczytałyśmy: BIRADS 5 ale jej guzek to 13mm. Co będzie dalej czy czeka ja amputacja, czy obejdzie się bez niej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi